Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
1. 12. 2021 Vaření
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a v cukrárnách je seženete po celý rok. V menším provedení si je vychutnáváme i na Vánoce. O žádnou tradiční vánoční dobrotu ale nejde. Do kuliček, podle nichž zřejmě naše marokánky vznikly, se totiž dříve kromě ovoce a oříšků přidával i hašiš.
U nás jen bez konopí
V dnešních receptech na marokánky, hlavně v těch českých, už hašiš samozřejmě nenajdete. S ním by ostatně byly Vánoce hodně veselé. Do původního arabského pečiva se ale tato droga z konopí přidávala, a vlastně někde stále přidává. Hašiš nebo vůbec konopí se totiž v arabském světě používal jako léčivo nebo jako prostředek k meditaci. Není určitě náhoda, že většina hašiše pochází z Maroka, stejně jako marokánky, jak již napovídá jejich název.
Od kuliček k placičkám
Marokánka je vlastně jen zkrácený název slova marocká placička. Na úplně stejnou sladkost v Maroku nenarazíte, dalo by se o nich říct, že jsou marockou kuchyní spíš inspirovány. Jejich předobrazem byla zřejmě marocká sladkost mahjoun ze sušeného ovoce, medu, ořechů, másla, čokolády, aromatického koření, jako je skořice, muškátový oříšek, kardamom či zázvor a pořádné dávky hašiše či konopí. Všechny tyto ingredience se rozemelou na pastu podobnou džemu, z níž se pak nejčastěji tvarují kuličky, které se obalují v nasekaných oříšcích. Podle webu Californiaweedblog.com vznikl recept na mahjoun dokonce mnohem dřív, než do Maroka přišli Arabové, a pochází od místních berberských kočovných kmenů. V Maroku se do cukroví používají hlavně datle, z oříšků pak zase mandle, pistácie či kešu. Místo klasického másla se často dává přednost přepuštěnému máslu ghí, které je v orientálních kuchyních oblíbené. V českých placičkách se často datle nahrazují rozinkami a kandovanou pomerančovou či citronovou kůrou nebo vůbec kandovanou pestrobarevnou směsí ovoce a zmiňované druhy oříšků zase nasekanými arašídy. Kromě kuliček mahjoun se marokánky nápadně podobají italskému cukroví zvanému florentýnky. Ty se ale naopak vyvinuly z pečených sušenek Biscotti Fiorentini, které pocházejí z italské Florencie, a jsou vylepšené kandovanou citronovou kůrou a třešněmi.
Mohlo by vás zajímat
Dolaďte si je podle své chuti
Marokánky patří k poměrně jednoduchým druhům cukroví. Z těsta se tvoří jen placičky, které se pak pečou v troubě při nižší teplotě, aby zůstaly měkké. I když jsou většinou hodně sladké díky kandovanému ovoci a ještě přidanému cukru, ve skutečnosti tak kalorické být nemusí. Do původního marockého cukroví se ani cukr nepoužívá, sladké je hlavně díky datlím, případně je možné přidat na doslazení jen trochu medu. Výhodou marokánek je, že si do nich můžete přidat přesně to, co máte rádi. Kromě datlí jsou výborné i se sušenými švestkami, meruňkami nebo třeba brusinkami. Z ořechů jsou vhodné třeba i lískové nebo vlašské či pekanové. Navíc se do nich dává i poměrně málo mouky, kterou pak snadno nahradíte pro celiaky bezlepkovou. Marokánky se tradičně z jedné strany máčí do rozpuštěné čokolády, pokud si ale hlídáte štíhlou linii, klidně ji můžete vynechat. Pochutnáte si na nich i tak.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více