Sirup z jeřabiny

Mertula Kuchař: Mertula

Zavařeniny 6 názorů

Suroviny

Jeřabina
Cukr
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omyté jeřabiny rozemeleme, nebo rozmixujeme a dáme do kastrolu. 10 minut povaříme,přecedíme přes plátýnko.

  2. Přidáme cukr a znovu 10 minut povaříme. Při vaření sbíráme pěnu. Na 1 litr šťávy dáme 900 gr cukru.

Poznámka

Já pro jistotu dávám sirup horký do zavařovacích sklenic a otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sirup z jeřabiny

  • Petr hučín Petr hučín(neregistrovaný)

    Blek: Váš postup za studena se mi líbí, dělám to tak již čtyři roky a nikdy žádná sklenice nekvasila. Vydrží i dva roky. Ze zbytku drti po vyluhování dělám víno. Je výborné s dřevitou chutí jeřabin.

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    Blek: Dávám Vám za pravdu dělám takto i šťávu z černého rybízu.

    Odpovědět

  • Magďule Magďule(neregistrovaný)

    Blek:Dobrý den, zaujal mě Váš recept na jeřabinovou štávu, ale mám pár malých dotazů, když jsem bobule odštavnila a sesbírala pěnu, dala jsem tam cukr, pěna se tam oběvila znovu... má to tak být, nebo jsem udělala někde chybu?
    Štávu dělám i pro děti tak nechci dávat alkohol nakonec jak doporučujete, nevíte jestli mi v lednici vydrží přes zimu?
    Doufám že se mi to povede, dělám štávu poprvé ale už na ni mám velkou chuť ;-)děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Blek Blek(neregistrovaný)

    tato paní dělá vše špatně!! nedoporučuji tento recept-dělá jen červenou vodu!!
    Vařením ztratíte všechny vitamíny!
    Můj osvědčený recept!!!!!
    Štávu nutno dělat za studena!!
    Nejlépe udělat tak!
    Posbíráme plody-pořádně očistíme od stopek a listí!!
    Umyjeme ve studené vodě-pořádně-několikrát 3x.
    pak je Vybíráme je sítkem z vody a dáváme do čisté nádoby!
    Na odštavnovači plody rozdrtíme a zároven získáme čistý 100 % sirup-ten neředíme .
    Vždy necháme odstát ve skleněné nádobě cca 2-5 litrové! a sbíráme pěnu tak dlouho dokud tam pěna není!!
    Můžeme přelívat přes jemné sítka tam a zpět!vždy do čisté velké sklenice .
    až zmizne kal napovrchu sirupu!!

    -já dávám jen 1,5 kg cukru-rozmíchávám občas do 2 dne!
    dokud se cukr nerozpustí!!
    A PAK šup do sklenic-zalejeme 1 malou štapmrli lihu
    -nebo vodky či rum-pak nekvasí!! a musí být láhev naplněna až po hrdlo a tím lihem
    vytvoříme lihovou zátku jelikož je lih lehčí jak voda nepustí k sirupu vzduch!!!!
    a nakonec zátka!!!!(pod plechové zátky dát trochu celofanu at nepropostí vzduch!!)

    Drť (odpad z odštavnovače)která zbyde dáme do čistého hrnce a zalijeme studenou vodou!!
    na 1 kg drtě použijeme 1 litr studené vody z kohoutku.a na 10 litrů
    dáme 100 g kyseliny citronové ze sáčku.
    nechám 24-48 hod odstát.
    Tím se vyluhuje drt do čista a získáme z ní všechny vitamíny.
    Pak dáme plátýnko na kyblík a pomalu vsypeme a necháme odstát
    dokud všechna štáva nevykape!
    Pak dáme na 1 litr štávy-1,5 kg cukru-krystal.
    Musíme celý den občas promíchavat až se cukr celý rozpustí!!
    nesmí být žádné krystaly vidět!!Lepší je cukr rozvařit v horké vodě
    a nechat vychladnout-nemusíte pak míchat!
    Plníme do sklenic doplna a zase malá štamrle lihu a zátka!
    a pak šup do studena do sklepa (nebo lednice-kdo sklep nemá)
    Mi to vydrží i 1 rok-a nekvasí!!
    Doporučuji raději pomalu vypít!!:-!:-p

    Odpovědět

  • Evelína Evelína(neregistrovaná)

    taky jsem ji delala,moc dobra:-!:yes::-)):-8

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Recept chválím a černou jeřabinu se budu snažit znovu někde sehnat nebo vypěstovat.:yes: 1.

    Odpovědět

Tématické fráze: sirup z černé jeřabiny jerabinovy sirup černá jeřabina sirup sirup z černých jeřabin sirup z černé jeřabiny recept jeřabiny sirup z černých jeřabin za studena šťáva z černých jeřabin šťáva z jeřabin černé jeřabiny sirup jeřabinová šťáva černá jeřabina recepty za studena šťáva z černé jeřabiny jeřabiny recepty šťáva z černých jeřabin za studena jeřabiny recept černé jeřabiny sirup z černé jeřabiny za studena jeřabina černa sirup šťáva z černého jeřábu

Zapomněl/a jsem heslo