Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou:  Kynutý koláč pro nedočkavce. Do hodinky bude na stole!
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Napadlo vás, proč mají tyto kynuté řezy tak nezvyklý název? Je to jednoduché! Koláč je určen těm, kdo mají velkou chuť na něco dobrého, kynutého a sladkého, a zároveň malou trpělivost si počkat, až budou upečeny třeba klasické plněné koláčky nebo buchty.

Když pekařka promluví...

"Nedočkavý" koláč na plechu (někdo mu říkává táč) je příjemná kynutá rychlovka, kterou stihnete nachystat třeba těsně před příchodem návštěvy, a než se hosté pohodlně usadí, můžete vytahovat plech z trouby.
Pokud jsou k ruce připraveny všechny suroviny, máslo lehce povolené, netrvá příprava a upečení koláče o moc déle než hodinu. Pak už vydržet jen chviličku, než hotový táč zchladne a bude se moct nakrájet a nabízet. Však ho vyzkoušejte upéct a sami uvidíte, jak snadný a rychlý koláč to je!

Co budete potřebovat? Na těsto: 220 g vody, 30 g másla, 1 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr (20 g), 400 g hladké mouky, špetka soli, 21 g čerstvého droždí Na potření koláče: hotová tvarohová nebo maková náplň nebo povidla a rum, skořice Drobenka: 70 g másla, 70 g cukru, 140 g polohrubé mouky

Jak budete postupovat:  Ve vlažné vodě rozmícháte cukr s droždím a necháte 15 minut odpočinout. Zatím si připravíte drobenku z mouky, cukru a másla a nachystáte povidla (nebo tvarohovou či makovou náplň). Některá jsou tuhá tak, že je potřeba je maličko zředit rumem, aby se dala roztírat. Do vody s droždím přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto. Ihned poté ho rozválíte téměř na celou plochu plechu, potřete povidly, posypete drobenkou a necháte 15-20 minut kynout. Upečete ve vyhřáté troubě (200 °C / asi 25 minut). Po vytažení plechu z trouby můžete koláč po celé ploše pokapat rozpuštěným máslem s trochou rumu, bude pak ještě více vonět.

Drobečky z ošatky

  • Pokud s přípravou a pečením nemusíte tolik pospíchat, můžete množství droždí snížit na cca 15-17 g a těsto nechat trochu déle kynout.
  • Na naplnění je vhodná třeba zbylá maková náplň, ale úžasný je tento koláč lehce potřený tvarohovou náplní a pokladený kousky povidel, nabíraných malou lžičkou. Posypaný drobenkou a pak upečený chutná podobně jako malé pouťové koláče.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více