Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Páteční večer v Prostřeno patří Martinovi Šustříkovi. Ten se rozhodl svým hostům ukázat, jak chutná slovenská kuchyně. Jako polévku bude podávat svou oblíbenou slovenskou kapustnici. Shodou okolností však zelňačku už v pondělí uvařil i Martin Šoman. Tak která z nich hostům bude víc chutnat?  


Kus Slovenska na Zlínsku

Podnikatel ve stavebnictví Martin pochází ze Slovenska. Hosty pozval k sově do domu, kde bydlí se svou manželkou a dvěma syny. Doma vaření nechává na manželce. On na vaření musí mít náladu, pak si s jídlem rád pohraje a prý si všichni pochutnají. Za svou specialitu považuje kotlíkový guláš. Ten však hostům neuvaří. Za to se před nimi chce vytáhnout slovenským slavnostním jídlem – kapustnicí, protože tuhle polévku má rád.  Ostatní jídla – předkrm slaní šneci s překvapením, hlavní jídlo hovězí plátky na hořčici s tarhoňou a dezert ovocné pokušení, tak to jsou experiment, ale většinou vše, co navařil, zatím vyšlo. Vyjde mu to i v soutěžním večeru?

Zelňačka či kapustnica?

Kapustnica, to je tradiční slovenská hustá polévka, která se připravuje z kyselého zelí. Hlávkové zelí se na Slovensku řekne kapusta. Takže je to vlastně zelňačka a tu už teda hosté jedli v pondělí. Jenže pondělní Martin se s vařením moc necrcá a rád používá polotovary. Poučil se páteční Martin z jeho chyb?

Kapustnica se na Slovensku liší od regionu k regionu a také podle určení. Existuje postní vánoční verze, kam se nedává maso, ale zahušťuje se například haluškami, smetanou nebo rozetřenými bramborami. Ale následujících dnech do ní už uzené maso nebo klobásu hospodyňky přidaly. Ani v jedné verzi však nesmí chybět sušené houby. V některých regionech do ní patří třeba sušené švestky.

Díky kysanému zelí obsahuje mnoho vitamínů a prospěšných látek a funguje i jako vyprošťovák po náročném večírku. Spolu s valašskou kyselicí, krkonošským kyselem a ukrajinským borščem ji lze zařadit do pokrmů co dům dal. V zimě je ideální pro zahřátí po návratu z běžek a s chlebem ji klidně můžete považovat za kompletní jídlo.

Kapustnicu můžete uvařit jako normální jídlo, ale s pár triky z ní vyrobíte opravdu sváteční dobrotu. Tak třeba ji nepřipravujte jen z vody, ale použijte hovězí nebo uzený vývar. Říká se, že do boršče patří 7 druhů mas, tak někde se říká, že v kapustnici mají být tři. Této polévky se uvařil vždycky kotel, takže se jedla rovnou několik dnů za sebou.

Martin dneska podle receptu zvolí tu slavnostnější variantu s pikantní klobásou a sušenými švestkami. Polévku vaří se vším kořením, jen mletou sladkou papriku do hrnce přihodí až 20 minut před dokončením polévky.

Kraj od kraje jiná

Stejně jako každá česká rodina má svůj recept na svíčkovou, tak na Slovensku se z generace na generaci předává recept na kapustnici, která je v některých krajích oblíbenější než halušky. Liší se i kraj od kraje. V chudších krajích se běžně vařila jen ze zelí a brambor, na Oravě do ní dávali třeba uzené pstruhy nebo kapří hlavu. Někde se zahušťuje jíškou, jinde se do ní na konci vmíchá sladká smetana a někde kysaná. Někde si kysanou smetanu přidávají do polívky až do talíře, někde se pro zvýraznění její červené barvy do ní přidává rajčatový protlak. Nikdy tedy neochutnáte stejnou kapustnici, tak klidně můžete testovat při každé své návštěvě Slovenska. A nezapomeňte, stejně jako guláš, nejlépe chutná až třetí den.

Tolik času však Martin na přípravu nemá. Odrazí se to na kvalitě jeho polévky? A jak si poradí s ostatními jídly a kdo nakonec zvítězí? Dívejte se večer na Prostřeno, vše se rozhodne pod pokličkami.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více