Zelňačkový souboj v Prostřeno! Je lepší ta česká nebo slovenská?
20. 5. 2022 Vaření
Páteční večer v Prostřeno patří Martinovi Šustříkovi. Ten se rozhodl svým hostům ukázat, jak chutná slovenská kuchyně. Jako polévku bude podávat svou oblíbenou slovenskou kapustnici. Shodou okolností však zelňačku už v pondělí uvařil i Martin Šoman. Tak která z nich hostům bude víc chutnat?
Kus Slovenska na Zlínsku
Podnikatel ve stavebnictví Martin pochází ze Slovenska. Hosty pozval k sově do domu, kde bydlí se svou manželkou a dvěma syny. Doma vaření nechává na manželce. On na vaření musí mít náladu, pak si s jídlem rád pohraje a prý si všichni pochutnají. Za svou specialitu považuje kotlíkový guláš. Ten však hostům neuvaří. Za to se před nimi chce vytáhnout slovenským slavnostním jídlem – kapustnicí, protože tuhle polévku má rád. Ostatní jídla – předkrm slaní šneci s překvapením, hlavní jídlo hovězí plátky na hořčici s tarhoňou a dezert ovocné pokušení, tak to jsou experiment, ale většinou vše, co navařil, zatím vyšlo. Vyjde mu to i v soutěžním večeru?
Mohlo by vás zajímat
Zelňačka či kapustnica?
Kapustnica, to je tradiční slovenská hustá polévka, která se připravuje z kyselého zelí. Hlávkové zelí se na Slovensku řekne kapusta. Takže je to vlastně zelňačka a tu už teda hosté jedli v pondělí. Jenže pondělní Martin se s vařením moc necrcá a rád používá polotovary. Poučil se páteční Martin z jeho chyb?
Kapustnica se na Slovensku liší od regionu k regionu a také podle určení. Existuje postní vánoční verze, kam se nedává maso, ale zahušťuje se například haluškami, smetanou nebo rozetřenými bramborami. Ale následujících dnech do ní už uzené maso nebo klobásu hospodyňky přidaly. Ani v jedné verzi však nesmí chybět sušené houby. V některých regionech do ní patří třeba sušené švestky.
Díky kysanému zelí obsahuje mnoho vitamínů a prospěšných látek a funguje i jako vyprošťovák po náročném večírku. Spolu s valašskou kyselicí, krkonošským kyselem a ukrajinským borščem ji lze zařadit do pokrmů co dům dal. V zimě je ideální pro zahřátí po návratu z běžek a s chlebem ji klidně můžete považovat za kompletní jídlo.
Kapustnicu můžete uvařit jako normální jídlo, ale s pár triky z ní vyrobíte opravdu sváteční dobrotu. Tak třeba ji nepřipravujte jen z vody, ale použijte hovězí nebo uzený vývar. Říká se, že do boršče patří 7 druhů mas, tak někde se říká, že v kapustnici mají být tři. Této polévky se uvařil vždycky kotel, takže se jedla rovnou několik dnů za sebou.
Martin dneska podle receptu zvolí tu slavnostnější variantu s pikantní klobásou a sušenými švestkami. Polévku vaří se vším kořením, jen mletou sladkou papriku do hrnce přihodí až 20 minut před dokončením polévky.
Mohlo by vás zajímat
Kraj od kraje jiná
Stejně jako každá česká rodina má svůj recept na svíčkovou, tak na Slovensku se z generace na generaci předává recept na kapustnici, která je v některých krajích oblíbenější než halušky. Liší se i kraj od kraje. V chudších krajích se běžně vařila jen ze zelí a brambor, na Oravě do ní dávali třeba uzené pstruhy nebo kapří hlavu. Někde se zahušťuje jíškou, jinde se do ní na konci vmíchá sladká smetana a někde kysaná. Někde si kysanou smetanu přidávají do polívky až do talíře, někde se pro zvýraznění její červené barvy do ní přidává rajčatový protlak. Nikdy tedy neochutnáte stejnou kapustnici, tak klidně můžete testovat při každé své návštěvě Slovenska. A nezapomeňte, stejně jako guláš, nejlépe chutná až třetí den.
Tolik času však Martin na přípravu nemá. Odrazí se to na kvalitě jeho polévky? A jak si poradí s ostatními jídly a kdo nakonec zvítězí? Dívejte se večer na Prostřeno, vše se rozhodne pod pokličkami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zelné placky pečené na pánvi a v troubě. Nejlepší zelňáky podle našich babiček
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit jednoduchý zelný salát. Stačí několik surovin
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí