Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochlazující potraviny
Zdroj: Freepik, freepik

V horkých letních dnech je nutné především děti chránit před úžehem a nepříjemnostmi, které ho provází. Ochlazování je třeba nejen zevně, ale také výběrem vhodných potravin, které mají ten správný termoregulační vliv, tedy schopnost vyvolat v organismu pocit chladu. Které to jsou?

Moudrost tradiční čínské medicíny

Skladbou jídelníčku a jeho vlivem na zdraví, duševní pohodu i výkonnost se tradiční čínská medicína (TČM) zabývá již celá tisíciletí. K mnoha poznatkům TČM o účincích energie přijímaného jídla na celý lidský organismus patří i schopnost potravin navodit specifický pocit v těle. Ochlazující či zahřívací účinky tedy nesouvisí s tím, jestli je potravina studená nebo teplá, ale s jejich energií působící zevnitř.

Ochlazující potraviny

Do kategorie potravin s ochlazujícím účinkem patří ty, ve kterých podle TČM převládá ženská energie jin. Tyto potraviny se pro co největší ochlazující efekt konzumují buď syrové, nebo upravené krátkým vařením, vařením na páře nebo dušením.

  • Zelenina: listová zelenina, okurky, rajčata, celer, cukety, červená řepa
  • Ovoce: citrusy, melouny, jahody, ananas, jablka, hrušky
  • Přílohy: dlouhozrnná rýže, quinoa, těstoviny
  • Maso: králičí, krůtí
  • Mléčné výrobky: jogurty, sýry, podmáslí
  • Luštěniny: sója a výrobky ze sóji, mungo fazole, červená čočka
  • Nápoje: mátový a zelený čaj, minerálky

Příklad „ochlazujícího“ jídelníčku pro děti na týden

PONDĚLÍ

Nápoj na celý den: mátový čaj s limetkou
Snídaně: pečivo se sýrem, bílý jogurt
Svačina: jablko
Oběd: těstoviny se špenátem
Svačina: rajčatovo-okurkový salát
Večeře: přírodní krůtí plátek s rýží

ÚTERÝ

Nápoj na celý den: minerální voda ochucená pomerančem
Snídaně: jogurt s jahodami
Svačina: salát z červené řepy
Oběd: králičí maso v zeleninové omáčce
Svačina: ovocný salát
Večeře: tofu bramboráčky

STŘEDA

Nápoj na celý den: okurková limonáda
Snídaně: pečivo se sýrovou roládou
Svačina: meloun
Oběd: červená čočka na kyselo
Svačina: listový salát s jogurtovým dresingem
Večeře: zeleninová polévka s quinoou

ČTVRTEK

Nápoj na celý den: mátový čaj s citronem
Snídaně: obilná kaše s jablky
Svačina: jogurtové smoothie
Oběd: krůtí guláš s těstovinami
Svačina: řezy z podmáslí
Večeře: kuskus se sójovým masem

PÁTEK

Nápoj na celý den: melounová limonáda
Snídaně: jogurt s banánem
Svačina: rajčatový salát
Oběd: grilované tofu se zeleninou
Svačina: jablečný muffin
Večeře: těstoviny s cuketovou omáčkou

SOBOTA

Nápoj na celý den: minerální voda s limetkou
Snídaně: omeleta se sýrem
Svačina: hruška
Oběd: králičí medailonky s rýží
Svačina: nakládaná červená řepa
Večeře: salát z červené čočky

NEDĚLE

Nápoj na celý den: mátový čaj s citronem
Snídaně: jogurt s jahodami
Svačina: smoothie z červené řepy
Oběd: zapečené krůtí kuličky
Svačina: okurkový salát
Večeře: kuskus se zeleninou

Zahřívací a neutrální potraviny

Zahřívací potraviny s převládající mužskou energií jang se připravují delším vařením, dušením nebo pečením. Mezi zahřívací potraviny patří třeba dýně, cibule, česnek, jáhly, zázvor, hnědá čočka nebo skořice. Potraviny řadící se mezi neutrální mají zanedbatelný nebo žádný termoregulační účinek. Patří k nim například bobuloviny, hrášek, semínka, kořenová zelenina, telecí maso, voda či med.

Zdroje informací:
asianfoodnetwork.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku