Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaných dortů už jsem viděla více, ale tento mě na Facebooku neskutečně zaujal a nejen mě. Proto jsem oslovila jeho autorku, amatérskou pekařku Lucii Chromčákovou, zda by se s námi nepodělila o recept a své tipy.

Dort nejen pro vegetariány

"Tento dort jsem pekla pro vegetariány," svěřila se pro Toprecepty.cz Lucie Chromčáková s tím, že sice ráda peče a tvoří slané dorty, ale většinou je zdobí salámy, klobáskou a šunkou. Proto byl pro ni dort pro vegetariány skutečně výzva. 

Slané dorty patřívaly k oblíbeným pohoštěním už před revolucí a těsně po ní. Poté se od nich trochu upustilo a dnes se jejich sláva opět vrací. Zatímco dříve bylo nejobvyklejší a nejsnazší cestou koupit kulatý bochník chleba nebo toustový chléb a z nich udělat odkrojením kůrky korpus, dnes si to hospodyňky dělají trochu těžší, pečou si totiž slaný korpus samy! Stejně se rozhodla i Lucie. 

"Přijde mi to jednodušší a nemám žádný odpad," vysvětluje pro Toprecepty.cz a dodává, že dříve slané dorty dělala z toustoveho chleba,  ale vykrojovat korpus ji jenom zdržovalo a paradoxně to na suroviny vyšlo i dráž. "Pekla jsem i chleba, ale ten nebyl tak dobrý, protože chleba je hutný," dodává.

Recept na slaný dort 

Na těsto do formy o průměru 24 cm budete potřebovat: 700 ml mléka, 1 kg hladké mouky, 4 lžičky soli, trošku citronové šťávy  a kostku droždí. Jak na to? Z části mouky (asi 100 g), trochy vlažného mléka, droždí a trochy krupicového cukru připravte v misce kvásek. Přikryjte jej a nechte vyknyout, dokud nezdvojnásobí objem.

Zbylou mouku a zbytek mléka dejte do velké mísy, přidejte sůl a poté vykynutý kvásek. Vypracujte a zakryté nechte hodinu kynout. Poté dejte těsto na pomoučený vál a trochu je propracujte. Vložte do dortové formy, jejíž dno i boky jste vyložili pečicím papírem. Papír na bocích by měl formu přesahovat, korpus vyběhne hezky do výšky. 

Těsto nechte ve formě znova vykynout a poté pečte v předehřáté troubě při 200 stupních asi 30 minut. Korpus vyjměte a nechte zcela vychladnout. Poté jej podélně na 3x prokrojte a promažte pomazánkami. Lucie dala vajíčkovou a hermelínovou

Na vajíčkovou popmazánku podle Lucie budete potřebovat 10 natvrdo uvařených vajec, 3 lžíce majonézy, 1 lžíci hořčice, 200 g žervé, 1 nadrobno nakrájenou malou cibulku, pažitku, sůl a pepř. Vajíčka nastrouhejte a smíchejte se zbylými surovinami. 

Podobně připravíte i hermelínovou pomazánku, kdy nahrubo nastrouháte 2 hermelíny, přidáte 150g žervé, 3 lžíce majonézy, nadrobno nakrájenou malou cibulku, 1 lžíci hořčice, 3 stroužky česneku, sůl a pepř a mletou papriku podle chuti.

Ovšem to ještě nestačí. Potřebujete dort zvenku obmazat krémem, tak, jako se to dělá u sladkých verzí. Na tento krém ale budete potřebovat 2 mascarpone, 1 šlehačku, 2x 150g žerve nebo čerstvého sýra a sůl podle chuti. Jak na to? Vyšlehejte mascarpone se šlehačkou a do toho přidejte sýr a sůl. 

Rozříznutý korpus promažte pomazánkami a zvenku obmažte krémem z mascarpone a ozdobte dle fantazie. "Já jsem udělala nahoru růžičky ze sýra, které se dělají pomocí skleničky. Na její okraje se pokládají kolečka sýra tak, aby se překrývaly, (doporučuji sýr pokojové teploty), až se sklenička zaplní. Pak ji otočíme a máme růžičky," vysvětluje Lucie. Na slané makronky jednoduše rozpůlila sýr Babybel a naplnila jej obmazovým krémem s trochou mleté papriky. 

Dekorativní "stékance" na dortu jsou z rozpuštěných plátků toustoveho sýra smíchaného s trochou smetany. Ale to už je opravdu pro fajnšmekry. 

Tip Lucie: Korupus si udělejte den předem a naplňte pomazánkami. Druhý den udělejte obmazový krém, potřete jím dort a nazdobte. Takto budou ozdoby krásně držet. Nechte společně ztuhnout v lednici a pak servírujte. 

Náš tip: Baví vás slané dorty? Inspirujte se v galerii, co všechno už Lucie napekla a připravila.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Odeta Wollmanova

16. 9. 2023 13:02

Já jsem dort upekla podle receptu. Těsto bylo krásně nakynuté, dobře se s ním pracovalo, předpisově vyběhlio při pečení, korpus dobře se krájel. ALE - nechutnalo mi. Je to taková pečená knedla. Zachránily to náplně. Udělala jsem podle receptu, jsou výborné. Sice se mi množství zdálo velké, ale opravdu to tam padlo, ani nezbylo mužovi. Příště změním těsto a do náplní přidám něco barevného, dort byl na řezu bílý. Bohužel se mi nepovedl tak krásně nazdobit jako tento na fotografii, inspirace je to perfektní. Tak budu tvořit zase příště, už budu poučená. Obdarovaná osoba byla nadšená. Přidat fotku se mi nepodařilo.

citronek

30. 11. 2022 11:54

KLOBOUK DOLŮ!!! To je opravdu pecka!!!!!

Alzbetina Prk.

17. 8. 2022 10:33

To bylo první, co mě (pozitivně) praštilo přes oči. Jiné slané dorty jsou doslova přeplácané různými druhy salámů, jako by pro "slaný" byl jediný ekvivalent "uzenina".

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více