Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dýňové noky a králičí panenka
Zdroj: Toprecepty, Jana Hamzová

Noky z bramborového těsta jsou klasikou. Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, sáhněte po dýni. Díky této skvělé zelenině si připravíte rychlý a výborný oběd pro vás i děti.

Co jsou noky

Noky nejsou oblíbené jen u nás. Nockerl(n); italsky gnocco, pl. Jako gnocchi je milují v Itálii, Nockerln zase mají v Německu, vychutnávají se je ale i v Rakousku, Maďarsku, nebo třeba Slovinsku. Jedná se o malé šištičky s typickými rýhami. K nim se nejčastěji podávají omáčky, ale také se zapékají (třeba se sýrem). Můžete si je dát se zeleninou (dušenou i grilovanou). Někde dokonce míří i do polévek. Základem noků je pšeničná nebo kukuřičná mouka, dále brambory, vejce. Na jejich přípravu můžete ale využít špenát, nebo právě dýni.

Co je potřeba vědět u přípravy dýňových noků

Dýňové noky upoutají nejen krásně naoranžovělou barvou, ale také jemnou chutí. Nejčastěji se na dýňové noky používá dýně Hokkaidó, u které není potřeba používat tolik mouky, na rozdíl třeba od vodnatější máslové dýně. Hokkaidó není potřeba loupat na rozdíl od ostatních druhů dýní. K přípravě noků potřebujete vytvořit dýňové pyré. Abyste ušetřili, vyplatí se přichystat ho ve větším množství. Pyré totiž nemusíte použít jen do noků. Přidat ho můžete k masu jako přílohu. Hodí se i do dalších slaných i sladkých jídel. Pokud nevíte aktuálně, jak byste ho využili, šoupněte pyré do mrazáku. Pak se bude hodit do bábovky, nebo třeba jiného dezertu.

Náš tip: Jemné noky si můžete připravit podle tohoto videoreceptu.

Jak si připravit dýňové noky

Na přípravu budete potřebovat 700 g omyté dýně Hokkaidó, 250 g hladké mouky, 1 vejce, ½ lžičky bílého pepře, olej na pokapání dýně a lžičku soli. 

Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Dejte na něj rovnoměrně dýni zbavenou semínek a pokrájenou na menší části. Pokapejte ji olejem, opepřete a osolte. Pečte zhruba 40-45 minut, dokud nebude měkká. Upečenou dýni dejte do mísy a rozmixujte ji. Nechte vystydnout. Přidejte mouku, případně dochuťte pepřem a solí. Propracujte do vláčného těsta. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Hotové těsto rozdělte na válečky, ze kterých ukrajujte asi 3cm kousky. Obtiskněte na ně rýhy od vidličky, pokud chcete. Přesuňte noky do vroucí osolené vody a vařte, než vyplavou. Trvá to asi 2-3 minuty. Noky vyndejte.

A na kolik vás tohle jídlo vyjde? Kilo dýně stojí aktuálně 15 Kč, kilo mouky zhruba 25 Kč, 1 vejce koupíte za 5 Kč. Ovšem ani dýně ani mouky nepotřebujete celé kilo, takže s ohledem na to vás pokrm celkově vyjde zhruba na 25 Kč (dýně 11 Kč, mouka 7 Kč, vejce 5 Kč, koření a olej 2 Kč). Jestli si jídlo zpestříte osmaženou cibulkou, doplněnou rajčaty z konzervy, nebo trochou smetany, či slaniny, případně houbovou omáčkou se smetanou, počítejte s navýšením asi o 30 Kč. 

Noků je ale celkově dost na to, aby jídlo nasytilo 4 strávníky. 

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak servírovat noky

Noky jsou velmi oblíbené se šalvějovým máslem. Pokud budete noky polévat šalvějovým máslem, budete potřebovat: plátek másla, několik lístků šalvěje a mletý pepř. Navrch pak hrst strouhaného parmazánu, výborně jídlo chutná i s čedarem.

A jak na to? Na pánvi rozehřejete máslo, přidáte k němu pár lístků šalvěje. Ty se hezky rozvoní. Osmahněte je dozlatova, asi dvě minuty. Opepřete mletým pepřem. Šalvějovým máslem pak polévejte noky a posypte je strouhaným parmezánem (levněji vyjde samozřejmě eidam či jiný sýr).

Dýňové noky ale můžete také využít podobně jako klasické těstoviny, sáhněte tedy po nějaké oblíbené omáčce. Může to být rajská, skvěle se hodí k sýrové, ale i k houbové, jak už jsme psali výše. Velmi chutnou a levnou varinatou je také posypat noky jen na oleji dozlatova osmaženou cibulkou. 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více