Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Doma upečené škvarkové raženky provoní kuchyň i celý byt.  A jejich chuť? Opravdová lahoda!
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Jíte rádi žemličky, kaiserky nebo raženky? Tvary mají každá jiný, ale způsob tvarování mají všechny stejný. Stejně snadný i rychlý. Stačí mít doma plastovou raznici a upečete úhledné pečivo jako z obchodu. To naše dnešní je navíc voňavé zlatavými škvarky.

Když pekařka promluví...

Do červena vypečené šneky lákají už od pohledu. Práce s nimi je snadná, tvar jim dala raznice a pokud ji nemáte, můžete těsto tvarovat třeba jen do bulek nebo housek, které jsou také velice hezké. Hlavní je tu ale chuť! A když při jídle mezi zuby lehce křoupne kus vypečeného škvarku, je to opravdová lahoda.

Co budeme na voňavé šneky potřebovat? Na omládek: 100 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky nebo včelího medu, 130 g hladké mouky, 12-14 g čerstvého droždí  Dále do těsta: 180 g vody, 30 g oleje, 2 rovné lžičky soli, 30 g ovesných vloček, 80-100 g drobně krájených škvarků, špetka drceného kmínu, 50 g žitné mouky celozrnné, 100 g pšeničné chlebové mouky, 200 g hladké mouky

V domácí pekárně: Suroviny na omládek smícháme do hladkého těstíčka, které beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny, zavřeme a necháme 45 minut vykynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Těsto v ní pak i necháme vykynout (asi hodinu).

Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 12-14 dílů a z každého uděláme bulku. Pak bulky svrchu omoučíme, orazíme téměř až k podložce a na plech s pečícím papírem nebo fólií uložíme kynout vzhůru nohama. Po 15-20 minutách částečně nakynuté raženky opatrně obrátíme a necháme dokynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220°C/20 minut).

Drobečky z ošatky

  • Bulečky na raženky je nutné dělam menší, aby pak při naražení těsto "neutíkalo" ven z raznice

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více