Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Učitel zeměpisu Aco z bosenského Brčka byl asi nejkontroverznějším soutěžícím letošního ročníku. Zaujal svou živelností a tím, že nevynechal žádnou příležitost tak trochu někomu zaškodit. Vařit však uměl. Vaz mu ale zlomila chaotičnost.

Vše pro zábavu

Aco se netajil, že v Masterchefovi je především kvůli zábavě a dramatu. U režisérů musel být určitě oblíbený, protože několikrát se zachoval ne úplně jako kamarád, což však nahrálo zajímavosti klání. Zdá se však, že ho jeho soupeři prokoukli a i přes svou škodolibost do party zapadl a Betty se s ním loučila slovy: „Byl jsi jako můj brácha. Miluji, jak jsi emotivní. Vím, že je před námi spousta grilovaček a bosenských party. Těším se na to.“

U svých žáků v Bosně a Hercegovině patří také k těm oblíbenějším učitelům a někteří ho dokonce doprovodili i na casting v Praze. Diváci soutěže však Aca považovali spíše za podlého a drzého. V diskuzích většinou sbíral negativní body. Připomeňme si teď nejdůležitější momenty soutěže, kdy Aco vyčníval mezi ostatními. 

Robin z kola ven

Robin se ze zdravotních důvodů nemohl jednoho natáčení zúčastnit. O tom, zda bude v soutěži pokračovat nebo ne rozhodovali soutěžící. Všichni se chtěli s Robinem utkat férově v kuchyni u sporáku. Aco ne. Začalo ho nudit, jací jsou všichni kamarádi, a tak se rozhodl trochu zamíchat kartami. Robin byl sice fajn kluk, ale ze soutěže by ho vyhodil. Naštěstí ho ostatní přehlasovali. Nakonec Robin vypadl ještě dříve než Aco, což bychom si na začátku netipli.

Zákeřná rybí volenka

Ve stejném díle, kde chtěl vyloučit Robina, dostal za úkol i přidělit soutěžícím jednotlivé druhy sladkovodních ryb. Drobné Malice přisoudil tu největší a nejtučnější rybu – tolstolobika a i ostatní holky dostaly pěkně velké ryby, tudíž náročné na zpracování. Nutno však podotknout, že Milanovi naopak pomohl, protože mu přisoudil kapra – jedinou rybu, se kterou se měl šanci potkat v jídelně dětského domova nebo ve školní kuchyni.

Podržel Milana

Ale i Aco má lidskou tvář. V díle, ze kterého se do TOP 8 vrátili dva soutěžící – Lubina a Tereza, podpořil Milana, a to i přes to, že díl s názvem Návrat do budoucnosti se mu moc nezamlouval. „Minulost je minulost a já bych na ni nesahal. Nechal bych to, jak to je,“ potvrdil Aco domněnku porotců, že tuší, o co tentokrát půjde.

Vypadnuvší si vybírali své partnery z TOP 8 a ti jim ve spižírně měli vybrat suroviny, aby z nich mohli uvařit. Aco byl na Milana hodný a vybral mu suroviny, se kterými už se potkal a Milan skutečně předvedl kuchařský koncert, ale bohužel na postup to nestačilo.

Neochotný směnárník

V předposledním díle přichystali porotce pro soutěžící výzvu v podobě směnného obchodu. Pod bedýnkou měli zdánlivě nekombinovatelné suroviny a ty si měli mezi sebou povyměňovat, tak aby z nich mohli uvařit. Aco se rozhodl, že měnit nebude, že uvaří z toho, co dostal.

A asi byly skvrny na slunci, protože Aco začal zmatkovat a porotci nevěřícně kroutili hlavami, co tam předvádí. A trochu je naštval, protože nedbal jejich rad a vařil si po svém a navíc udělal spoustu začátečnických chyb. Třeba do nepřipravené studené trouby dal neochucené maso. Jeho výsledný pokrm – degustační talíř složený z jehněčí kotlety, mečouna a květáku – mu patřičně rozcupovali.

,,Tohle prostě není možný, aby takové jídlo připravil kuchař, který je takhle daleko, neosolený, neopepřený, neomaštěný, studený maso dát do studené trouby na jehlu,“ vytkl Acovi Jan Punčochář.

„Já vám nechci kázat, ale dám vám radu, změňte přístup k soutěži, mějte k tomu větší pokoru, tu jste dnes neukázal, jedna z vašich vět byla, já vám všem ukážu, jak se směňuje, a jak to dopadlo,“ vytkl mu Přemek Forejt. ,,Pokud ještě jednou připravíte takový talíř, končíte v soutěži MasterChef,“ dodal nekompromisně Radek Kašpárek. Ještě horší jídlo uvařila Sofie, a proto soutěž opustila ona.

Kolo neštěstí

Poslední díl se nesl v duchu improvizace. Na scénu přišlo divácky oblíbené kolo štěstí, které rozhodlo, z jakých surovin a s jakým omezením budou soutěžící vařit. Čtveřice soutěžících, kteří neuspěli v minulé týmové výzvě, se svěřila do rukou legendárního moderátora Pavla Poulíčka a ten rozhodl.

Acovi přisoudilo kolo štěstí miso pastu. V omezeních si vytočil nechtěnou 1 minutu ve spižírně a -5 minut na vaření. Tady se však projevil jako hráč, který chce hlavně zábavu a první omezení vyměnil za vaření ve chňapkách. „Jsem hráč a ať je sranda.“ A ta byla.

Aco na krájení potřeboval mandolínu a na to se přišli podívat i porotci a museli uznat, že se mu podařilo jídlo – hovězí svíčkovou s karamelizovanou cibulkou, nakládanou dýní a omáčkou z miso pasty. „To jídlo, které jste naaranžoval pomocí chňapek, nevypadá vůbec zle,“ byl překvapený Radek Kašpárek. „Já musím jen dodat, že tohle je jeden z vašich lepších talířů,“ doplnil ho Přemek Forejt. Bohužel jídlo bylo přesolené a Aco musel do druhé vyřazovací výzvy. Do bezpečí balkonů vystoupal Lubina.

Zrádná improvizace

Na zbylou trojici čekala osekaná kuchyň – žádná trouba, robot, varná deska či další vychytávky. Uvařit postupové jídlo museli jen za pomocí rychlovarné konvice, kontaktního grilu a pečenky. Tohle Acovi vůbec nesedlo.

Nejenže absolutně nevěděl, co za maso ve spižírně vzal – nepoznal telecí, ale i ho místo na krásné steaky ho nakrájel na medailonky, takže mu porotci poradili, že má udělat saltimbocu. A nebyla to jeho jediná chyba. „On dneska dělá jednu začátečnickou chybu za druhou,“ nechápala Tereza na balkónu. Porotci Acovi tentokrát dost radili, ale to jeho zmatkování vůbec nechápali.

„Jsem rád, že jste nás poslechl,“ pochválil ho Radek. Já se musím oprostit od toho, když na vás koukám, jak vaříte, to je jedna velká tragedie. Vy ten talent máte, ale to je… už radši běžte," mávl nad ním rukou Honza Punčochář.

Porotci se rozhodovali mezi ním a Petrou, které se dnes také nedařilo. V neprospěch Aca jazýček vah převážilo jeho zmatkování. „Je to pro nás těžké, neumíme si představit, že v příští výzvě tu už nebudete,“ rozloučili se s Acem porotci. „Mám pocit, že spím a že se probudím a budu nahoře,“ loučil se se spoluhráči v slzách Aco. "Ať vyhraje ten, který si to nejvíc přeje a který by si to nejvíc užil a každý z vás to může být,“ zakončil své vystupování v MasterChefovi Aco.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více