Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

sušenky speculatius
Zdroj: Wikimedia Commons, Zimt-Speculatius, CC BY-SA 4.0

Spekulky neboli speculaas či speculatius jsou typické holandské sušenky vonící kořením. Krásně křupou a k adventnímu období zkrátka patří. Máme pro vás recept, podle kterého se vždycky povedou!

Co jsou speculaas

Speculaas jsou původně holandské ploché křupavé sušenky, oblíbené ale i v Belgii, Francii a Německu. Původ slova není jednoznačný, může souviset se slovem „specerij“, což v překladu znamená „koření“. Sušenky se připravují především v období adventu. Původně se pekly vyloženě na Mikuláše, 5. a 6. prosince. Některé zdroje mluví i o tom, že byly pečeny i o svatbách a jarmarcích. Mívaly tvar obdélníku (dnes už se připravují v různých tvarech) a navrchu protlačený obrázek. Většinou se vztahoval právě k adventnímu období. 

Tyto sušenky se nejí jen studené, ale i teplé a k tomu se popíjí nejen horká čokoláda, ale i čaj a káva. Pro tento druh cukroví je typické kořením speculaas, které připomíná to perníkové

V Belgii pečou speculoos, což je trochu něco jiného a rozdíl spočívá v koření, nebo spíše v jeho absenci. Zatímco v holandské variantě je koření řady druhů, v té belgické to bývá víceméně pouze skořice. Tato varianta vznikla, protože na koření nebyly peníze.

Co patří do cukroví speculaas

Základ pečiva tvoří mouka, hladká pšeničná je často smíchávána se žitnou, dále tuk a třtinový cukr, který cukroví dodává typickou chuť (někdy se vyloženě doporučuje druh třtinového cukru muscovado s plnější chutí). V některých receptech se přidává špetka soli a samozřejmě koření. Do koření spekulaas patří skořice, muškátový oříšek, mletý zázvor, hřebíček, kardamom a bílý pepř. Občas bývají doplněny ingredience o anýz, nebo třeba koriandr. Někdy bývají součástí těsta také nastrouhané kousky citronové, pomerančové kůry a mandlové lupínky.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na výborné sušenky speculaas

Kromě výše popsaných ingrediencí také spočívá kouzlo úspěchu v dalších krocích. Je důležité nemíchat těsto hodně nebo příliš rychle, výsledkem by totiž mohly být velmi tvrdé sušenky. Také pozor na příliš prudké pečení. Pro speculaas je zkrátka důležité citlivé zacházení.

Jak upéct speculaas

Na voňavé spekulky budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 g třtinového cukru, 2 lžíce koření, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vejce, 5 g soli, 180 g povoleného másla a 50 ml mléka/vody. Na směs koření si připravte: 2 lžíce mleté skořice, 1 lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku bílého pepře, 1 lžičku mletého hřebíčku a 1 lžičku mletého anýzu.

Jak na to? Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, koření, prášek do pečiva a sůl. Přidejte vejce a máslo nakrájené na menší kousky. Nalijte tekutinu a promíchejte, aby se vše dobře propojilo. Pokud budete hníst pomocí robotu, tak opatrně. Nakonec těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice. Hodinu před pečením vyndejte těsto z lednice.

Troubu předehřejte na 170 °C. Pracovní plochu poprašte moukou a dejte na ni těsto. Rozválejte ho na tloušťku zhruba 4 mm. Vykrojte příslušné tvary a orazítkujte těsto ideálně razítky na speculaas. Sušenky opatrně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12-15 minut, dokud nezezlátnou. Pečení by nemělo být příliš prudké. Pokud se vám to bude zdát, teplotu trouby trochu zmírněte. Nakonec sundejte z plechu a můžete podávat.

Zdroje informací:
ttps://nl.wikipedia.org
https://www.tasteatlas.com
https://www.delightedcooking.com

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více