Kořeněné sušenky Speculatius vypadají krásně a ještě lépe chutnají, příprava je navíc velice snadná. Potřebují jen jemné zacházení

Spekulky neboli speculaas či speculatius jsou typické holandské sušenky vonící kořením. Krásně křupou a k adventnímu období zkrátka patří. Máme pro vás recept, podle kterého se vždycky povedou!
Co jsou speculaas
Speculaas jsou původně holandské ploché křupavé sušenky, oblíbené ale i v Belgii, Francii a Německu. Původ slova není jednoznačný, může souviset se slovem „specerij“, což v překladu znamená „koření“. Sušenky se připravují především v období adventu. Původně se pekly vyloženě na Mikuláše, 5. a 6. prosince. Některé zdroje mluví i o tom, že byly pečeny i o svatbách a jarmarcích. Mívaly tvar obdélníku (dnes už se připravují v různých tvarech) a navrchu protlačený obrázek. Většinou se vztahoval právě k adventnímu období.
Tyto sušenky se nejí jen studené, ale i teplé a k tomu se popíjí nejen horká čokoláda, ale i čaj a káva. Pro tento druh cukroví je typické kořením speculaas, které připomíná to perníkové.
V Belgii pečou speculoos, což je trochu něco jiného a rozdíl spočívá v koření, nebo spíše v jeho absenci. Zatímco v holandské variantě je koření řady druhů, v té belgické to bývá víceméně pouze skořice. Tato varianta vznikla, protože na koření nebyly peníze.
Článek z magazínu
Co patří do cukroví speculaas
Základ pečiva tvoří mouka, hladká pšeničná je často smíchávána se žitnou, dále tuk a třtinový cukr, který cukroví dodává typickou chuť (někdy se vyloženě doporučuje druh třtinového cukru muscovado s plnější chutí). V některých receptech se přidává špetka soli a samozřejmě koření. Do koření spekulaas patří skořice, muškátový oříšek, mletý zázvor, hřebíček, kardamom a bílý pepř. Občas bývají doplněny ingredience o anýz, nebo třeba koriandr. Někdy bývají součástí těsta také nastrouhané kousky citronové, pomerančové kůry a mandlové lupínky.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na výborné sušenky speculaas
Jak upéct speculaas
Na voňavé spekulky budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 g třtinového cukru, 2 lžíce koření, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vejce, 5 g soli, 180 g povoleného másla a 50 ml mléka/vody. Na směs koření si připravte: 2 lžíce mleté skořice, 1 lžičku nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku bílého pepře, 1 lžičku mletého hřebíčku a 1 lžičku mletého anýzu.
Jak na to? Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, koření, prášek do pečiva a sůl. Přidejte vejce a máslo nakrájené na menší kousky. Nalijte tekutinu a promíchejte, aby se vše dobře propojilo. Pokud budete hníst pomocí robotu, tak opatrně. Nakonec těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice. Hodinu před pečením vyndejte těsto z lednice.
Troubu předehřejte na 170 °C. Pracovní plochu poprašte moukou a dejte na ni těsto. Rozválejte ho na tloušťku zhruba 4 mm. Vykrojte příslušné tvary a orazítkujte těsto ideálně razítky na speculaas. Sušenky opatrně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 12-15 minut, dokud nezezlátnou. Pečení by nemělo být příliš prudké. Pokud se vám to bude zdát, teplotu trouby trochu zmírněte. Nakonec sundejte z plechu a můžete podávat.
Zdroje informací:
ttps://nl.wikipedia.org
https://www.tasteatlas.com
https://www.delightedcooking.com
Témata: cukroví, Vánoce, koření a dochucovadla, nizozemská kuchyně, spekulatius
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno před 3 hodinami

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno před 4 hodinami

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno před 6 hodinami

Srbská masová směs
Přidáno před 13 hodinami

"Bramboráčky" z ovesných vloček
Přidáno před 23 hodinami

Krůtí masové kuličky na zelenině
Přidáno 26. 1. 2023 10:55
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.