Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí jazyk s bramborovou kaší
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Pro jednoho část zvířete, kterou by nikdy nepozřel, protože už ji někdo v puse před ním měl, pro druhého opravdová delikatesa pro slavnostní příležitosti. Hovězí jazyk má bezesporu své odpůrce, které se ovšem pokusíme přesvědčit, že při správné přípravě nepoznáte na vzhledu ani chuti, že nejde o pokrm z luxusní restaurace.

Jak a s čím chutná uzený hovězí jazyk?

V prvé řadě záleží na kvalitě uzeného jazyka, která je zpravidla lepší u prověřeného řezníka, než v supermarketu. Jen tak bez úpravy je však hovězí jazyk vždy téměř nepoživatelný. Je velmi tuhý s ještě tužším povlakem, který navíc nepůsobí příliš esteticky. Po dostatečném uvaření a sloupnutí povlaku se však změní na velmi jemnou, ale nerozpadavou delikatesu s lehce uzenou chutí.

Uzený hovězí jazyk chutná skvěle v klasické kombinaci s křenovou omáčkou, bramborovou kaší, bramboráčky, se zelím a bramborovým knedlíkem i netypicky se švestkovou nebo šípkovou omáčkou. Za studena se k němu hodí čerstvě nastrouhaný křen, hořčice, pikantní papričky a samozřejmě čerstvý chléb.

Příprava hovězího jazyka

Jak už bylo zmíněno výše, bez delšího vaření se neobejdete v případě jakékoli další úpravy uzeného jazyka. A proč toho třeba i kvůli úspoře nevyužít rovnou pro základ dalšího pokrmu – skvělé uzené polévky z vývaru. Pro intenzivnější chuť vývaru přidejte k jazyku do hrnce ještě pár kusů hovězích kostí nebo žebro.

Na vaření uzeného hovězího jazyka budete potřebovat velký hrnec, protože nikdy nejde o malý kousek. Ty nejmenší jazyky mívají kolem 750 g. Chcete-li uspořit čas i energie, určitě se vyplatí použít tlakový hrnec.

K asi kilogramovému jazyku přidejte celou cibuli, půl menšího celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 4 stroužky česneku, pár kuliček celého pepře a nového koření a 2 – 3 bobkové listy. Osolte pouze mírně, pokud chcete vývar použít na polévku. Jazyk sám o sobě je dost slaný a polévka tedy může být přesolená. Nicméně nepoužijete-li sůl do vývaru vůbec, může být výsledná chuť jazyka i vývaru mdlá.

Suroviny zalijte studenou vodou a v tlakovém hrnci nechte vařit minimálně 1 hodinu, raději 1,5 hodiny (podle velikosti jazyka) a po vypnutí zdroje tepla nechte ještě půl hodiny dojít. V obyčejném hrnci přiveďte vodu k varu a nechte při nejnižší teplotě asi 3,5 - 4 hodiny tzv. probublávat. Uvařený horký hovězí jazyk prudce zchlaďte pod studenou vodou a po celém povrchu oloupejte. Po zchlazení to půjde snadno. Nakrájejte na asi centimetrové plátky a dále použijte podle své chuti. Vyzkoušet můžete kromě klasiky třeba také řízky u uzeného hovězího jazyka.

Máte-li v plánu podávat jazyk za studena, nakrájejte ho na tenčí plátky. Odpůrcům, kteří nechtějí tuto pochoutku pozřít jen kvůli vzhledu, můžete tenké plátky schovat do sendviče nebo z nadrobno nakrájeného jazyka připravit pomazánku. Stačí do ní přidat žervé, nakrájenou jarní cibulku, prolisovaný česnek a trochu hořčice. Na pomazánce s čerstvým pečivem si pochutnají i děti.

Tip: Křupavé nudličky z hovězího jazyka

Uzený hovězí jazyk uvařený a oloupaný podle návodu výše nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. Na menším množství rozehřátého oleje osmažte plátky z každé strany při vyšší teplotě asi 4 minuty dozlatova. Osmažené plátky nakrájejte na tenké nudličky, které lze použít například jako náplň do tortill, baget, panini nebo na chléb potřený trochou hořčice.

Zdroje informací:

eatbeautiful.net

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie