Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palapaisti aneb Dušené hovězí s mrkví: Vynikající finské jídlo z jednoho hrnce zasytí a zahřeje
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Vzpomínáte na vepřové s mrkví ze školní jídelny? Pokud byste rádi zkusili jeho lehčí variantu, připravte si třeba palapaisti. Dušené hovězí s mrkví je pod tímto názvem populární ve Finsku, přičemž jde o dokonalý pokrm do mrazivých zimních dnů. S nimi ostatně mají v této severské zemi dostatek zkušeností.

Dušené maso v jednom hrnci

Palapaisti je klasickým jídlem typu stew, neboli dušenou směsí masa a zeleniny, která má mnoho názvů. V německé kuchyni je označována jako Eintopf, z čehož vzniklo i naše označení pro takové pokrmy – tedy jídlo z jednoho hrnce. Podobná jídla jsou populární v různých zemích světa.

Typickým stew je třeba francouzská specialita, hovězí po burgundsku, již proslavila slavná autorka a kuchařka Julia Child, nebo známé irské jídlo z jednoho hrnce irish stew. Mezi stew se řadi i texaské chili con carne, maďarský Pörkölt nebo asijské curry. Stew může být i jen zeleninové, což dokládá indický dal či francouzské ratatouille. Jde o ideální jídlo do zimních dnů. Za dlouhých večerů je dostatek času na jeho přípravu, navíc je vydatné a díky zelenině i zdravé. 

Finská specialita nejen s mrkví

Podobné pokrmy jsou populární i ve Finsku, odkud právě pochází palapaisti. V zemi tisíců jezer jde o oblíbené jídlo, které si mnoho lidí spojuje s dětstvím a s kuchyní své babičky. Půvab této speciality tkví v dlouhém dušení, díky němuž je maso úžasně měkké a šťavnaté a všechny chutě se výborně prolnou. Palapaisti se podobá další finské specialitě karjalanpaisti, která je považována za finský národní pokrm.

Toto finské stew se připravuje z hovězího i z vepřového, ve Finsku ale často používají i jehněčí nebo třeba losí maso. Kromě mrkve se přidává i další kořenová zelenina a jako koření obvykle bobkový list a nové koření. Specialita je typická pro Karélii, což je oblast ležící na pomezí Finska a severozápadu Ruska. V minulosti, když bylo maso drahé, byl pokrm určen jen pro slavnostnější příležitosti, dnes je běžným každodenním jídlem. Někdy se mu říká také karelský masový hrnec a tímto názvem se někdy označují všechny podobné dušené masové speciality.

Recept na finské palapaisti

Palapaisti je vlasdtně takovou zjednodušenou verzí karjalanpaisti bez vepřového masa. Navíc se liší tím, že se do něj ze zeleniny dává jen mrkev, ale také přídavkem smetany, která mu dodává jemnější chuť. A jak tedy finské stew připravíte?

Budete potřebovat: 800 g hovězí svíčkové nebo roštěné, 2 cibule, 2 mrkve, 2 lžíce oleje nebo másla, 4 dl vody, 2 lžíce pšeničné mouky, 1 kostku bujonu, 2 lžíce kečupu, 1 lžičku soli, 1 lžičku mletého černého pepře, 2 dl smetany ke šlehání, petržel na ozdobu.

Postup: Přibližně hodinu před vařením maso vyndejte z lednice, aby dosáhlo pokojové teploty. Poté je nakrájejte na kostičky. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte tuk a maso postupně opečte na pánvi v několika dávkách. Maso přendejte do hrnce. Do pánve přidejte vodu, mouku a bujon. Za stálého míchání přiveďte k varu a směsí pak přelije maso v hrnci. Pak do hrnce přidejte cibuli, mrkev, kečup a koření. Směs zakryjte a duste pod pokličkou na mírném ohni 1-2 hodiny, dokud maso nezměkne. Nakonec přidejte smetanu a přiveďte k varu. Ochutnejte a případně dosolte a opepřete. Na závěr ozdobte snítkou čerstvé petrželky. Podávejte s vařenými bramborami.

 

Recepty k tomuto článku