Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vaří samoživitelky
Zdroj: Freepik, freepik

Rozpočet domácností samoživitelek je napjatý i bez neustálého zdražování energií, služeb a potravin. Oslovili jsme 3 ženy, které táhnou domácnost s dětmi z jednoho platu, a zeptali se jich na tipy, jak se dá ušetřit při plánování nákupů potravin i s málem.

3 ženy, 3 různé rozpočty na jídlo

Požádali jsme oslovené ženy, aby co nejpřesněji spočítaly, kolik jim po odečtení všech výdajů zbývá měsíčně na nákup potravin. Všechny 3 žijí ve větším městě a nakupují potraviny v běžném supermarketu. Námi vybrané samoživitelky si přály zůstat v anonymitě, redakce jejich jména i totožnost zná, ale respektujeme přání maminek a uvádíme jen křestní jména, bez příjmení a bez přesného bydlište. Ze stejného důvodu je i úvodní fotka ilustrační. 

Jana má 2 děti ve věku 4 a 7 let

Janiny děti chodí na obědy v dětské skupině a ve škole, ona se přes den stravuje v zaměstnání. Po odečtení všech poplatků Janě zůstává na nákup potravin pro sebe a 2 děti 7 800 korun. Obědy v dětské skupině nejsou dotované a stojí měsíčně 1 300 korun, za školní obědy vydá 800 korun a za obědy v zaměstnání utratí asi 2 400 korun. Na víkendové vaření, snídaně, svačiny a večeře v týdnu zbývá Janě 3 300 korun. Zeptali jsme se, jak to zvládá.

Jano, máte tip, jak hospodařit s nízkou částkou na jídlo?
Mít hodné rodiče, kteří skvěle vaří a jednou týdně vás pozvou na oběd. No, vážně. Mít kolem sebe lidi, kteří rozumí vaší situaci a podají pomocnou ruku, je k nezaplacení. Ale samozřejmě se snažím i sama. Plánuji si vždy nákupy na celý týden a k seznamu si připisuji i orientační cenu. Když to nevychází příznivě vzhledem k rozpočtu, vymyslím levnější variantu jídla. Hodně používám do vaření zásoby mražené nebo sterilované zeleniny, které mám od svých rodičů ze zahrádky. I maso se dá nakoupit ve větším, výhodnějším množství a zmrazit po porcích na později.

Co nejčastěji vaříte?
Večeříme většinou různé pomazánky s domácím kváskovým chlebem, jednoduché těstoviny, nebo udělám kotel polévky, kterou máme na večeři třeba 3 dny po sobě. Koupím celé kuře, ze kterého máme polévku, oběd o víkendu a zbyde i na večeři třeba do těstovinového salátu nebo pomazánky. Milujeme bramboráky a bramborové placky, což je luxusní pokrm za pár korun. Často dělám i jednoduché zapečené brambory jen s pórkem, trochou špeku a sýrem. Musím nad vařením dost přemýšlet, ale dá se to zvládnout.

Klára má 1 dvouleté dítě a je na rodičovské dovolené

Rodičovský příspěvek a výživné Kláře nestačí ani na zaplacení nezbytných výdajů na domácnost. Žádné další příspěvky od státu nepobírá z vlastního přesvědčení, ale má pravidelný přivýdělek, ze kterého pokryje zbytek výdajů a nakupuje potraviny. Na ty jí zbývá rozpočet od 2 800 do 4 600 korun podle objemu práce daný měsíc.

Kláro, prozradíte nám, jak se vám daří hospodařit s nízkou částkou na jídlo?
Peněz na potraviny nezbývá mnoho, ale osvědčil se mi tip mojí kamarádky, která musí vyjít ještě s nižší částkou. Každý měsíc vyberu částku, která zbývá po zaplacení nutných poplatků a do peněženky si dám na týden 700 Kč. Pomáhá mi to utratit vždy jen to, co mám v peněžence. Pokud se podaří některý měsíc vydělat na jídlo více než 2 800 Kč, odkládám si peníze bokem na různé oslavy nebo pro případ nouze. Za ušetřené peníze občas koupím celou krůtu od farmáře. Asi šestikilová vyjde na 750 korun a naporcuji z ní maso na minimálně 12 jídel pro dva a dám do mrazáku. Ze skeletu a odřezků udělám hrnec krůtího vývaru. A samozřejmě, pokud to jde, nakupuji ve výhodných akcích, hlavně maso, ovoce, zeleninu a jogurty. Vždy se snažím vymyslet jídla tak, abych zpracovala vše beze zbytku. Na plýtvání není s touto částkou žádný prostor.

Co nejčastěji vaříte?
Oblíbené jsou u nás těstoviny na tisíc způsobů, často udělám hrnec například kuřete na paprice nebo bramborového guláše, který jíme 2 – 3 dny. Na těchto jídlech se dá hodně ušetřit, protože třeba jedna porce guláše při větším množství vyjde na zhruba 10 korun. Vařím také různé směsi s kroupami, pohankou nebo luštěninami, které dobře zasytí a vyjdou hodně levně. Syn miluje jednoduché rizoto s hráškem a mrkví, což patří také mezi ty levnější pokrmy. Někdy je to sice hodně napnuté, ale nemám dluhy a snažím se, jak můžu, abych si přivydělala. Se sousedkou taky občas měním hlídání za jídlo. Já jí pohlídám dítě, ona mi za to neplatí, ale dá mi třeba zavařeniny, které v létě udělala z ovoce nebo zeleniny na zahrádce.

Petra má devítiletá dvojčata

Za potraviny na měsíc může Petra utratit asi 6 500 korun. Z této částky platí školní obědy pro 2 kluky, což vyjde na 1 500 korun, sobě do práce si obědy vaří doma. Částka 5 000 korun tedy tedy musí pokrýt víkendové vaření, snídaně, svačiny a večeře pro 3 osoby a obědy v týdnu pro 1 osobu.

Petro, jak hospodaříte s omezenými výdaji na jídlo vy? Máte pro další maminky nějaký tip?
V zaměstnání nemám možnost objednat si levný oběd v rámci společného stravování a nejlevnější menu v restauraci v okolí překračuje 130 korun. Vyplatí se mi tedy brát si oběd sebou do krabičky. Většinou jím na oběd to, co máme předchozí den na večeři, tím se také něco uspoří. Jednou měsíčně zajdu do obchodu se zlevněným zbožím, kde nakoupím zásobu trvanlivých potravin, jako jsou těstoviny, rýže, luštěniny, sušenky apod. Jsou to potraviny s blížící se dobou expirace, ale tyto vydrží při správném skladování daleko déle, než je uvedeno na obalu. Čerstvé potraviny zde nekupuji, na to odvahu nemám :-). A samozřejmě pečlivě plánuji, co budu v nejbližších dnech vařit. Ovoce a zeleninu kupuji hlavně sezónní a jen v akci.

Co nejčastěji vaříte?
Máme rádi různé omáčky s těstovinami nebo knedlíkem, často vařím rajskou, houbovou ze zásoby sušených hub z léta nebo koprovou. Kluci toho sice sní hodně, ale nejsou vybíraví, což je velká výhoda. Jednou týdně máme „pizzový den“, kvůli kterému jsem se naučila dělat domácí pizzu. Ta vyjde asi na čtvrtinu rozvážené pizzy. Za pár korun jsou například i palačinky, zapečené těstoviny, luštěninové polévky nebo houbový kuba. To vařím docela často. Na snídani míváme jednoduché ovesné kaše. Jen vločky, mléko a sezónní ovoce nebo rozinky. 

Poznámka redakce: Všechny tři maminky se nám svěřily, že občas od někoho něco dostanou zdarma. Ať jde o přebytek ovoce v létě od sousedky, nebo pozvání na oběd od rodičů. Ovšem na tyto dary pochopitelně nelze spoléhat. Zásadně tedy vyhledávají slevové akce, nakupují v obchodech s levnými potravinami, nebo vyměňují své služby (hlídání, doučování) za jídlo. 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Jana4503

12. 1. 2023 21:42

NikdoNic: Každý nemá možnost si jídlo v práci ohřát.

Jana4503

12. 1. 2023 21:41

Carlyle: Tak si z opakujte dělení, 2400 děleno 20 až 22 neni 200 Kč.

NikdoNic

11. 1. 2023 21:32

Carlyle: Spíš za 120, ale i to je dost, pokud jinak musí obracet každou korunu.

Olgazil

11. 1. 2023 20:40

Carlyle: tak si to přečtěte ještě jednou a slovo po slově.

Carlyle

11. 1. 2023 18:12

Tak já se nechci paní Jany dotknout, ale jestli má na to, aby šla každý den v práci na oběd za 200, tak to se má v podstatě nadstandardně. :-D

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více