Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suchej únor 2023: Recepty na tři chuťově nejlepší moctaily aneb Drinky bez alkoholu, po kterých se nikomu hlava nezamotá
Zdroj: Freepik, master1305

Zvažujete letos konečně dodržet suchý únor, tedy měsíc bez alkoholu? Doma je to snadné, horší je to někde na večírku. Pokud vás honí mlsná na nějaký pořádný koktejl, klidně si jej dopřejte. Je totiž i spousta nealkoholických variant a dokonce i mnohem zajímavějších než obyčejné virgin mojito.

Suchý únor bez alkoholu

Po náročném podzimu ve znamení vinobraní, prosinci plném večírků a vánočním hodování se hodí si trochu pročistit tělo. S úderem nového roku se obvykle pouštíme do různých diet, od věci však není ulevit trochu i našim játrům. A od toho tu máme suchý únor neboli měsíc bez alkoholu

Nepít je umění

S tímto heslem startuje v České republice podle webu suchejunor.cz 11. ročník osvětové kampaně Suchej únor, která pomáhá široké veřejnosti prověřit její vztah k alkoholu a změnit zaběhlé návyky. Tedy měsíc abstinovat! Důvodem pro tento "měsíc bez" je hlavně nadměrná spotřeba alkoholu v ČR. Rizikově, neboli "nad míru" u totiž nás pije více než 1 000 000 lidí. Průměrný Čech vypije za rok 14,4 l čistého lihu. Což je víc než dvojnásobek světového průměru.

Loni se podle průzkumů zúčastnilo akce necelý milion lidí. Ti všichni se na měsíc vzdali svého oblíbeného půllitru či lahvinky. A to je skvělá zpráva!  Krátké abstinenční období jednou za čas prospěje každému. Navíc si tak může člověk ověřit, do jaké míry dokáže svou touhu po nějakém drinku ovládat, a následně si vyzkouší, jak se cítí, když alkohol na nějakou dobu vynechá. Možná ho to pak motivuje k umírněnějšímu pití i v dalších měsících.

Patříte-li také mezi ty, kteří se letos zapojí do "nepití", můžete si následující týdny zpříjemnit skvělými nealko drinky. Třeba zjistíte, že alkohol zas až tak moc k životu nepotřebujete. 

Moctaily aneb koktejly bez alkoholu

Kdo se rozhodne zapojit do akce Suchej únor, nemusí samozřejmě pít měsíc jen vodu.. Nealkoholických nápojů si můžete dopřát, co hrdlo ráčí. Samozřejmě je třeba myslet i nadměrný příjem cukru, ale namíchat si občas nějaký nealkoholický koktejl rozhodně nikomu neuškodí.

Takové drinky jsou v poslední době hitem, dostaly dokonce svůj vlastní název moctail a existují barmani, kteří se přímo na moctaily specializují a vznikají i nealko bary. V případě, že žádný takový nemáte poblíž, jednoduše si takové koktejly můžete namíchat i sami doma. Máme pro vás hned několik tipů, které zvládnete i z běžných ingrediencí. S nimi po klasických drincích ani nevzdechnete.

Negroni moctail

Negroni je klasický koktejl pro milovníky hořkosladkých chutí, který se připravuje z ginu, vermutu a bitteru. Nealkoholickou verzi snadno uděláte z hroznové šťávy a sirupu z grapefruitu, koriandru a kardamomových lusků.

Budete potřebovat: ½ grapefruitu (přibližně 125 g), 1 plátek pomeranče, 125 g krupicového cukru, 3 lehce rozdrcené kardamomové lusky, špetku semínek koriandru, několik kapek červeného potravinářského barviva, led, 25 ml šťávy z bílých hroznů a 1 plátek pomeranče

Postup: Nakrájejte grapefruit na malé kousky a dejte je do hrnce spolu s plátkem pomeranče, cukrem, 125 ml vody, lusky kardamomu a semínky koriandru. Směs přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Jakmile začne ovoce měknout, rozmačkejte je lžící, aby se uvolnila šťáva. Povaření ovoce odstavte ho z ohně a nechte vychladnout. Pokud chcete, můžete do sirupu v této fázi přidat kapku červeného potravinářského barviva, aby měl koktejl tu správnou barvu. Po vychladnutí směs sceďte. Naplňte sklenici ledem a nalijte do ní 25 ml sirupu, hroznovou šťávu a 25 ml studené vody. Promíchejte a drink ozdobte plátkem pomeranče.

Nelkoholický Irish cream

Milujete slavný krémový likér typu Baileys? Do originálního patří pravá irská whiskey, jeho nealkoholická verze ovšem chutná stejně dobře. Jak na ni?

Budete potřebovat: 150 ml smetany ke šlehání, 50 ml salka, 2 lžíce javorového sirupu, 25 ml čerstvě uvařeného espressa, špetku mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku jemně nastrouhané pomerančové kůry a led.

Postup: Všechny ingredience dejte do velkého šejkru s pořádnou hrstí ledu. Dobře protřepejte a poté dvakrát přeceďte do sklenic. Podávejte s ledem.

Sidecar moctail

Slavný koktejl označovaný rovněž jako „sajdkára“ pojmenovaný po postranním voziků k motorce je výbornou kombinací koňaku, pomerančového likéru a citronové šťávy. Úžasné chuti dosáhnete i pomocí speciálního nakuřovaného černého čaje, jehož chuť se někdy přirovnává k whisky.

Budete potřebovat: 50 ml studeného uzeného čaje lapsang souchong, 50 ml citronové šťávy, 1 lžička marmelády (třeba pomerančové), ½ - 1 lžičku medu, led a plátek sušeného pomeranče na ozdobu.

Postup: Širokou koktejlovou sklenice na nožce nejprve vložte do lednice, aby se zchladila. Vychladlý čaj, citronovou šťávu a marmeládu dejte do koktejlového šejkru a promíchejte, aby se marmeláda rozpustila. Vmíchejte med a přidejte led. Dobře protřepejte, dokud nebude vnější strana šejkru studená, a poté dvakrát přeceďte do vychlazené sklenice. Podávejte ozdobené plátkem sušeného pomeranče.

Zdroj informací: 
web suchejunor.cz 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více