Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na kuře na zelenině: Dopřejte si ho v mnoha obměnách. Upečte ho na kořenové zelenině i na zelí
Zdroj: Toprecepty, mika59

Kuře miluje většina z nás, ale ne pokaždé býváme při jeho přípravě kreativní. Výbornou variantou je třeba kuře na zelenině. Kterou zeleninu využít, abychom si dopřáli změnu a čím tento pokrm dochutit?


Jak na kuře na zelenině

Kuře bývá na našich stolech poměrně často v nejrůznějších úpravách. Někdy si dopřáváme kuře celé, jindy volíme jeho části. Zelenina přitom nemusí sloužit jako obloha, ale může se jednat o významnou součást pokrmu. Dobře maso chuťově doplní, ale i barevně rozsvítí.

Kuře na kořenové zelenině v jednom pekáči

Jídla z jednoho pekáče, případně jiné nádoby, jsou velmi populární, hlavně pro jednoduchost přípravy. A je vlastně jedno, jestli se jedná o obyčejný hrnec, pekáček, litinový, nebo případně o pomalý hrnec. Při přípravě pečeného kuřete s kořenovou zeleninou v jednom pekáči můžeme využít celé rozporcované kuře, ale i jen prsní, nebo stehenní řízky. Hodí se mrkev, petržel, celer a cibule. Chuť dodá nejen masový vývar, ale i nové koření, pepř, bobkový list, i tymián.

Náš tip: Přichystejte si kuřecí maso na kořenové zelenině

Kuře na zelí

Ke kuřeti se hodí jakýkoliv druh zeleniny. Méně obvyklé je kuře na zelí. Tento recept má několik podob. Kromě zelí se na něj využívá česnek. Někdy se dává do zelí, jindy se utře se solí a potírá se jím kuře. Co budete potřebovat na přípravu? 1 naporcované kuře, 500 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny, 1 větší cibuli, 6 stroužků česneku, červenou papriku a sůl.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Zelí dejte do cedníku a nechte ho vykapat. Pak ho pokrájejte na menší kousky. Cibuli rozpulte a nakrájejte půlkolečka. Česnek prolisujte se solí a paprikou. Kuře rozporcujte, a potřete směsi prolisovaného česneku. Připravte si pekáček, rozložte do něj zelí a na něj plátky cibule. Na cibuli dejte rozporcované a okořeněné kuře. Navrch rozprostřete plátky slaniny. Pekáč dejte do trouby a pečte, dokud není kuřátko měkké. Můžete i kuře zakrýt alobalem. Průběžně kontrolujte stav pečení. Ke kuřeti na zelí se hodí hlavně bramborové přílohy. Ať už se jedná o bramborovou kaši, bramborový knedlík, nebo výborné lokše.

Náš tip: Které koření můžete využít na kuře? Kromě základu ze sladké papriky, česneku a soli, můžete zvolit i další koření, jako je drcený kmín, zázvor, můžete použít i trochu černého pepře, kurkumy, kardamomu, muškátového ořechu, chilli, hodí se i menší množství tymiánu nebo rozmarýn.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videonávodu kuře s rýží a zeleninou z jednoho pekáčku:

Kuře pečené na zelenině s bramborami

Tato varianta nabízí dvě velmi vyhledávané ingredience: pečené kuře a pečené brambory v lahodné podobě. Lákavá a vizuálně přitažlivá směs je doplněna o cibuli, česnek, papriky, cukety a rajčátka. To vše zalité vývarem a smetanou. Chuťový zážitek doplňuje oregano a bazalka. Pokud bychom chtěli ještě více chutí, můžeme k restování zeleniny přidat na kousky nakrájenou anglickou slaninu.

Náš tip: Připravte si toto kuře pečené v zelenině

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat