Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Kate Perry dodržuje „pětifaktorovou dietu“, ale ráda si pochutná na této quesadille se šťavnatou náplní
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Toglenn - Own work, CC BY-SA 4.0, a Freepik, timolina

Katy Perry je známá tím, že ve svých hudebních videoklipech nebo na turné předvádí své pevné křivky. Zpěvačka a partnerka herce Orlanda Blooma ale podle svých slov vždy bojovala se svou váhou, a proto se snaží dodržovat zdravý životní styl.

Pětifaktorová dieta

Co tedy Katy Perry jí, aby se opravdu udržela ve formě? Přiznává, že je to o rovnováze. Místo velkých jídel během dne volí Katy pět menších, aby zůstala déle sytá a měla více energie. Pravidelně dodržuje, tzv. „pětifaktorovou dietu“. To znamená, že jí pět jídel denně s pěti základními složkami v každém receptu: bílkoviny, sacharidy, vláknina, nesladké nápoje a zdravé tuky.

Základem jídelníčku jsou celozrnné pečivo, celozrnné přílohy a hnědá rýže. Z  bílkovin se doporučuje libové maso, ryby, vajíčka a luštěniny. Avokádo a ořechy jsou přirozeným zdrojem zdravých tuků. Důležitý je pitný režim, tedy dostatek vody. Alkohol je zakázaný.

„Jíst zdravě je strašně důležité, protože si nemůžu dovolit onemocnět,“ řekla zpěvačka časopisu People.

Den začíná vodou

Katy se přiznala, že po probuzení pije jen vodu. Rádi prý s Orlandem Bloomem experimentují s různými nápoji, například popíjejí celerovou šťávu.

„Nejlepší způsob, jak začít den, je prostě pít vodu,“ řekla. „Vím, že je to takové klišé, ale myslím, že většina lidí jde rovnou na kávu, aniž by vypila jedinou sklenici vody.“

Pokud jde o jídlo, začíná zpěvačka svůj den ovesnými borůvkovými palačinkami, neslazenými ovesnými vločkami s čerstvým ovocem, vaječnými bílky nebo avokádem. Následuje káva bez cukru s nízkotučným nebo mandlovým mlékem.

Hodně zeleniny k obědu

Oběd preferuje zpěvačka lehký a zdravý. Může to být grilované kuře či jiné libové maso  ryba, mořské plody, ale i silný masový vývar a zeleninový salát. Kate má ráda čerstvý špenát, celer, červenou řepu, mrkev nebo kapustu.

Jako přílohu si s oblibou dává celozrnné obiloviny, například quinou.

Mexická quesadilla

K oblíbeným pokrmům patří také typicky mexická quesadilla s krůtím masem, černými fazolemi a sýrem. Budete na ni potřebovat:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g krůtího masa
  • krájená rajčata (1 plechovka, 400 g)
  • černé fazole (1 plechovka,400 g)
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 hrst čerstvě nasekaného koriandru
  • ½ limetky
  • 200 g nastrouhaného sýru typu čedar
  • 4 tortilly
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup: Na pánvi rozpalte olivový olej a nechte na něm lehce zezlátnout nadrobno nasekanou cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek a jen krátce ho orestujte. Přidejte na kostky nakrájené krůtí maso a nechte orestovat. Pak přidejte krájená rajčata a fazole. Promíchejte, přiklopte poklicí a nechte cca 10 minut vařit, dokud maso nezměkne.

Směs osolte a opepřete, přidejte chilli, nasekaný koriandr a šťávu z poloviny limetky. Vše promíchejte a hotovou směs rozložte na jednu polovinu každé tortilly. Směs na tortillách posypte nahrubo nastrouhaným čedarem a přiklopte druhou polovinou tortilly.

Tortilly přesuňte na středně rozpálený gril. Krátce opékejte, dokud se nezačne sýr tavit.

Zapečené tortilly vyndejte z grilu a nakrájejte je na třetiny. Podávejte teplé, pokapané osolenou a opepřenou zakysanou smetanou, ideální přílohou je zeleninový salát.

Svačinky a občas sladkost

Také večeře se nesou ve znamení zdravých jídel. Silný masový vývar z kostí, libové maso a různě upravené těstoviny, rýže nebo tofu.

Katy Perry si dopřává také dopolední a odpolední svačinu. Mezi její obvyklé svačiny patří čerstvé ovoce, například mandarinky, a čerstvá zelenina se lžící humusu.

Jídlo zapíjí čistou vodu, někdy ochucenou troškou jablečného octa.

A když na zpěvačku přijde „mlsná“, dopřeje si krekry Ritz, několik kuřecích nugetek, ze sladkostí pak hruškové želé nebo trochu zmrzliny.

Zdroje informací:

Telitalesonlinelcom: telltalesonline.com 

Pixstory.com: pixstory.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více