Z Receptáře Přemka Podlahy: V 90. letech frčely bramborový šusprejt se škvarky nebo zelná polévka křampes

V Receptáři Přemka Podlahy se diváci často rádi podělili o recepty na jídla svých babiček a prababiček. Staročeské kuchyni věnovaly hodně prostoru také knihy, které oblíbený televizní moderátor vydával.
Fenomén jídelních soutěží
Začátkem 90. let vyhlašoval Přemek Podlaha různé kuchařské soutěže. Výsledky se většinou vyhlašovaly na odborných výstavách, například EX Plzeň nebo Člověk a výživa. A s čím šli fanoušci Receptáře do soutěže?
Našly se mezi nimi recepty na králíka a kuře nebo jiné maso, ale mnohem více se „oprašovaly“ již zapomenuté bezmasé recepty na jídla z brambor, z kořenové zeleniny a kedluben nebo z (pro devadesátá léta) netradičních a znovu objevených obilovin – například z jáhel a pohanky nebo kukuřičné krupice.
Článek z magazínu
Jáhlový kapr může být beránek
Do finále se například dostal jáhlový kapr. A aby na jaře nepřipomínal Vánoce, můžete si stejným způsobem připravit beránka nebo dát jáhlovou směs do úplně jiné formy.
Je potřeba 1 hrnek jáhel, 2 hrsti hrozinek, 1 hrnek strouhaného kokosu a trochu máku. Jáhly dvakrát spařte vařící vodou, aby nebyly hořké. Do většího hrnce nalijte 4 hrnky vody, a když se začne vařit, přidejte spařené jáhly. Zamíchejte a seberte vytvořenou pěnu. Na co nejmenším ohni vařte 10–15 minut bez míchání.
Pak nasypte na povrch kokos a hrozinky. Nemíchejte a nechte ještě 5 –10 minut probublávat. Sundejte ze sporáku a promíchejte. Vznikne hustá kaše. Kameninovou formu kapra (nebo jinou) vysypte trochou mletého máku (to jen z estetických důvodů, mák zdůrazní strukturu šupin, v jiné formě mák postrádá smysl). Jáhlovou kaši nalijte do formy a nechte vychladnout a ztuhnout. Podávejte nakrájené na plátky s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, šlehačkou – nebo prostě s tím, na co máte chuť.
Bramborový šusprejt
Oblíbené byly recepty z brambor. Z těch diváci Receptáře uměli připravit neuvěřitelné množství slaných i sladkých jídel. Znáte šusprejt? Je to taková bramborová variace na zabijačkový prejt.
Potřebujete 1 kg brambor, 80 g sádla, 1 cibuli, 3–4 lžíce škvarků z vepřového sádla, trochu pažitky, sůl, mletý pepř, nové koření a kmín.
Brambory oloupejte a celé uvařte v osolené vodě. Sceďte a nechte částečně vychladnout a nakrájejte na menší kostky. V hrnci na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte brambory, osolte, okořeňte pepřem a mletým kořením, přidejte škvarky, promíchejte a chvilku opékejte. Podávejte s kyselím zelím, naloženou červenou řepou nebo zeleninovým salátem.
Křampes je hustá zelňačka
Zvláštní kapitolu Receptáře tvoří polévky. Mezi nimi vedly ty, které byly v kombinaci se zelím. Na moravský křampes budete potřebovat 800 g brambor, 500 g kyselého zelí, 50 g sádla nebo trochu rostlinného oleje, 1 větší cibuli, ¼ litru smetany, sůl a kmín.
Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a vložte do vroucí osolené vody, přidejte kmín a vařte doměkka. Vodu z brambor sceďte do jiného hrnce. Brambory rozšťouchejte (jako kdybyste chtěli dělat bramborovou kaši) a dobře smíchejte se zelím a vodou z brambor. Na tuku osmažte dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte do polévky. Vlijte smetanu a podle chuti dosolte. Je-li polévka moc hustá, rozřeďte ji převařenou vodou. Nejlépe chutná druhý den!
Vylepšenou variantou křampesu je cacorka. V tomto případě se brambory vaří společně s kroupami, ale uvařené se nešťouchají se, polévka se zahušťuje moukou rozkvedlanou ve smetaně, takže je hodně hustá, s pečivem nebo chlebem se může servírovat jako hlavní jídlo.
Zdroje informací:
Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře
Kniha Přemek Podlaha a kol.: Receptář pro každý den IV.
Kniha Přemek Podlaha a kol.: Zlatá kniha Receptáře
Témata: brambory, polévka, levná jídla
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Jáhly dříve sloužily jako surovina pro výrobu kořalky. Lepší jsou ale v kaši, polévce nebo v jahelníku!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno před 16 hodinami

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno před 16 hodinami

Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Přidáno před 19 hodinami

Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Přidáno 27. 5. 2023 08:58

Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Přidáno 26. 5. 2023 18:39

Chuťovky s pomazánkou z tvarohu, uzeného sýra a krenexu
Přidáno 26. 5. 2023 18:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.