Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie na talíři: Nespravedlivé rozdělení potravin ve starém Římě. Muži mívali pestřejší stravu než ženy, dopřávali si i kachny a ryby
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons, view author information, Public Domain

Muži a ženy ve starověkém Římě měli odlišné stravovací návyky. To potvrzují výzkumy pozůstatků městečka Herculaneum ležícího v Neapolském zálivu, které bylo stejně jako Pompeje zničeno po výbuchu Vesuvu roku 79. našeho letopočtu.

Středomořská dieta v praxi

Tato pro tehdejší obyvatele tragická událost je pro současné archeology a další vědce doslova rájem pro různé druhy výzkumů včetně životního stylu a stravovacích návyků tehdejších lidí. Obecně můžeme říct, že místní lidé v této oblasti dodržovali zásady toho, čemu dnes říkáme středomořský jídelníček.

Na jídelníčku měli především ryby, velké množství mořských plodů (ty dokonce představovaly až čtvrtinu všech konzumovaných bílkovin) a olivového oleje.

Oblíbeným pokrmem byla divoká kachna nebo kohout, vepřové maso, jehněčí, šneci ale také pochopitelně ryby a mořské plody.

Důležité olivy

Odhady uvádějí, že každý dospělý člověk tehdy spotřeboval více než 20 litrů olivového oleje za rok. Olej tvořil nejméně 12 % kalorií, které lidé konzumovali. Olej jen nebyl kořením, ale důležitou ingrediencí, z které získávali hodně energie.

Olivy se pěstovaly po celé římské říši a poskytovaly obrovský zdroj energie.

Na talíři měli lidé tehdy běžně luštěniny, výrobky z pšenice a prosa, hodně zeleniny a ovoce.

Muži měli pestřejší jídelníček

Zajímavé je, že podle dostupných výzkumů měli tehdejší muži mnohem pestřejší a vyrovnanější stravu než ženy. Muži si mnohem častěji pochutnávali právě na mořských plodech a rybách, ale i na obilovinách. Konzumovali mj. různě upravené maso z kachny či šneky. Vše pak bohatě zapíjeli alkoholickými nápoji. Ženy zase jedly více vajec, mléčných výrobků a masa.

To dokazuje, že muži často trávili více času mimo dům a mimo jiné se zabývali lovem ryb a měkkýšů a tím se také převážně živili. K tomu zřejmě přikusovali placky z obilovin.

Proč měli muži jiná jídla než ženy?

Důvody rozdílů ve stravování podle pohlaví nejsou zcela jasné. Muži a ženy se mohli, ale nemuseli stravovat společně. Ženy mohly být ze společného stravování vyloučeny. Pokud ne, je možné, že se kulturní konvence řídily tím, jaké potraviny byly pro jednotlivá pohlaví vhodné.

Celkově pestřejší stravu ale měli muži, protože se lépe dostali k drahým potravinám, mezi které mohly patřit i čerstvé ryby. Zotročení muži navíc mohli být osvobozeni v mladším věku než ženy, což jim mohlo umožnit přístup k většímu množství potravin.

Zdroje informací:

smithsonianmag.com: New Analysis Reveals Vesuvius Victims’ Diverse Diets

science.org: Ancient Roman vacationers consumed gobs of olive oil and fish, volcano victims reveal

haaretz.com: Archaeologists: In Herculaneum, Men Ate Fish, Women Ate Dairy and Eggs

Recepty k tomuto článku