Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit vepřovou pečeni s houbami a majoránkou? Maso musí být 2 hodiny naložené v bylinkách a chuť dodá i správný pepř
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Máte ještě zmražené nebo zavařené houby? Využít je můžete do různých pokrmů, kterým houby dodají typickou vůni a chuť. Například taková vepřová pečeně s houbami a majoránkou je vynikající oběd.

Co připravit z vepřové pečeně

Vepřová pečeně neboli karé je velmi libové maso. A jak už název napovídá, používá se hlavně k pečení. A pokud je u masa kost, říká se mu kotleta. 

Dnes se zaměříme na karé a připravíme si ho s houbami a voňavou majoránkou.

Co se zbytky hub

Zbyly vám ještě houby v mrazáku? Nebo jste ve spíži našli skleničku zavařených? Z hub můžeme připravit polévku. Malá hrstička hub pozvedne úroveň jednoduché polévky třeba se zeleninou, ale hodí se i do vývaru. Houby můžeme přidat i do různých směsí a omáček, jako je třeba právě tato u vepřová pečeně. Pokud nemáme zmražené nebo zavařené houby, možná by se našly houby sušené. Ty je třeba nechat alespoň čtvrt hodiny namočené v teplé vodě, aby se „oživily“. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Co je potřeba na vepřovou pečeni s houbami a majoránkou

Jak už jsme zmínili, vůně a chuť hub pozvedne nejedno jídlo, tak je tomu i u vepřové pečeně. Maso je zároveň naloženo (na dvě hodiny) v koření: pepř, majoránka a tymián.

Pokud máte různé druhy pepře, každý chutná trochu jinak a dohromady dávají zajímavý a pestrý výsledek. Černý pepř je nejznámější. Je výrazný, podobně jako zelený, který je víc pálivý. Růžový je lehce nasládlý a bílý pepř je nejjemnější. Dá se sehnat balení čtyř druhů pepřů v jednom sáčku/mlýnku.

Chuť dodává i hodně cibule i vývar (použít můžeme ale i vodu).

Jak připravit vepřovou pečeni s houbami a majoránkou

Připravte si: 1 kg vepřové pečeně bez kosti, 180 g hub, 3 menší cibule, barevný pepř, majoránka, tymián, 500 ml vývaru (vody), olej a sůl. Na záklechtku: 150 ml mléka (smetany) a 1 lžíci hladké mouky.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Vepřovou pečeni nakrájejte na silnější plátky, osolte a posypejte mletým pepřem a obalte v majoránce.

Připravte si pekáček a dejte na něj olej, přidejte cibuli, plátky masa a posypejte troškou tymiánu. Takto necháme maso odpočívat alespoň dvě hodiny.

Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáček s masem dejte do předehřáté trouby, zalijte vývarem/vodou. Pak teplotu ztlumte na 170 °C. Maso pečte a v průběhu přelévejte výpekem. Trvá to asi 40 minut.

Zatím si připravte houby. K téměř hotovému masu přidejte houby a pekáček vraťte do trouby. Ke konci pečení smíchejte mléko (smetanu) s hladkou moukou a přidejte do pekáčku. Nechte provařit asi 20 minut.

K vepřové pečeni s houbami a majoránkou se výborně hodí například široké těstoviny zvané pappardelle. Možností je ale i rýže, případně bramborové knedlíky

Náš tip: Vepřovou pečeni můžete připravit v troubě třeba i s česnekem a kořenovou zeleninou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

kustka kustka

12. 5. 2023 12:40

Nádhera, ukládám <3:-O

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více