Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na houbařskou sezónu nemusíte čekat až do léta. Pro houby rostoucí na jaře se můžete vydat právě teď. Oslovili jsme aktivního člena České vědecké společnosti pro mykologii a České mykologické společnosti Petra Součka, který nám dal spoustu tipů na jedlé a výborné jarní houby.

Kam na jarní jedlé houby?

Houby mají obecně rády vlhké a teplé prostředí, ve kterém se jim daří nejlépe. Po mírnější zimě se první jarní houby objevují už v březnu, záleží však na tom, zda bylo v zimě dostatek sněhu, a tedy i potřebná vlhkost. Po sušší zimě je ideální počkat si na první jarní deště, o které v aprílovém počasí obvykle není nouze. Pro větší pravděpodobnost nálezu jarních hub se vydejte do teplejších oblastí.

Vzácné druhy hub si zaslouží ochranu

Jedlých jarních hub existuje celá řada, na některé bychom si ale měli nechat zajít chuť, neboť patří mezi ohrožené druhy. Mykolog Petr Souček upřesňuje: „Velmi chutnou houbou je šťavnatka březnovka, která je ale zároveň uvedena v Červeném seznamu ohrožených hub České republiky (ČS) a zasluhuje si ochranu. Dále kališník běločerný rostoucí pod borovicemi, který je na tomto seznamu také.“ Jaké druhy tedy expert doporučuje ke sběru?

Jarní jedlé a chutné houby

Jakožto člen mykologických společností a velký nadšenec do hub všeho druhu se s námi Petr Souček podělil o poznatky a zkušenosti s jarními houbami. Tyto druhy najdete také v galerii pod článkem.

Smrž

Záměrně neuvádíme konkrétně nejznámějšího smrže obecného, neboť druhů smržů existuje celá řada. „V poslední době v taxonomii smržů proběhla doslova revoluce, kterou způsobila analýza vzorků DNA. Dříve se běžně smrže určovaly podle vzhledu a ekologie na smrž obecný, jedlý, tlustonohý, vysoký, špičatý, kuželovitý, atd. Nově už to není možné. Běžnému houbaři, který smrže sbírá na konzum, to ovšem nemusí vadit – všechny smrže z rodu Morchella jsou jedlé,“ říká mykolog a dále varuje před možnou záměnou: „Některé druhy smržů rostou také v mulčovací kůře. Zde je důležité upozornit na to, že v mulči rostou také jedovaté ucháče obecné. Zkrátka ne všechny houby vyrostlé v mulči jsou chutné smrže.“

Budete-li mít štěstí a na smrže v lese narazíte, skvělé jsou jednoduše opražené na másle nebo ve smetanové omáčce, ale také plněné sýrovou směsí či ochuceným mletým masem. Skvěle ladí také v kombinaci s uzeným masem a cibulkou.

Kačenka česká

Tato chutná houba podobající se smržům se objevuje jako jedna z prvních jarních, a to nejčastěji v listnatých hájích, lužních lesích a křovinatých porostech. Obvykle se vyskytuje v početných skupinách a její sezóna netrvá dlouho (přibližně do května). Náš poradce dodává: „U kačenky české je určitě nutné upozornit na to, že některým jedincům může její konzumace způsobit výrazné žaludeční problémy – zatím se bohužel úplně neví, co tyto stavy způsobuje. Proto bych při první konzumaci doporučoval začít menší porcí.“

Ucháč obrovský

Ucháč obrovský roste na kořenech starých pařezů, převážně ve smrkovém porostu, ale i v listnatých lesích přibližně do května. „Konzumaci ucháče obrovského lze doporučit pouze zkušeným houbařům. Je nutné jej dobře poznat od jedovatého ucháče obecného. Ucháč obrovský obsahuje stejný jed gyromitrin jako ucháč obecný, i když ve výrazně menším množství. Proto je nutné ucháč obrovský před další přípravou povařit a vodu vylít,“ radí Petr Souček.

Destice chřapáčová

„Destice rostou na tlejícím dřevu jehličnanů (pařezy a padlé kmeny). Záměna je možná např. za vzácnou terčovnici síťnatou či za běžné řasnatky (např. měnlivou),“ k čemuž mykolog dodává: „Destici je vhodné před dalším zpracováním spařit horkou vodou. Ona je totiž plodnice dost křehká a po spaření zvláční a lépe se s ní manipuluje.“

Čirůvka májovka

Už podle názvu je květen pro sběr této čirůvky nejvhodnější. Roste převážně na loukách, sadech a zahradách. Má výraznou moučnou vůni a husté bílé lupeny, záměna dle experta hrozí za jedovatou vláknici začervenalou. V jiných obdobích než právě v květnu je riziko záměny za závojenku olovovou, která roste v teplých dubových lesích. Čirůvka májovka se hodí do smetanových omáček, polévek na smaženici i do teplých salátů.

Závojenka podtrnka

Mykolog Petr Souček považuje tento druh jedlé a výborné závojenky za nedoceněný a zároveň upozorňuje na možnou záměnu za jedovatou závojenku jarní. „Závojenka podtrnka roste většinou ve velkém množství pod trnkami, voní moučně stejně jako čirůvka májovka, ale má růžové lupeny od výtrusného prachu,“ dodává.

Penízovka smrková

I u této houby stejně jako u mnoha dalších existuje riziko záměny, a to za nejedlou helmovkou šiškomilnou se silným dusičným pachem. Roste na tlejících smrkových šiškách a je první jarní lupenatou houbou, která se skvěle hodí do houbového rizota nebo polévek.

Boltcovitka bezová (Ucho Jidášovo)

Jidášovo ucho roste celoročně zejména na větvích černého bezu, ale také na kmenech listnatých stromů ve vlhčích lesích. Houba je oblíbená převážně v asijské kuchyni, ale má univerzální využití například do směsí s nudlemi či rýží nebo polévek.

Choroš šupinatý

Choroš šupinatý je velmi chutná měkká houba, ovšem pouze sbíráte-li mladé plodnice, což je vhodné právě na jaře. Hodí se do polévek nebo směsí a najdete ji v trsech nebo skupinách na kmenech a pařezech listnatých stromů.

Sírovec žlutooranžový

Velmi oblíbený jedlý choroš, kterého lze najít od května až do října na kmenech listnatých stromů. „Z ovocných stromů (třešně a švestky) je nejchutnější, z ostatních listnatých stromů může mít svíravou chuť,“ doporučuje náš poradce na závěr.

Zdroje informací:

Myko.cz: Česká mykologická společnost

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více