Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarborová omáčka
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Krátká sezóna rebarbory je v květnu v plném proudu a všichni milovníci její kyselé chuti by ji měli využít na maximum. Univerzální rebarborová omáčka se dá použít k jakémukoli masu, sýrům i dezertům a sladkým hlavním pokrmům. Udělat si ji můžete i do zásoby a vychutnat si tak rebarboru po celý rok.

Je rebarbora ovoce nebo zelenina?

Rebarbora neboli reveň kadeřavá se i přes svou kyselou a lehce nasládlou chuť typickou spíše pro ovoce řadí z botanického hlediska mezi zeleninu. Konzumují se z ní řapíky listů, a to pouze tepelně zpracované a přibližně do poloviny června.

Podle portálu nzip.cz, jehož provozovatelem je Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, od poloviny června prudce roste obsah kyseliny šťavelové, která je ve vyšší koncentraci toxická a zejména lidem s ledvinovými problémy a dětem může způsobit vážné zdravotní komplikace. V hlavní sezóně rebarbory, která trvá zhruba od poloviny dubna do poloviny června, se však při střídmé konzumaci žádných následků obávat nemusíte.

Řapíky rebarbory mohou být podle odrůdy červené nebo zelené, ty červené jsou však oblíbenější pro svou jemnější chuť a nižší obsah kyseliny šťavelové.

Vlákna řapíků musí pryč

Řapíky rebarbory je třeba kromě důkladného očištění od zbytků hlíny zbavit také tuhých vláken, která do pokrmů nepatří a mohla by zkazit celkový dojem. Vlákna se dají jednoduše sloupnout podobně jako při práci s řapíkatým celerem. Loupat celé řapíky se před použitím nemusí.

K čemu se hodí rebarborová omáčka?

Omáčka z rebarbory je skvělým doplňkem k hovězímu, vepřovému, drůbežímu masu, rybám i zvěřině, grilovanému hermelínu i jiným sýrům, dezertům, přimíchat ji můžete do ovesné kaše nebo použít místo džemu do dortů a koláčů. Podávat se dá také k tvarohovým knedlíkům nebo nokům, zmrzlině či namazaná na tousty. Univerzální rebarborovou omáčku lze také dochutit různými ingrediencemi, jako jsou chilli, skořice, hřebíček, cibulový prášek, různé bylinky, sušené ovoce i čerstvá citrusová šťáva.

Recept na univerzální rebarborovou omáčku

Na základní univerzální omáčku z rebarbory sladkokyselé a lehce pikantní chuti, která se hodí ke slaným i sladkým jídlům, potřebujete pouze červené řapíky rebarbory, cukr krupici, sůl, vanilkový lusk a trochu vody. Vanilkový lusk se dá nahradit sušenou mletou vanilkou, extraktem nebo jednoduše místo části klasického cukru přidat vanilkový.

Na 4 šálky očištěné, vláken zbavené rebarbory nakrájené na menší kousky budete potřebovat ¾ hrnku cukru krupice, ½ lžičky soli, 1 vanilkový lusk nebo 1 lžičku vanilkového extraktu a ½ hrnku vody. Jak na to?

Rebarboru dejte do hrnce společně s cukrem, solí a vodou a pozvolna přiveďte za občasného míchání k varu. Při nízké teplotě vařte asi 10–15 minut, dokud rebarbora úplně nezměkne a nezačne se rozpadat. Ke konci přidejte vnitřek vanilkového lusku, který získáte tak, že rozpůlíte lusk podélně a semínka seškrábnete špičkou nože. Povařte už jen asi 1 minutu a podle požadované konzistence případně rozmixujte tyčovým mixérem. Nebo nechte v omáčce vyniknout kousky rebarbory a rozmixujte pouze část směsi.

Jak skladovat rebarborovou omáčku?

Rebarborová omáčka se dá ještě za horka plnit do sterilizovaných sklenic, které uzavřete víčkem a necháte vychladnout dnem vzhůru, nebo zavařit 20–30 minut při 90 °C. Pečlivě zavařená omáčka z rebarbory bez problémů vydrží na tmavém chladném místě až do další sezóny. Můžete ji také zmrazit po jednotlivých porcích.

Tip pro děti: Sušenkový rebarborový dortík s jahodovou polevou

Zdroje informací:

NZIP.cz: Rebarbora
Grumpyshoneybunch.com: Mom's Rhubarb sauce
HeartbeetKitchen.com: Perfectly Sweet & Tart Rhubarb Sauce

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více