Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vzpomínky na Alžbětu II.: Britská královna milovala čokoládový dort a speciálně upravené sendviče
Zdroj: Wikipedie, Joel Rouse/ Ministry of DefenceDerivative: nagualdesign – defenceimagery.mod.uk, OGL 3

Nejdéle vládnoucí panovnice v historii Velké Británie, královna Alžběta II., prožila dlouhý a naplněný život. V jídle byla konzervativní, ale přesto si některé delikatesy nenechala ujít. Zavzpomínejte s námi na to, co měla ráda.

Dvě snídaně

Jak v exkluzivním rozhovoru pro Hellomagazine.com prozradil Darren McGrady, který více než 11 let vařil pro královskou rodinu, Alžběta II. začínala den čajem Earl Grey – bez mléka a bez cukru. K němu snědla obyvkle pár sušenek. Milovala úplně obyčejné levné sušenky Rich Tea. Společnost při prvním šálku čaje, který královna popíjela v soukromých komnatách, jí dělali pouze milovaní psi corgi. Teprve po této „předsnídani“ šla královna do jídelny, kde posnídala většinou cereálie s bílým jogurtem a toust s marmeládou.

Nebylo ovšem výjimkou, že královna po ránu dostala chuť na uzenou rybu. Jejím favoritem byl uzený sleď, pro kterého měla slabost už od válečných let a kterého si někdy dávala i večer jako pochoutku.

Jednoduchý oběd 

V poledne si královna často nechávala připravit rybu se zeleninou. Typickým obědem byl mořský jazyk nebo halibut se zeleninou, nejčastěji s listy špenátu. Pokud Alžběta II. neměla u oběda hosty, nepodávaly se žádné přílohy, jen zelenina. Těstovinám a bramborům se královna vyhýbala.

Samozřejmě jiné to bylo, když byl nějaký významný den nebo oslava. To se pak podávaly slavnostní pokrmy jako třeba marinovaný losos, čerstvý bylinkový salát, dušené jehněčí, grilovaný chřest. a jako dezert čokoládový dort nebo čokoládová pěna. K jídlu se popíjel, mimo jiné, cejlonský čaj.

Čaj o páté 

Konzervativní královna samozřejmě nikdy nemohla vynechat čaj o páté! To se vždy servíroval tradičním způsobem připravený Earl Grey, tedy čajové lístky zalité vroucí vodou v konvičce, podávaný v šálku z jemného bílého porcelánu. K němu královna někdy posvačila sendvič, v oblibě měla okurkový s vejcem nebo s uzeným lososem. Ovšem panovnice neměla ráda kůrky na pečivu, proto je kuchař musel vždy odkrájet. Náplň v sendviči sestávala často z tenkých plátků okurky, tuňákové majonézy a špetky pepře. A chleba musel být pořádně namazaný máslem.

Kromě sendvičů si královna nechávala podávat vdolečky, které pro ni na Vánoce v roce 2008 pekl také slavný český cukrář Josef Maršálek. Tehdy mu totiž agentka zařídila práci přímo práci v Buckinghamském paláci. "Na tuto zkušenost nelze zapomenout. Kolik cukrářů se dostane na práci do Anglie a kolik z nich může říct, že pracovali pro anglickou královnu!" píše Josef Maršálek ve své knize Péct, milovat a žít

Když už jsme u dezertů, nelze opomenout, že královna také velmi milovala čokoládu. V oblibě měla třeba čokoládový dort, nebo čokoládovou pěnu. 

Co královna večeřela?

Nejdéle vládnoucí britská panovnice byla v jídle konzervativní a na novoty si moc nepotrpěla. Jako předkrm se k večeři obvykle podávalo gleneagleské pâté z uzeného lososa, pstruha a makrely. Hlavním jídlem královské večeře bývalo maso, ryby a zelenina. Královna měla ráda i zvěřinu na různé způsoby, pochutnávala si třeba na gaelském steaku, což jsou řezy z hovězí svíčkové přelité houbovou omáčkou s whisky. Můžete si je na počest Jejího Veličenstva udělat podle tohoto receptu.

Nebo si alespoň dopřejte čaj o páté s kouskem dortu či s jednoduchým pohárem s čokoládou:

Zdroje informací:
womanandhome.com: Royal Family’s dinner menu for Jubilee leaves fans baffled
itv.com: Diamond Jubilee Lunch: What's on the menu?
Hellomagazine.com
knížka Péct, milovat a žít

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

satelit

12. 9. 2022 14:16

Spěte sladce. Ale příživníky nemám ráda.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více