Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vařit doma se pořád ve srovnání s konzumací v restauraci vyplatí, přesto není od věci vědět, jak by se na jídle i tak dalo ušetřit. Zejména v poslední době, kdy ceny všeho letí strmě vzhůru, asi každý z nás přemýšlí, kde nějakou tu korunu ušetřit. Naštěstí je možností docela dost, stačí si vybrat tu pravou. Jak ušetřit na energiích?

Energie jsou součástí našich životů

Ty tam jsou doby, kdy žádné energie nebyly třeba. Když se vařilo na ohni, pralo v rybníce, svítilo se svíčkou. Dnešní doba je jiná, bez energií už si život představit nedokážeme. Že bychom neprali v pračce, ale na valše někde u vody? Že bychom si večer nepřitopili cvaknutím jednoho tlačítka? Že bychom večery trávili potmě, bez televize? Pro mnohé z nás naprosto nemyslitelné.

Když se řekne energie

Pod pojmem energie si, co se domácnosti týče, můžeme představit elektřinu a plyn. Obojí doma využijeme, a to k vaření, topení, v případě elektřiny i svícení. Průměrná česká domácnost spotřebuje zhruba 3 300 kWh elektřiny a 850 metrů krychlových plynu za rok, což není vůbec málo, když si přepočteme, kolik za energie zaplatíme, dostaneme desítky tisíc korun ročně, které z rodinného rozpočtu do energií investujeme.

Jak na energiích ušetřit? 

V dnešní době se hodí každá ušetřená koruna. Když přijde na energie, je fajn se zamyslet nad naší každodenní rutinou. Nesvítíte náhodou i když zrovna nejste v místnosti? Nevaříte v konvici víc vody, než kolik opravdu potřebujete? Nemáte před radiátorem pohovku nebo visící závěs? To všechno náklady na energie zvyšuje. I když všechny tyto jevy minimalizujete a snažíte se šetřit s energiemi, jak se jen dá, pořád můžete platit vysoké částky. Co dál?

Zkuste porovnat dodavatele!

Cena za energie, a je jedno, zda jde o plyn nebo elektřinu, se skládá ze dvou částí. Jednu reguluje stát a platíme ji všichni stejně vysokou, tu druhou si stanoví sám dodavatel a je jen na něm, jak vysoká bude. Tady tím vzniká prostor k porovnání cen u různých dodavatelů, a tím i možnost ušetřit. Jak vybrat toho pravého dodavatele?

Nejjednodušší to budete mít v případě, že máte uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. V takovém případě můžete dodavatele změnit kdykoli, bez obav z jakýchkoli sankcí a pokut.

Pokud máte smlouvu na dobu určitou a neblíží se její konec, počítejte s nějakou tou sankcí. Také se podívejte, jak dlouho dopředu musíte smlouvu vypovědět.

Připravte si smlouvu k odběrným místům.

Prozkoumejte podmínky smlouvy. Jsou vhodné pro typ odběrného místa? 

Jaké zákaznické služby vám dodavatel může nabídnout?

Náš tip na závěr: Víte, že dodavatele energie si můžete vybrat a změnit i online? Nikam nemusíte chodit, vše vyřídíte pěkně z domova. Získáte tím ve srovnání se sjednáním na pobočce i jednu docela příjemnou výhodu. Do 15 dnů můžete od uzavřené smlouvy odstoupit. 

A třešinka na dortu? Díky srovnání můžete ušetřit několik stokorun až tisícikorun ročně. Pokud plynem vaříte, může být úspora až 900 Kč. Pokud ho využíváte i na topení, můžete díky porovnání online ušetřit ještě víc.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie