Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělské ptáčky z vepřové kýty jsou křehčí než klasické z hovězího masa a báječně šťavnaté. Hotové jsou za pouhou hodinu
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Španělský ptáček je oblíbená česká klasika, která se připravuje z hovězího masa. A protože je tento pokrm časové náročný, můžeme ho zrychlit tím, že místo hovězího použijeme vepřové maso.

Kde se vzal španělský ptáček

Česká kuchyně je plná zajímavostí. Španělský ptáček, nemá se Španělskem téměř nic společného. Název totiž získaly závitky nejspíš díky císařovně Marii, matce Rudolfa II. Byla totiž Španělka a přivezla si s sebou i personál do kuchyně. Španělští kuchaři připravovali i zavinuté plátky masa s náplní, a protože připomínaly oškubaného ptáka, název je jasný.

Co jsou španělské ptáčky

Jde o plátky masa pomazané hořčicí, proložené vajíčkem, slaninou, cibulí, okurkou. Toto jídlo je výborné, ale trochu časově náročné. Připravit si ho můžeme ale rychleji a pochutnáme si úplně stejně. A co k němu podávat? Nejlepší je s rýží.

Co patří do španělských ptáčků?

Základem je dobré maso. Jaké maso použít na španělské ptáčky? Jak už jsme zmínili, hodí se nejen hovězí (hovězí kýta, roštěná), sáhnout můžeme i po vepřovém masu. V tom případě využijeme vepřovou kýtu. Použijeme sůl, pepř a hořčici. Hodí se jak klasická plnotučná, pikantnost dodá dijonská. Dále potřebujeme uvařené vejce, cibuli, kyselou okurku, slaninu a někdo přidává si salám (měkký či pikantní suchý). 

Jak upevnit španělské ptáčky

Závitky je potřeba upevnit, aby se během přípravy nerozmotaly. Používáme k tomu nitě, které obtočíme kolem zavinutého kusu masa a zavážeme. Druhou možností je zpevnit španělského ptáčka pomocí několika párátek. 

Jak dlouho se dělá španělský ptáček?

Záleží, jaké maso použijeme. Klasická verze s hovězím připravovaném pomalu na sporáku, nebo v troubě při 160 °C, trvá asi dvě hodiny. Verzi s vepřovým budeme mít za stejných podmínek hotovou o polovinu času dříve, tedy zhruba za hodinu.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit španělské ptáčky z vepřového

Na španělské ptáčky z vepřového budete potřebovat: 4 plátky vepřové kýty, 4 proužky slaniny, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibuli, 2 kyselé okurky, pikantní suchý salám (volitelné), hořčici, pepř a sůl. Na omáčku si připravte: 2 lžíce sádla, 1 větší cibuli, špek, 1,2 l vývaru (nebo vody), 1 lžíci hořčice, 1 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky na jíšku. 

Jak na to? Uvařte vejce natvrdo. Maso rozklepejte, opepřete, osolte a z jedné strany potřete hořčicí. Uvařené vejce oloupejte a rozkrájejte na čtvrtiny, stejně tak okurky. Slaninu nakrájejte na hranoly. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud budete využívat salám, nakrájejte ho na hranoly. 

Na maso dejte doprostřed vejce, slaninu, okurku, cibuli, případně salám a plátek zarolujte. Upevněte nití nebo párátky. Na omáčku nejdříve očistěte cibuli, a  pak ji nakrájejte nadrobno. Také špek nakrájejte nadrobno.

Připravte si větší hrnec a nechte v něm rozehřát sádlo. Pak přidejte cibuli a špek a nechte je zpěnit. Pak hned do hrnce dejte ptáčky, lehce je osmažte. Maso se zatáhne. Poté ho zalijte tekutinou tak, aby sahala do poloviny ptáčků. Přidejte hořčici a nechte něco přes půl hodiny vařit. Mezitím si z másla a mouky připravte jíšku. Pak vyndejte ptáčky, přidejte jíšku, dobře promíchejte a omáčku chvíli povařte. Omáčku rozmixujte do hladka. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud se vám bude zdát málo kyselá, můžete přikápnout trochu láku z okurek. 

Hotové ptáčky zbavte nití nebo párátek a dejte je znovu do omáčky, aby se prohřály.  

Náš tip: Připravte si klasického španělského ptáčka z hovězího masa podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

layaofonu

23. 5. 2023 20:05

Ke článku nejsou žádné komentáře._rn_www.google.com
www.google.com

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie