Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajko Doleček se zapsal do paměti Čechů jako bojovník proti nadváze.
Zdroj: Profimedia, freepik / koláž Toprecepty.cz

V době, kdy nebyla zdravá výživa důležitou součástí života Čechoslováků, snažil se doktor Rajko Doleček upozorňovat na rizika nadváhy či diabetu. Dodnes si mnozí vzpomenou na jeho televizní pořady nebo mléčnou dietu, jejíž objevení je mu, podle některých informací mylně, připisováno. V červnu by Doleček oslavil 96. narozeniny a radost by z postoje k mléčnému hubnutí asi neměl. Podle odbornice na výživu Margit Slimákové se totiž jedná o zbytečnost, která může přinést víc škody než užitku.

Boj s obezitou přes televizní obrazovku

Lékař, který svou kariéru strávil v ostravských nemocnicích, se do povědomí veřejnosti dostal díky svému boji proti nadváze, věnoval se i problémům, které provází onemocnění cukrovkou. Popularitu Dolečkovi získaly především pořady Československé televize. Nejznámějším byl „Nebezpečný svět kalorií“, Wikipedie také upozorňuje na „Tak už dost!“, uváděné na Slovensku.

Zbytečnost, míní expertka

Širší veřejnost oslovila také mléčná dieta česko-srbského lékaře. Ta spočívala v přísném stravním režimu, po jehož třináctidenním dodržení měl Doleček slibovat zhubnutí až o osm kilogramů.

"Je to další zcela zbytečná dieta, která díky tomu, že na 13 dnů zásadně omezíte svoji běžnou stravu, včetně dnes běžného přejídání se, asi povede k nějaké ztrátě hmotnosti, ale to krátkodobě zajistí každé omezování se," sdělila pro Toprecepty.cz Margit Slimáková, specialistka na výživu.

"Takto výživově a sociálně omezující dietu nebudete jíst dlouhodobě a po návratu ke své běžné stravě, která vás k obezitě dovedla, se vrací vše ztracené a kvůli takzvanému jo-jo efektu zpravidla i o něco více," dodává. 

Podle Slimákové jde čistě výživově o kombinaci zeleniny, ovoce a živočišných bílkovin a pár dnů takovéto stravy nepředstavuje žádné zdravotní riziko. "Otázkou je, jak sociálně vylučující dieta je a také jak chutná, tedy spíš nechutná," říká Slimáková. "Třeba dny, kdy se pije jen mléko téměř jistě nejsou žádným gurmánským zážitkem a v rámci společenského života z vás udělají podivína, který není schopen sdílet ani běžnou zdravou stravu," dodává. 

Pravidelné rozestupy mezi jídly

Přitom dieta měla být vhodná pro muže i ženy, navíc nevyžadovala po „dietářích“ větší fyzickou aktivitu. Ačkoliv již navždy bude spojována se jménem lékaře, který se dožil 92 let, některé prameny uvádějí, že se jednalo o zneužití Dolečkova jména a ve skutečnosti s ní neměl nic společného.

Autor stovek článků a publikací o zdravé stravě údajně trval na rozdělení jídla do pěti porcí, které se ideálně pravidelně zkonzumují v 7:00, 10:00, 13:00, 16:00 a 19:00 hodin. Čas si mohl každý, kdo dietu podstupoval, upravit podle svých možností a představ, musel však dodržovat tříhodinové rozestupy mezi jednotlivými porcemi.

Pocit hladu a únavy

Základem diety bylo mléko a mléčné výrobky. Důležité bylo ovšem i dodržování pitného režimu, vyvarování se soli a výběr polotučných mléčných výrobků. Striktně byly zakázány přílohy, smažená jídla, pečivo, alkohol či sladkosti. Naopak doporučené byly produkty jako mléko, vejce, ovoce a zelenina, jogurty či šunka.

Problémem „Dolečkovy“ diety byl fakt, že nebyla určena pro každého, navíc lidem, trpícím stravovacími obtížemi, mohla podle kritiků uškodit. Nízký příjem potravy, nedostatečná vyváženost, pocit hladu a únavy či úbytek svalů jsou nejčastějšími argumenty proti mléčné dietě. S tím ovšem Slimáková úplně nesouhlasí. "Pocit hladu nemusí mít „dietář“, ve dny, kdy je dost bílkovin a zeleniny, tedy i vlákniny. Hlad však skoro jistě bude ve dny, kdy se místo jídla jen pije mléko," vysvětlila specialistka na zdravotní prevenci a výživu. 

Den pouze na mléku

V dnešní době, kdy mnoho lidí používá mobilní aplikace, které přesně spočítají jaké složky chybí ve stravě daného jedince, by už dieta „podle Dolečka“ neuspěla. Vždyť jen první den nesmí hubnoucí člověk pozřít nic kromě litru a čtvrt mléka. Ačkoliv je dnes hojně podporována například nízkosacharidová dieta (sacharidy jsou nahrazovány živočišnými produkty - pozn.red.), mléčná varianta je téměř bezsacharidová, což není pro tělo prospěšné. Také dříve striktně „nařizovaných“ pět porcí jídla denně není v současnosti doporučovaným prostředkem k hubnutí. Někteří odborníci se shodují na třech jídlech denně, aby měl organismus dost času na jejich trávení, jiní nechávají počet porcí na každém individuálně. 

Přesto pro zajímavost nabízíme přehled, jak vypadá ona zaručená dieta, díky níž se údajně dá zhubnout osm kilo za necelé dva týdny.

Jídelníček mléčné diety na 13 dní:

  1. den – 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka
  2. den – bílý tučný jogurt, 150 g tvarohu, 150 g vařeného masa, 250 g tvarohu, 2 vejce a čaj
  3. den – 100 g ovoce, 100 g zeleniny, 100 g salámu, 250 ml mléka, 150 g vařeného masa
  4. den – bílý jogurt, 250 ml mléka, 100 g zeleniny, 100 g zeleniny, 100 g salámu a čaj
  5. den – 100 g listové zeleniny a 2 vejce, 100 g ovoce, 100 g tvarohu, 100 g ovoce, 100 g zeleniny a 250 ml kysaného mléka
  6. den – 100 g šunky, 100 g ovoce, 100 g tvarohu, 100 g vařeného masa, 250 ml kysaného mléka
  7. den – 2 vejce, 100g ovoce, 100 g tvarohu, 100 g vařeného masa, 250 ml mléka
  8. den – 200 g ovoce, 200 g zeleniny, 200 g ovoce, 200 g zeleniny, 200 g ovoce
  9. den – 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka, 250 ml mléka
  10. den – bílý tučný jogurt, 150 g tvarohu, 100 g salámu, 250 ml mléka, 150 g vařeného masa
  11. den – 100 g ovoce, 100 g zeleniny, 100 g salámu, 250 ml mléka, 150 g vařeného masa
  12. den – bílý jogurt, 250 ml mléka, 100 g zeleniny, 100 g zeleniny, 100 g salámu a čaj
  13. den – 100 g zeleniny a 2 vejce, 100 g ovoce, 100 g tvarohu, 100 g ovoce, 100 g zeleniny a 250 ml kysaného mléka

Zdroje informací:

zdravi.euro.cz - Mléčná dieta Rajko Dolečka

pestryjidelnicek.cz - Mléčná dieta - jídelníček

wikipedia.org - Rajko Doleček

slimming.cz - Mléčná dieta ochudí výživu, končí JOJO efektem

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více