9 skvělých jídel do horkého počasí: Špagety s marinovanými rajčaty nebo salát z kuřecího masa a rýže zasytí, ale nedají moc práce
21. 6. 2023 Ostatní
Nastupující léto se ozývá čím dál častěji. Proto je nutné se podle toho zařídit i v kuchyni. Místo hutných jídel tak volíme raději odlehčenou stravu, která našemu organismu nepřidělá práci k té, kterou musí vykonávat, aby se vyrovnal s venkovními teplotami. Nabízíme proto několik tipů na pokrmy, které si v následujících dnech můžete připravit, aby pro vás bylo horko snesitelnější.
Rychle a jednoduše
Není nad to, vytvořit si rychlé a dostupné jídlo, které navíc dokáže splnit všechny vaše požadavky. Především musí dobře chutnat, nesmí vás připravit o moc energie, kterou třeba ještě budete potřebovat na další práci či sport a také by nemělo stát moc peněz. Vybrali jsme tedy osm pokrmů, které tyto atributy splňují, plus jeden, který přeci jen potřebuje složitější přípravu. Stojí však za vyzkoušení.
Mohlo by vás zajímat
Salát s kuřecím masem a rýží na bylinkách
Grilování k létu patří stejně jako mnohdy nesnesitelné teploty. Když už se k oblíbené kratochvíli třeba o víkendu dostanete, můžete své výtvory skvěle využít i během pracovního týdne. Zkuste třeba část upečeného kuřete, které vám zbylo, smíchat s uvařenou rýží, citronovou šťávou, medem, cherry rajčaty a bylinkami. Takto vzniklý salát, který jde dochutit ještě třeba sýrem feta, chutná svěže.
Sendviče s Caesarem
Pokud nemáte chuť na salát, dejte si sendvič. Třeba do oblíbeného Caesara můžete rovněž přidat kuře, které vám zbylo z grilovačky nebo z pečení. Maso dejte do mísy, v mixéru zpracujte sardelové filety, česnek, citronovou šťávu, červený vinný ocet, hořčici, worcesterovou omáčku, sůl a pepř. Do sendviče pak dejte maso, zálivku, trochu salátu a je hotovo!
Vajíčkový salát
Klasika české kuchyně může překvapivě sloužit také jako skvělá večeře v parném dni. Zkuste si obvyklý recept trochu upravit a k majonéze, vajíčkům a cibuli přidejte ještě kopr, dijonskou hořčici, mletou papriku a trochu něčeho pálivého, co máte rádi. Kdo nechce riskovat s majonézou, může použít například polotučný tvaroh či jogurt.
Okurkové sendviče
Salátová okurka je oblíbenou zeleninou nejen v letních měsících. Právě nyní navíc mnoho lidí čeká, až na jejich zahrádce vyrostou ty jejich domácí. Ty lze skvěle použít například do sendvičů. Stačí si vyrobit jednoduchou pomazánku ze smetanového sýra, majonézy a citronové kůry. Tu namažete na plátky toustového chleba a pokladete na ni nakrájenou okurku. Výšku sendviče už si určíte podle toho, jak velký máte hlad.
Grilované kuře v marinádě z papriky, coly a cukru
Pokud jste podlehli kouzlu pomalého vaření, můžete tento způsob přípravy aplikovat i na recept, vhodný do horkých dní. Stačí kuřecí kousky posypat směsí koření (paprika, sůl, pepř, česnek) a vložit do vakuovacího sáčku. Přidáte „omáčku“ z coly, hnědého cukru, kečupu, jablečného cideru (můžete ozvláštnit i kapkou bourbonu) a citronu. Poté nechte vařit v pomalém hrnci zhruba 5 hodin na 62,5 stupně. Nakonec stačí jen kuře i se šťávou na pár minut umístit na horkou pánev a můžete podávat.
Těstovinový salát s tuňákem
Saláty s těstovinami jsou ozkoušenými pokrmy, které v letních měsících najdou své místo na jídelníčku častěji než po zbytek roku. Zkuste tedy do oblíbených těstovin zamíchat třeba konzervu tuňáka v oleji, přidat cherry rajčata, čerstvou rukolu, trochu medu, vinný ocet a nakládané chilli papričky nebo beraní rohy. Uvidíte, že si takovou pochoutku připravíte během horkých dnů hned několikrát.
Špagety s marinovanými rajčaty a mozzarellou
Těžkou omáčku nahradíte nakládanými rajčaty a hned máte skvělý pokrm do letního dne. A jak si rajčata namarinovat? Jemně je promíchejte s nadrobno nakrájenou šalotku, prolisovaným česnekem, octem, olivovým olejem, solí a pepřem. Tuto směs nechte uležet v lednici necelé dvě hodiny. Poté vmíchejte ještě lístky bazalky a listové petržele. Následně pouze promíchejte s uvařenými špagetami a mozzarellou.
Kuřecí salát na kari
Tento pokrm se velmi podobá slavnému korunovačnímu kuřeti, které měla v oblibě britská královna Alžběta II. Kuřecí prsa, smíchaná s majonézou, cibulí, celerem a kari totiž bývalá panovnice Spojeného království poprvé ochutnala v roce 1953 a od té doby mu propadla.
Těstovinový salát s brokolicí a hroznovým vínem
Spojení kyselého ovoce, těstovin a brokolice dokonale osvěží. Pokud si přidáte i opečenou slaninu, získáte navíc i masovou chuť, bez které si někteří lidé nedokáží jídlo představit. Pro lehčí verzi je ovšem lepší zvolit třeba tofu. Salát skvěle dochutí pekanové ořechy.
Zdroje informací:
southernliving.com - Easy Cold Dinner Ideas For Hot Summer Days
food.com - Best summer recipes for hot day
thespruceeats.com - Satisfying Lunch and Dinner Dishes for Hot Weather
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více