Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát Caesar, těstoviny či okurkový sendvič jsou ideálními pokrmy na léto.
Zdroj: Freepik, jcomp

Nastupující léto se ozývá čím dál častěji. Proto je nutné se podle toho zařídit i v kuchyni. Místo hutných jídel tak volíme raději odlehčenou stravu, která našemu organismu nepřidělá práci k té, kterou musí vykonávat, aby se vyrovnal s venkovními teplotami. Nabízíme proto několik tipů na pokrmy, které si v následujících dnech můžete připravit, aby pro vás bylo horko snesitelnější.

Rychle a jednoduše

Není nad to, vytvořit si rychlé a dostupné jídlo, které navíc dokáže splnit všechny vaše požadavky. Především musí dobře chutnat, nesmí vás připravit o moc energie, kterou třeba ještě budete potřebovat na další práci či sport a také by nemělo stát moc peněz. Vybrali jsme tedy osm pokrmů, které tyto atributy splňují, plus jeden, který přeci jen potřebuje složitější přípravu. Stojí však za vyzkoušení.

Salát s kuřecím masem a rýží na bylinkách

Grilování k létu patří stejně jako mnohdy nesnesitelné teploty. Když už se k oblíbené kratochvíli třeba o víkendu dostanete, můžete své výtvory skvěle využít i během pracovního týdne. Zkuste třeba část upečeného kuřete, které vám zbylo, smíchat s uvařenou rýží, citronovou šťávou, medem, cherry rajčaty a bylinkami. Takto vzniklý salát, který jde dochutit ještě třeba sýrem feta, chutná svěže.

Sendviče s Caesarem

Pokud nemáte chuť na salát, dejte si sendvič. Třeba do oblíbeného Caesara můžete rovněž přidat kuře, které vám zbylo z grilovačky nebo z pečení. Maso dejte do mísy, v mixéru zpracujte sardelové filety, česnek, citronovou šťávu, červený vinný ocet, hořčici, worcesterovou omáčku, sůl a pepř. Do sendviče pak dejte maso, zálivku, trochu salátu a je hotovo! 

Vajíčkový salát

Klasika české kuchyně může překvapivě sloužit také jako skvělá večeře v parném dni. Zkuste si obvyklý recept trochu upravit a k majonéze, vajíčkům a cibuli přidejte ještě kopr, dijonskou hořčici, mletou papriku a trochu něčeho pálivého, co máte rádi. Kdo nechce riskovat s majonézou, může použít například polotučný tvaroh či jogurt.

Okurkové sendviče

Salátová okurka je oblíbenou zeleninou nejen v letních měsících. Právě nyní navíc mnoho lidí čeká, až na jejich zahrádce vyrostou ty jejich domácí. Ty lze skvěle použít například do sendvičů. Stačí si vyrobit jednoduchou pomazánku ze smetanového sýra, majonézy a citronové kůry. Tu namažete na plátky toustového chleba a pokladete na ni nakrájenou okurku. Výšku sendviče už si určíte podle toho, jak velký máte hlad.

Grilované kuře v marinádě z papriky, coly a cukru

Pokud jste podlehli kouzlu pomalého vaření, můžete tento způsob přípravy aplikovat i na recept, vhodný do horkých dní. Stačí kuřecí kousky posypat směsí koření (paprika, sůl, pepř, česnek) a vložit do vakuovacího sáčku. Přidáte „omáčku“ z coly, hnědého cukru, kečupu, jablečného cideru (můžete ozvláštnit i kapkou bourbonu) a citronu. Poté nechte vařit v pomalém hrnci zhruba 5 hodin na 62,5 stupně. Nakonec stačí jen kuře i se šťávou na pár minut umístit na horkou pánev a můžete podávat.

Těstovinový salát s tuňákem

Saláty s těstovinami jsou ozkoušenými pokrmy, které v letních měsících najdou své místo na jídelníčku častěji než po zbytek roku. Zkuste tedy do oblíbených těstovin zamíchat třeba konzervu tuňáka v oleji, přidat cherry rajčata, čerstvou rukolu, trochu medu, vinný ocet a nakládané chilli papričky nebo beraní rohy. Uvidíte, že si takovou pochoutku připravíte během horkých dnů hned několikrát.

Špagety s marinovanými rajčaty a mozzarellou

Těžkou omáčku nahradíte nakládanými rajčaty a hned máte skvělý pokrm do letního dne. A jak si rajčata namarinovat? Jemně je promíchejte s nadrobno nakrájenou šalotku, prolisovaným česnekem, octem, olivovým olejem, solí a pepřem. Tuto směs nechte uležet v lednici necelé dvě hodiny. Poté vmíchejte ještě lístky bazalky a listové petržele. Následně pouze promíchejte s uvařenými špagetami a mozzarellou.

Kuřecí salát na kari

Tento pokrm se velmi podobá slavnému korunovačnímu kuřeti, které měla v oblibě britská královna Alžběta II. Kuřecí prsa, smíchaná s majonézou, cibulí, celerem a kari totiž bývalá panovnice Spojeného království poprvé ochutnala v roce 1953 a od té doby mu propadla.

Těstovinový salát s brokolicí a hroznovým vínem

Spojení kyselého ovoce, těstovin a brokolice dokonale osvěží. Pokud si přidáte i opečenou slaninu, získáte navíc i masovou chuť, bez které si někteří lidé nedokáží jídlo představit. Pro lehčí verzi je ovšem lepší zvolit třeba tofu. Salát skvěle dochutí pekanové ořechy.

Zdroje informací:

southernliving.com - Easy Cold Dinner Ideas For Hot Summer Days

food.com - Best summer recipes for hot day

thespruceeats.com - Satisfying Lunch and Dinner Dishes for Hot Weather

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více