Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte jídla ve špitále, máme pro vás dobrou zprávu! Jídlo v nemocnicích se zlepšuje. A jsou dokonce místa, kde je na výborné úrovni už teď. Pojďte se s námi podívat na nemocnice, kde si léčbu vylepšíte i kvalitní stravou!

Zlepšení je vidět na první pohled

Již dávno neplatí, že by strava pro hospitalizované pacienty byla „za trest“. Ve většině zdravotnických zařízení totiž na jídelníčcích pro nemocné zapracovali a nabízí tak stravu nejen plnou všech potřebných živin, ale také chutnou. Důkazem jsou IKEM, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, nemocnice v Táboře či porodnice v Ústí nad Labem. Zlepšení hlásí i v Olomouci, Nymburku, Fakultní nemocnici v Ostravě, Fakultní nemocnici u Svaté Anny v Brně, v Havířově nebo v Léčebně dlouhodobě nemocných Rybitví.

Všeobecná fakultní nemocnice Praha

Jedna z největších fakultních nemocnic v Česku je kromě své kvalitní péče vyhlášena například i tím, že dokázala zlepšit úroveň přípravy pokrmů pro své „hosty“. 

„Při přípravě pokrmů používáme pro pacienty většinou čerstvé potraviny, na ochucení využíváme jedno-druhová koření, čerstvé byliny a nepoužíváme žádné dochucovací směsi. Základem pro přípravu stravy je vývar, denně se připravuje maso-zeleninový a zeleninový,“ říká pro Toprecepty Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka z VFN a dodává, že se využívají různé druhy masa i zeleniny, kořenovou zeleninu strouhají nebo krájí na špalíčky a ochucují rozmarýnem. Z příloh nemocnice zařazuje i kuskus, bulgur, jáhly se zeleninou či kroupy

Denní jídelní lístek musí být podle expertky poskládán s ohledem na kapacitu varných zařízení v kuchyni, dbá se na zastoupení různých typů jídel, aby i pacient se sníženou chutí k jídlu měl pestrý výběr z jídelníčku. „Respektujeme i požadavky na vegetariánský typ stravy. Jsme velká nemocnice, vše má svůj řád, jen výdej jednoho chodu se v kuchyni vydává více než hodinu na dvou pásech,“ vysvětlila serveru Toprecepty.cz Růžičková. 

Ta zároveň připouští, že nemocniční stravování je velké téma posledních let. „Byla jsem členkou odborné pracovní skupiny, která byla pověřena tehdejším ministrem zdravotnictví Vojtěchem k přepracování a úpravě systému nejen stravování v nemocnicích, ale i kompletní nutriční péče, kterou nelze od stravování pacientů oddělit,“ říká odbornice z VFN. Pracovní skupina byla složena z předních odborníků na výživu - lékařů nutricionistů, ústavních dietologů nemocnic a nutričních terapeutů, kteří vycházeli i ze zahraničních zkušeností. Výsledkem bylo Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče, které bylo vydáno ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví č.10/2020. 

Nemocnice Tábor

Táborská nemocnice se ve VFN inspirovala a připravuje pokrmy pro pacienty s potížemi s polykáním potravy. „Typickým jídlem pro tuto dietu bylo mleté maso polité masovou šťávou s bramborovou kaší. Někdy se strava ještě mixovala, ale výsledek byl většinou nevábný a pacient dostal šedý nebo hnědý mix,“ popisuje vedoucí nutriční terapeutka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde s nápadem na inovaci přišli jako první. „Připravili jsme pilotní projekt a našli způsob pro přípravu chutné, vzhledné, jednoduché, finančně nenáročné stravy, která je i v souladu s principy udržitelnosti,“ dodává. 

Jednotlivé složky stravy (maso, zelenina a příloha) se připraví tak, aby byl pokrm zcela bez kousků a plní se do silikonových forem ve tvaru běžného jídla, např. kuřecí stehno, masový plátek, rybí filet, kopeček hrášku nebo zelených fazolek, hromádka baby mrkví, kousek brokolice nebo květáku (podívejte se do naší galerie, pozn.red.).

„Vše se zmrazí šokovým mražením, před podáváním se jednotlivé komponenty skládají na talíř, ohřívají v konvektomatu. Jídlo si zachová svůj tvar, pacienti mají pocit, že jedí běžné jídlo, které si ukrajují lžící nebo vidličkou a po vložení do úst se jemně rozplývá, což usnadňuje polykání,“ popisuje Růžičková.

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

Zvláštní péči přípravě jídla věnuji také v ústecké porodnici. Zde si maminky mohou volit mezi sladkou a slanou variantou snídaně. „Registrujeme kladný ohlas, pacientky možnost velice vítají a pochvalují si ji. Jídelníček sestavuje nutriční terapeutka ve spolupráci se stravovacím provozem nemocnice. Strava je tak nutričně i energeticky vyvážená,” sdělil serveru Toprecepty.cz Martin Klimeš z tiskového oddělení Masarykovy nemocnice. „K dispozici jsou různé druhy pečiva, slané nebo sladké, zelenina, ovoce, šunka, sýry, jogurty bílé nebo ovocné, müsli, ale také pomazánky, džemy, med a další,“ dodal.

Jak také připomněl, léčebná výživa je velmi důležitá, protože každá živina má své místo z hlediska terapeutických účinků. „Když sestavujeme receptury dietní stravy, sledujeme u nich již mnohem víc, než jen základní škálu makroživin a energie. Je dobře známo, že podvýživa bílkovin narušuje imunitu hostitele. Esenciální aminokyseliny v masitých složkách pokrmů jsou přitom základní stavební jednotkou a poměr kvalitních bílkovin v pokrmech je nesmírně důležitý, dá se říci zásadní, pokud jde o urychlování procesu hojení,” vysvětlil Klimeš.

Trendy v nemocničním stravování

V nemocnicích v Mostě, Děčíně a Chomutově se zase mohou pochlubit bufetovou formou snídani pro maminky. „Zavedením bufetových snídaní v porodnici reagujeme na aktuální moderní trendy v nemocničním stravování. Chutná, výživná, ale zároveň lehká strava plná vitaminů, vlákniny, bílkovin a kvalitních složených cukrů urychluje regeneraci organizmu po porodu. Napomáhá tvorbě mateřského mléka a novopečeným maminkám i lépe vyhovuje,“ uvedla MUDr. Marie Váchová, primářka Dětského a dorostového oddělení a členka nutričního týmu mostecké nemocnice.

Odborníci hledají řešení, ministerstvo dostalo návrhy změn

O zlepšení stravování ve zdravotnických zařízeních se snaží i někteří odborníci. Příkladem je specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková, která je součástí projektu Nemocniční strava, jenž chce pomoci zlepšit gastronomii ve zdravotnictví. 

„Cílem projektu bylo zmapovat aktuální situaci nemocniční stravy u nás i v zahraničí, identifikovat nedostatky, navrhnout možnosti zlepšení a připravit praktická doporučení, včetně příkladů dobré praxe. V nemocnicích a zdravotnických zařízeních, která se dobrovolně zapojila do projektu, se podařilo prokázat, že zlepšení je možné i v rámci současných možností a finančních limitů,“ sdělila serveru Toprecepty.cz expertka. 

„Vznikla detailní výstupní zpráva s doporučeními, jak stravu zlepšovat, které může přebírat jakákoliv nemocnice či zdravotnické zařízení. Výstupní zprávu dostal přímo pan ministr zdravotnictví Válek a paní ředitelka Státního zdravotnického ústavu Macková a na našem webu je k dispozici úplně pro všechny,“ dodala Margit Slimáková, která zároveň upozorňuje, že v nemocniční stravě často chybí kvalita, chuť a respekt k individuálním přáním pacientů. 

Jak je ale vidět výše, když se chce, tak to jde. Jsou nemocnice, kde jdou s dobou, vymýšlejí pro své pacienty chutnou a zdravou stravu a navíc ještě respektují jejich preference. 

Jak vypadá nemocniční strava dneška se můžete podívat do naší fotogalerie:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více