Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata jsou v Turecku vyhledávanou ingrediencí při vaření, zároveň však zůstávají levnou surovinou.
Zdroj: Pixabay, freepik / koláž Toprecepty.cz

Turecko patří k vyhledávaným destinacím českých turistů. Ty lákají nejen špičkové rezorty, v nichž si užijete místní teplé moře či nádherné pláže, ale také možnosti si na místních trzích nakoupit to, co byste u nás nesehnali.

Nesmlouvat je urážlivé

Typické jsou pro Turecko především bedestany, místní bazary, kde můžete sehnat téměř „cokoliv“. Jak ovšem upozorňují cestovní kanceláře, nepřistupujte na první cenu, kterou vám obchodník nabídne.

Smlouvání je klasickou součástí nákupu a někteří prodejci se dokonce urazí, když na smlouvání nepřistoupíte,“ vysvětlují cestovky ve svých turistických brožurách. „Důležité je vědět i to, že obchodníci přizpůsobují své ceny i podle země, ze které zákazník pochází,“ dodávají.

Směšné ceny potravin

Pokud se ovšem rozhodnete nevydat na trhy, v obchodech na vás čeká milé překvapení. „Byly jsme s rodinou v Antalyi a nestačili jsme se divit. Několikrát jsme se museli přesvědčit, zda se místní ceny skutečně pohybují tak nízko,“ řekl pro Toprecepty.cz Vladimír Krejčí.

„Kilo hovězího tady seženete za 210 korun, kuřecí dokonce okolo 80 Kč za kilogram. Když si k tomu koupíte kilo brambor za 8 korun, máte večeři do stovky,“ dodal.

Podle slov českého turisty jsou levnější než v Česku i vejce (40 Kč za 12 kusů), mléko (16 korun za litr) nebo půlkilový bílý chléb za 8 korun.

„Podobné je to i v restauracích, pokud tedy nejdete do nějaké vyhlášené. V těch levnějších si dáte pivo v přepočtu do 30 korun a presso vás přijde na 40 korun,“ popisuje Krejčí.

Pozor na výměnu peněz

I dovolená v Turecku má však některá úskalí. Patří mezi ně například směna peněz. K té používejte primárně banky, pošty nebo hotelové směnárny. Z bankomatů sice můžete turecké liry vybírat také, ale mějte na paměti, že peníze, které vám zbydou, v Česku nesměníte na koruny. Proto si dobře spočítejte, kolik skutečně potřebujete na útratu a podle toho vyměňujte.

Turecká palačinka

Domů by si podle Vladimíra Krejčího každý měl z Turecka odvést kromě suvenýrů i zdejší koření. „Také doporučuji zkusit jejich gozleme. Jsou to palačinky, které však dělají naslano. Vyzkoušel jsem ty se špenátovou náplní a byly skvělé,“ říká český turista.

Netradiční palačinku si můžete vytvořit i za pomoci našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více