Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatarák se dá vytvořit v mnoha obměnách. Kromě brambor jdou použít třeba i syrečky.
Zdroj: Toprecepty.cz

Tatarský biftek je oblíbenou pochoutkou, kterou nabízí velká část českých restaurací. Nejčastěji se setkáváme s tím hovězím, případně se tatarák objevuje na menu i ve verzi z lososa. Existuje však mnoho dalších variací, které si můžete udělat doma. Třeba tu bramborovou.

Lahůdka z Paříže

Nastrouhaná hovězí svíčková, vejce, cibule a několik dalších ingrediencí. Taková je představa každého milovníka tatarského bifteku. Ten se v podobě, jak ho známe, tedy namíchaný se syrovým vejcem a dalšími surovinami, objevil na počátku 20. století ve francouzské metropoli, Paříži.

Náhražky masa

Ne každý ovšem potrpí na syrové maso, někdo se dokonce jeho konzumace obává. Proto se za poslední roky objevilo velké mnoho receptů, které klasický tatarák obměňují. Především tedy jeho základní ingredienci - maso. Existují tak verze z avokáda, mrkve, celeru či olomouckých tvarůžků. Oblíbenou se však stala také ta bramborová. Je totiž velmi jednoduchá a zvládne ji vytvořit i nezkušený „kuchař“. Za pár korun si tak můžete vytvořit perfektní večeři nebo jen drobnou chuťovku.

Tatarák z vařených brambor

Na výrobu skvělé pochoutky k pivu budete potřebovat: 5 středně velkých brambor, 1 větší cibuli, 4 stroužky česneku, 1,5 lžičky plnotučné hořčice, 5 lžic kečupu, 1,5 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžičky worchesterské omáčky, 2 špetky soli, 2 špetky mletého pepře a 1 lžíci rostlinného oleje

Jak na to?

  • Brambory ve slupce uvaříme a necháme zchladnout.
  • Mezitím si nakrájíme cibuli na velmi drobné kousky, česnek si utřeme se solí.
  • Brambory nastrouháme najemno. Přidáme k nim cibuli, česnek, sladkou papriku, čerstvě namletý pepř, hořčici, worchesterskou omáčku a kečup.
  • Směs řádně promícháme a podle chuti přidáme sůl či trochu rostlinného oleje.
  • Podáváme na topince nebo opečeném toastovém chlebu.
Jestli chcete vyzkoušet i další verzi tataráku, nechte se inspirovat naším videoreceptem:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Jarmilastavikova

22. 8. 2023 21:37

Jednou jsem to zkusila blaf pravý je pravý ale proti gustu žádný disputat.

taddy1 taddy1

6. 8. 2023 17:37

Asi bych to nenazvala "tatarák", pokud není z masa tradičně hovězího, příp. lososa. Verzi z brambor bych nazvala LUTENICE a na lutenici je to opravdu dobrý recept. Já jen dávám podstatně víc česneku, ale ochucení je na každém. Za lutenici bodík. :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více