Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
Zdroj: Freepik, KamranAydinov KamranAydinov

Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z nejslavnějších sendvičů světa, není tedy divu, že se stal inspirací pro mnoho dalších pokrmů, a dokonce i pro jeden salát, který nese jeho jméno. Ačkoli je bez housky, snoubí se v něm všechny chutě ikonického burgeru. 

Salát jako z fast foodu

Slavný burger z McDonald's patří k nejoblíbenějším specialitám těchto restaurací známých po celém světě. Na obřím hamburgeru, na jehož ukousnutí se dá stěží otevřít pusa, si pochutnáváme již více než 50 let.

Kombinace dvou plátů hovězího masa, tří housek, kyselých okurek, salátu, cibulky, plátkového sýra čedar a speciálního dresinku se stala takřka legendární a když se McDonald's dostal v devadesátkách do ČR, chodilo se na Big Mac jako na delikatesu do luxusní restaurace. 

Big Mac salát chutná skoro jako burger

Z výše uvedených surovin je jasné, že tento burger nasytí i ty největší jedlíky a hlady trpět nebudete ani po stejnojmenném salátu. Jeho výhodou však je, že v něm chybí houska, neboli typická bulka, takže splňuje i kritéria keto diety a radost udělá také bezlepkářům.

Není divu, že se tento salát stal hitem mezi vyznavači nízkosacharidových diet, neboť jim umožňuje si vychutnat oblíbený burger bez výčitek.

Jinak ale Big Mac salát obsahuje úplně stejné ingredience jako na burger a chutí je mu opravdu podobný. Tohoto efektu se dosáhne speciálním dochucením hovězího mletého masa i doma namíchaným nasládlým dresinkem, který připomíná ten z Big Maca.

Když pak přidáte ještě stejnou zeleninu (ledový nebo římský salát, najemno nakrájená cibulka, kyselé okurky a někdy i čerstvá rajčata), čedar a hlavně sezamová semínka, která jsou pro housku z Big Macu typická, bude iluze dokonalá. 

Rychlý a vydatný Big Mac salát

Na rozdíl od burgeru je Big Mac salát nejen mnohem dietnější, ale i zdravější. Nejde o pokrm z fast foodu, ale o domácí salát, u něhož přesně víte, co jste do něj dali. Navíc je jeho příprava poměrně rychlá, zvládnete ho namíchat do 20 minut, což z něj dělá dokonalý pokrm na letní večeři nebo pohoštění na  party. A jak jej tedy připravíte?

Budete potřebovat: olej na smažení, 500 g libového mletého hovězího masa, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky česnekového prášku, 6 šálků nakrájeného ledového salátu, 1/2 šálku najemno nakrájené cibule, 1 šálek strouhaného ostrého sýra čedar, 1/4 šálku nadrobno nakrájených kyselých okurek, opražená sezamová semínka na ozdobu.

Na dresink si připravte: 1/2 šálku majonézy, 2 lžíce nadrobno nakrájené sladké cibule, 2 lžíce kečupu, 1 lžičku hořčice, 1 lžíci nadrobno nasekané nakládané okurky, 1 lžičku bílého octa nebo citronové šťávy, 1/4 lžičky sladké papriky, 1/8 lžičky soli. 

  1. Smíchejte přísady na dresink, dejte je do misky a prošlehejte dohladka. Pokud je zálivka příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody. Odložte ji do lednice. 
  2. Na sporáku rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na středně vysokou teplotu. Nalijte na ni trochu oleje, přidejte hovězí maso a opékejte jej ze všech stran asi 1 minutu. Průběžně je rozdělujte na kousky. Poté ještě chvíli pokračujte ve smažení, aby bylo maso dostatečně propečené. Slijte tuk a maso dochuťte solí, pepřem a česnekovým práškem nebo rozdrceným česnekem. Pak maso přendejte do mísy, aby mírně vychladlo.
  3. Do 4 salátových misek rozdělte ledový salát, přidejte nasekanou cibuli, čedar, kyselé okurky a mleté maso. Vše pokapejte asi 3 lžícemi dresinku a promíchejte. Salát nakonec posypejte opraženými sezamovými semínky. 
  4. V některých verzích salátu se dávají i cherry rajčátka a naopak se vynechává sezam, na který jsou někteří lidé alergičtí. 

Náš tip: Máte-li v oblibě ledový salát, můžete si připravit i lehký salát podle následujícího receptu. 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více