Jídelní rozmary slavných: Walt Disney jedl v levných bufetech, plechovku fazolí nabízel hostům k obědu a vozil si ji i na cesty
19. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Přestože představivost Walta Disneyho byla legendární, jeho jídelní preference byly jako z jiného světa. U jídla představivost nefungovala a americký filmový producent, režisér, scenárista a dabér neměl žádné zvláštní chutě a stravoval se skromně.
Jednoduché jídelní chutě
Po něm pojmenované zábavní parky můžeme najít po celém světě. Některým postavičkám včetně Mickey Mouse propůjčil i vlastní hlas.
Chutě k jídlu měl geniální podnikatel ovšem dost jednoduché. Waltova nejstarší dcera Diane napsala: „Než se oženil s matkou, jedl otec mnoho let v levných bufetech, aby ušetřil. Měl rád smažené brambory, hamburgery. Neměl rád steaky ani žádné drahé maso. Zeleninu nemusel, ale miloval kuřecí játra nebo makarony se sýrem.“
Mohlo by vás zajímat
K obědu musel mít kávu, večer dezert
Jeho manželka Lillian Disney vzpomínala: „Walt jedl velmi jednoduše. Miloval chilli. K snídani měl vajíčka, toasty, ovocný džus, občas párek. Oběd, to byl obvykle jen sendvič, mléko, káva… vždycky chtěl k obědu kávu. Na večeři někdy prošel kuchyní cestou do domu a někdyse zeptal hospodyně Thelmy, co připravuje. Občas mi zavolala jeho sekretářka a řekla, co měl k obědu, protože často používal výmluvu, když mu večeře nechutnala, že ji měl k obědu.“
Každý večer si dopřával dezert. Mezi Waltovy další oblíbené patřily pudinky, pečená jablka, červené želé s ovocem, citronový sněhový pudink. Měl rád zázvorové sušenky a sušenky s karamelem.
Mohlo by vás zajímat
Hostům podával fazole z konzervy
Walt nosil v kapsách bundy ořechy a sušenky, aby si mohl dát jednoduchou svačinu, kdyby měl během dne hlad.
Jeho oblíbeným jídlem bylo chilli con carne z konzervy. Pokud měl na oběd hosty, v konferenční místnosti jim jako aperitiv podával džus. Mnohé z nich to překvapilo, protože očekávali něco silnějšího. Waltova sekretářka často varovala návštěvníky, že když jim Walt nabídne sklenici „rajčatové šťávy“, měli by ji přijmout. Hosté se na oběd museli spokojit s fazolemi z konzervy.
Když Walt cestoval, vozil s sebou konzervy svých oblíbených fazolí. V luxusním hotelu Dorchester v Londýně mu číšníci museli servírovat fazole s chilli a krekry, které si přivezl ze Spojených států.
Mohlo by vás zajímat
Disneyho chilli con carne
Walt Disney měl i svůj speciální tajný recept na chilli con carne, který byl uveřejněn v knize Kings in the Kitchen (AS Barnes & Co. 1961 New York). Na chilli con carne podle Walta Disneyho budete potřebovat:
- 1 kg mletého hovězího masa
- 2 cibule nakrájené na plátky
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 kg fazolí
- ½ šálku celeru, nakrájeného nadrobno
- 1 lžičku chilli koření
- 1 lžičku sladké papriky
- 1 lžičku hořčičného semínka
- 1 plechovku nakládaných rajčat (cca 420 g)
- sůl podle chuti
A jak na to?
- Fazole namočte přes noc do studené vody.
- Druhý den vodu z fazolí vylijte, nalijte novou vodu tak, aby byla asi dva centimetry nad fazolemi a vařte doměkka.
- Mezitím si připravte omáčku tak, že na oleji osmahněte cibuli maso a prolisovaný česnek. Přidejte zbývající ingredience a duste 1 hodinu. Když jsou fazole měkké, slijte je, přidejte k nim omáčku a společně prohřejte.
Náš tip: Pikantní fazole si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
foodsided.com: What foods did Walt Disney like to eat?
mouseplanet.com: Eating Like Walt Disney
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více