Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z kulinární historie: Čínská kuchyně má 18 tisíc let dlouho tradici, ale rajčata a pro ni typické chilli papričky přinesli až Evropané
Zdroj: Public domain pictures, CCO Public Domain

Zajít si na „čínu“ je u nás populární už několik desítek let. Začalo to jedinou čínskou restaurací v Praze a méně či více úspěšnými parodiemi na čínské pokrmy domácí výroby. Kousky masa a zeleniny se koupaly v sójové omáčce, ve které zároveň plavaly buráky. Dnes můžeme vybírat z široké nabídky autentické čínské kuchyně v různých cenových relacích.

Proč je čínské jídlo tak oblíbené?

Bistra s nabídkou čínské kuchyně patří mezi ta nejoblíbenější, kam v poledne jdeme za rychlým jídlem. Originální suroviny není problém koupit, takže se o čínská jídla můžeme pokoušet i doma. Obliba čínské kuchyně jde napříč kulturami a originální čínské restaurace a bistra najdeme téměř po celém světě. A proč?

Čínská kuchyně je jednou z nejstarších a nejrozmanitějších na světě. Vyznačuje se použitím široké škály surovin a přísad. Především vepřového, hovězího, kuřecího a kachního masa, ale i ryb a mořských plodů, rozhodně nešetří zeleninou. A čínští kuchaři také hodně využívají vaření v páře, které zvýrazní chutě.

Skoro 18 000 let tradice

Kulinární historie v Číně má dlouhou a bohatou tradici, která sahá zřejmě až do 16. století př. n. l. Během staletí si různé dynastie a regiony vyvinuly své vlastní jedinečné styly vaření.

Například obchodní cesty po Hedvábné stezce přinesly do Číny nové ingredience, především koření z Indie, různé druhy ovoce a zeleniny z Dálného Východu a Střední Asie. Příchod Evropanů do Číny během 16. století místní kuchyni také ovlivnil a obohatil například o brambory, rajčata a chilli papričky, které se od té doby staly základem čínské kuchyně.

Bez čeho se neobejde

V čínské kuchyni nesmí chybět rýže, která se používá jako příloha i samostatný pokrm. Nejde to ani bez různých druhů čínských nudlí. Často se smaží nebo podávají v polévkách.

A samozřejmě je tady sójová omáčka. Používá se jako koření a marináda pro mnoho jídel, kterým dodává bohatou, pikantní chuť. Z různých dalších ochucovadel a koření nesmíme zapomenout na česnek, zázvor a chilli papričky. 

Mezi další přísady, které se běžně používají v čínské kuchyni, patří jarní cibulka, sezamový olej, ústřicová omáčka či tzv. koření pěti vůní (skořice, badyán, hřebíček, fenykl a sečuánský pepř). 

Čínská kuchyně v Británii

Počátkem 80. let 19. století se v Londýně a Liverpoolu objevily čínské potraviny a bistra, které navštěvovali především čínští námořníci a studenti. V roce 1884 se čínské jídlo podávalo na Mezinárodní výstavě zdraví v Londýně.

V roce 1907 pak byla v Londýně otevřena první čínská restaurace. Nárůst počtu čínských restaurací ve Spojeném království začal až po druhé světové válce a byl přičítán vracejícímu se personálu z Hongkongu.

Za velkou louží a na evropské pevnině 

Kalifornská zlatá horečka v polovině 19. století nalákala do USA asi 30 000 přistěhovalců z oblasti čínského Kantonu. První čínská restaurace Canton Restaurant byla otevřena už v roce 1849 San Francisku.

V roce 1928 byla otevřena jedna z prvních čínských restaurací v německém Berlíně, která je známá svou velkou čínskou komunitou.

A první čínská restaurace v Československu byla otevřena v roce 1958 ve Vodičkově ulici v Praze.

Náš tip: Jestli máte rádi čínské pokrmy, určitě vám přijdou k chuti smažené nudle s kuřecím masem podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací: 

thegastromagazine.com: A Journey Through The History Of The Chinese Cuisine

chinesefoodhistory.com: History of Chinese Food

en.wikipedia.org: Chinese restaurant

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více