Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prodej zeleniny a ovoce přímo od pěstitele je v současnosti velkým tahákem. Přesvědčili se o tom i na Farmě Pech, kde se pustili do pěstování česneku i brambor a letos si přibrali i melouny a dýně hokaido. Jak se rodina z Vysočiny dostala ke své práci a co všechno to obnáší, se dozvíte v našem článku.

Pro česnek nevhodná Vysočina

Daniel Pech s manželkou Gabrielou se pěstování česneku začali věnovat před deseti lety. Tehdy současný farmář potkal kamaráda, který si stěžoval, že nemá kde nakupovat kvalitní česnek. Daniel tak koupil svou první sadbu a „šel do toho“. Vysočina, odkud pochází, se ovšem ukázala jako nevhodné místo a proto se pár rozhodl zkusit štěstí na Moravě.

„Po letech pěstování česneku na velké výměře pro velkoodběratele jsme ale zjistili, že to je veliký risk. Rok 2020, kdy se narodil můj syn Eliáš, to potvrdil. V době sklizně celý měsíc pršelo, a i když jsme dokázali česnek sklidit, tak už nešel usušit,“ vzpomíná pro Toprecepty.cz farmář.

Poctivá práce a modlení

Rozhodnutí, co změnit, muselo přijít rychle. Jako ideální se zdál návrat na Vysočinu a zkouška nového přístupu k pěstování. „Zvolili jsme malou výměru a řekli si, že si s tím dáme práci. To znamenalo ruční stroužkování, ruční sázení, přikrytí fólií, ruční pletí, plečkování, zalévání,“ říká Daniel Pech. „Byly to hodiny a hodiny práce. Pak už jsme se jen modlili, aby pole nevymrzlo,“ dodává jeho choť Gabriela.

Farmář si dobře uvědomoval, že má skvělou pozici u hlavní silnice a chtěl využít i trend prodeje přímo z pole. „Byla to taková věc navíc, protože co by se neprodalo, to dokážeme usušit, očistit, vykalibrovat a prodat na podzim,“ říká Pech s tím, že v plánu je i rozesílání česneku pomocí Zásilkovny.

Zákazník musí být spokojen

Při určování ceny, která je 75 korun za kilogram (při odběru 20 kg), což je o 50 korun méně než v obchodě, se řídí jednou hlavní zásadou. „Chtěli jsme, aby náš česnek byl dostupný pro všechny. Poptáte se v rodině, v hospodě, u sousedů a je to ještě výhodnější koupě,“ vysvětluje Daniel Pech.

Zároveň posílá čtenářům serveru Toprecepty.cz dvě rady. Čerstvý česnek se může konzumovat hned, ale na ostrosti získává sušením. Je to podobné jako jarní cibulka. A pokud nevíte, jak poznat kvalitu zkuste česnek lehce zmáčknout, přivonět a ochutnat. To vám o něm poví vše,“ vzkazuje farmář.

Bude i cibule a dýně

V současné době je prodej na stánku v plném proudu a farmář se svou ženou si ho moc pochvalují. „Jsme nadšení tím zájmem. Na pole jsme zkusili taky zasít cibuli, která bude na podzim k uskladnění. Zrovna tak dýně hokaido. Právě dozrávají cukety. Po hrášku se jenom zaprášilo. Tohle člověka hodně těší,“ vypráví s úsměvem hrdý pěstitel.

Nepřátelé farmáře

Zároveň ovšem zmiňuje, že pěstování česneku je velmi náročné. „Na podzim investujete do sadby, stroužkování a sázení. Přitom nemáte tušení, jaká bude zima. Jestli česnek zakoření, vyroste a nebo prostě zmrzne,“ vysvětluje farmář.

Jistotu podle jeho slov nemá pěstitel ani na jaře. „Nesmí být moc zima, moc teplo, moc vody, málo vody, kroupy, je to taková loterie,“ říká Pech. „Vidíte rostlinu nad zemí, ale co vyroste pod ní, se ukáže až posledních 14 dní před sklizní. A pak to musíte umět sklidit, vysušit, očistit a prodat,“ dodává s tím, že počasí a nezkušenost jsou největšími nepřáteli farmáře.

Samosběr není v plánu

Nad samosběrem, který nabízeli u hrášku, manželé Pechovi nepřemýšleli. „My česnek sklidíme ve svazcích, vyklepeme hlínu z kořenů a tak ho nabízíme zákazníkům. K nám se lidé zastavují cestou z práce, do práce, z kostela, ze svatby, na výletě, cestou k řezníkovi s prasetem na káře, v šatech, montérkách, v lodičkách, na kole, na motorce, kamionem, autobusem,“ popisuje farmář. 

Jak to vypadá na farmě Pechových se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Pěstování česneku na Farmě Pech

Ukázat 21 fotografií

Hovězí maso a česnek si skvěle rozumí, zkuste si uvařit podle našeho videoreceptu a přesvědčíte se o tom:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více