Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská couračka: Vydatná polévka se zelím a bramborami voní osmaženou slaninou a jemná je díky jedné přísadě
Zdroj: Toprecepty, hosta

Přemýšlíte, jakou polévku uvařit k obědu? Co takhle staročeskou couračku? Tradiční polévka s kysaným zelím, bramborami, cibulí a zjemněná smetanou, provoněná slaninou vám možná připomene chvíle dětství.

Co je staročeská couračka

Pokud bychom chtěli vysvětlit, co je couračka, mohli bychom se dostat do velmi vyostřené debaty. Jako couračka se totiž označuje hned několik pokrmů. Může jít o polévku, ale také o omáčku s bramborem na loupačku a vajíčkem natvrdo. Ale ani polévka nemá stejnou verzi. Krajově se totiž významně liší. My se dnes zaměříme na staročeskou couračku v podobě, která se připravuje například na Vysočině. Co je tedy couračka? Polévka z kysaného zelí s bramborami, s divokým kořením, smetanou a případně s pikantní klobásou. A proč couračka? Polévka prý bývala tradičně v polévkové míse uprostřed stolu. Jak si ji strávníci nabírali lžící a přenášeli k sobě do úst, zůstávala na stole ucouraná stopa od zelí.

Co se dává do staročeské couračky

Tato verze couračky by se neobešla bez dobrého kysaného zelí. Nejlepší je to, které si přichystáte sami doma. A nepotřebujete na něj ani sud, stačí sklenička. Smetana polévku úžasně zjemní. Místo smetany je ale možné dát mléko a máslo. Brambory můžete do polévky dát nejen uvařené se zelím. Variantou je to, že uvařené brambory s cibulkou a slaninou rozšťoucháme a dáme je zvlášť na talíř. Každý si pak u stolu nabírá do polévky sám. Slanina dodá vůni, divoké koření další chuť. Přidat můžeme i pikantní klobásku. Polévce dodá barvu. A nezapomeňte, že druhý den chutná polévka lépe!

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit staročeskou couračku

Na přípravu budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 3 střední brambory, 2–3 lžíce cukru (podle potřeby), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžičku celého pepře, kmín, sůl, 1 cibuli, 100–150 g uzené slaniny nebo špeku, 1 lžíci sádla, máslovou jíšku (nebo záklechtku), 200 ml smetany a případně pikantní klobásu.

Jak na to? Do velkého hrnce dejte vařit zelí (pokud je ze sáčku, tak i s nálevem). Přidejte zhruba 500 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list. Koření můžete dát třeba do uzavíratelného sítka na čaj. Během vaření zelí oslaďte podle chuti a vařte 20 minut.  

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky, vložte do menšího hrnce a zalijte vodou jen tak, aby byly ponořené, a uvařte doměkka. Mezitím cibuli oloupejte a nakrájejte na kostky. Slaninu nakrájejte na kostičky, dejte ji na pánev a na trošce sádla ji orestujte. Přidejte cibuli a osmažte ji dozlatova.

Měkké a scezené brambory přidejte do hrnce k zelí,  zahustěte jíškou nebo záklechtkou a vařte společně asi 10 minut. Podle chuti dosolte, a pokud je potřeba, tak i doslaďte. Přidejte osmaženou slaninu s cibulí. Odstavte z plotny a vmíchejte smetanu. Pokud chcete, můžete na kolečka nakrájet pikantní klobásu, opéct ji na trošce oleje a přidat do polévky. 

Náš tip: Připravte si staročeskou couračku podle tohoto videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více