Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké rohlíčky z kynutého těsta jsou vláčné a božsky chutnají. Stačí jeden trik s kváskem a připravené jsou během pár minut
Zdroj: Toprecepty, evik25

Rohlíčky mají řadu podob a hodí se při různých příležitostech. Do těch křehkých z kynutého těsta si můžete dát svou oblíbenou sladkou náplň. Budou se hodit, když přijde návštěva nebo když vás přepadne mlsná.

Rohlíčky jako pohoštění

Rohlíčky nemusí být jen vanilkové, které se připravují jako typické vánoční cukroví. Více podob a využití mají rohlíčky plněné. Nemusí ale jít pouze o svatomartinské. Křehké rohlíčky si přichystáme k vytvoření pohody s rodinou, posezení s přáteli, ale i jen tak na zahnání chutí. Jakmile se dostanou na stůl, strávníci se o ně postarají rychlostí blesku. 

Těsto na rohlíčky

Rohlíčky si můžeme připravit z listového těsta. Pokud máme koupeno hotové, budou na stole během chvilky. Variantou je i falešné listové těsto, které od originálu téměř nepoznáme. Když zatoužíme po kynutých a nechce se nám čekat, máme pro vás recept, jak rychle připravit i těsto kynuté. Těsto je velmi nadýchané a křehké. V tomto případě se nenechává vzejít kvásek, těsto se pouze velmi důkladně hněte, a pak se bez kynutí zpracovává. 

Náplně na rohlíčky

Do rohlíčků se obvykle dává sladká náplň. Může jít o makovou, povidlovou, ořechovou, tvarohovou, ale i třeba pudinkovou. Záleží na vašich chutích. Rohlíčky ovšem mohou mít i slanou náplň.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Příprava křehkých rohlíčků

Na 64 kusů rohlíčků potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 1 kostičku droždí (42 g), ½ prášku do pečiva, 50 ml oleje, špetku soli, náplň dle chuti - povidla, mák, tvaroh, mleté ořechy, vejce na potření a  moučkový cukr na posypání.

Jak na to? Na plech dejte pečicí papír. Do mísy prosejte mouku a půlku prášku do pečiva. Nepřipravujte kvásek, ale rozdrobte do mísy droždí a dobře promíchejte se zbytkem přísad. Rukama hnětejte asi čtvrt hodiny. Těsto nenechte vykynout, hned ho zpracujte.

Těsto rozdělte na osm dílů. Každý díl rozválejte na kolečko a rozdělte ho na osm trojúhelníků. Na každý dejte trochu náplně, zabalte ho a vytvarujte.

Rohlíčky rozložte na pečicím papíru dál od sebe, protože ještě nabydou. Teprve teď je nechte asi 10 minut nakynout. Troubu rozehřejte na 180 °C. Do misky dejte bílek, rozšlehejte ho a rohlíčky jím potírejte. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte dorůžova. Trvá to zhruba 10-15 minut. Vytáhněte z trouby a nakonec můžete rohlíčky posypat moučkovým cukrem.

Náš tip: Připravte si křehké rohlíčky plněné pudinkem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více