Josef Maršálek „dopekl“ i dotančil ve StarDance. Tohle v závěrečné řeči slavný cukrář vzkázal všem divákům
2. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Soutěž StarDance dnes skončila pro cukráře Josefa Maršálka. Koblihy, foccaie a další dobroty už od něj každý pátek a sobotu ostatní soutěžící nedostanu. Nejvíc ale překvapil tím, co vzkázal divákům.
Skoro až do finále
Že se mistr cukrář dostane tak daleko v taneční soutěži, to asi nečekal nikdo. Na plná ústa to dnes sdělila celému národu jeho taneční partnerka Adriana Mašková. Jak už jsme psali dříve, Josef Maršálek, šel do soutěže s tím, že si ji chce užít.
Tanči tak, jako by se nikdo nedíval. To je a bylo Josefovo motto a z jeho tanců to bylo znát. Zkrátka si to užíval. A aby si soutěž a hlavně tréninky užili i jeho kolegové, nosil jim týden co týden nějaké dobroty.
„Jen za prvních šest dílů padlo asi 180 kg surovin. Čokoláda, máslo, oříšky, ovoce, zelenina…,“ vyjmenoval už dříve Josef Maršálek pro Toprecepty.cz s tím, že pekl vždy na pátek, kdy se nejvíc zkouší, ale i na sobotu, kdy je přímý přenos.
„Nosíval jsem od začátku něco slaného, obvykle nějaké focaccie, buď olivové nebo špenátové, s kozím sýrem nebo s balzamikovou cibulku. Ale pak už jsem to psychicky nevydržel a nosím focaccie i něco sladkého,“ přiznal se smíchem porotce pořadu Peče celá země.
Jak nám přitom prozradil, jeden Maršálkův plech s italským pečivem focaccia má zhruba 3 kg, obvykle pekl Josef pro kolegy plechy tři a plus něco sladkého, takže jen na pátek to bývalo asi 10 kg těch nejlepších slaných i sladkých dobrot. Ostatně, legendární jsou jeho koblihy.
Mohlo by vás zajímat
Král koblihář
Ty koblihy, o kterých Marek Eben prohlásil, že jsou jak odjištěný ruční granát! Tak těchto „granátů“ upekl Josef přesně pětačtyřicet. A konkrétně tyhle koblihy, na které najdete recept v Maršálkově kuchařce Kynuté, tak na ty padlo asi 2,5 kila těsta a 1,5 kila náplně, tedy vanilkového krému. Do krému použil cukrář chuťově výjimečnou vanilku z Tanzánie a místo mléka smetanu. Jak totiž sám říká, neumí dělat věci napůl.
„Já když už, tak už. Buď něco dělám, nebo nedělám, nemám nic mezi tím. Neumím šuntovat,“ svěřil se nám. Prostřednictvím televizních obrazovek vyslal také vzkaz divákům: „Doma u obrazovek všechny obejměte, řekněte jim, že je máte rádi, a prosím vás, nezaobírejte se sra*kama. Život je strašně krátký,“ prohlásil za mohutného aplausu všech tanečníků i diváků v sále.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od… Číst více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na… Číst více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky… Číst více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které… Číst více
Velikonoční beránek na různé způsoby: Jakou formu, druh těsta a zdobení použít?
O Velikonocích nesmí na stole kromě malovaných vajíček chybět sladké pečivo - kynutý věnec a vrkoče, boží milosti, mazanec a velikonoční beránek.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více