Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brabantské dortíčky z lineckého těsta jsou neuvěřitelně křehké, typickou chuť jim dá skořice a slepují se zvláštním krémem
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Už jste někdy slyšeli o brabantských dortíčcích? Toto méně známé cukroví je jednou z možností, jak oživit linecké, když je nechcete odbýt jen marmeládou. Na první pohled připomínají išlská kolečka, v těchto sladkých jednohubkách však hraje prim skořice. 

Brabantské dortíčky nebo brabantový dort?

Brabantské cukroví je vlastně takovou záhadou. I když se peče v mnoha rodinách, nikdo vlastně přesně neví, odkud pochází, a také receptury na něj se liší a obvykle se v rodinách dědí. Pokud byste po cukroví pátrali ve starých kuchařkách, v té nejslavnější od M. J. Sandtnerové na něj nenarazíte, najdete zde ale brabantový dort s oříšky a skořicí, jehož původ je stejně tak nejasný jako u stejnojmenného cukroví. 

Za název vděčí skořici nebo kakau

Dalo by se jen usuzovat, že obě sladké dobroty nějak souvisí s Brabantským vévodství, které existovalo v rámci Svaté říše římské v letech 1183-1794. Rozkládalo se na území dnešního Nizozemska a Belgie, samotné cukroví odsud ale nepochází.

Mezi vyhlášené speciality této oblasti však patří holandské kakao, které je považováno za jedno z nejkvalitnějších vůbec. Vzhledem k tomu, že se dortíčky polévají kakaovou polevou a mnohdy se kakao přidává do těsta, lze tedy usuzovat, že někdo takto pojmenoval dortíčky právě podle této ingredience. 

Dalším možným vysvětlením názvu je skořice, která se nachází ve všech receptech. Ačkoli pravá skořice je ta ze Srí Lanky neboli cejlonská, dostupnější  a častější je skořice cassia. Ta pochází ze skořicovníku čínského, často se jí říká dutch cassia nebo holandská skořice. Vzhledem k tomu, že skořice dodává chuť i onomu tajemnému brabantovému dortu ze Sandtnerky, je tato skořicová teorie možná pravděpodobnější než ta kakaová.

Dortíky z křehkého těsta

Brabantské dortíčky byste na mísách s cukrovím snadno mohli zaměnit se známějšími išlskými dortíčky.  Od nich se ale odlišují právě použitím skořice do těsta. A jak se tedy brabantské dortíčky připravují?

  • Stejně jako v případě išlských dortíčků jsou jejich základem kolečka z lineckého křehkého těsta, které se přímo rozplývá na jazyku. Těsto pak obvykle vylepšují mleté ořechy, lískové nebo vlašské. Někdy se přidává i zmiňované kakao. Těsto se pak nechá odležet a pak se z něj vykrajují kolečka.
  • Kolečka se poté plní různými krémy. Nejčastější je jednoduchý máslový nebo žloutkový krém s rumem. Další populární možností je ořechový krém, který snadno připravíte svařením 200 ml mléka a 120 g cukru. K této směsi přidejte 180 g mletých vlašských ořechů, 180 g rozdrcených piškotů, 6 lžic rumu a 2 vanilkové cukry.
  • Často se ke slepení koleček používá i kávový krém, pokud si chcete práci usnadnit, lze je slepit i džemem, povidly nebo třeba nutellou.
  • Hotové dortíčky se nakonec přelévají čokoládovou polevou a zdobí celým oříškem či mandlí nebo se mohou ještě polít tzv. rumovým ledem, který si snadno připravíte podle našeho receptu

Brabantské kávové dortíčky

Jestliže brabantské cukroví neznáte, ale láká vás vyzkoušet nějaký nový druh, můžete se do toho pustit podle našeho ověřeného receptu. Tyto brabantské dortíčky nadchnou hlavně milovníky kávy, neboť jsou naplněné lahodným jíškovým kávovým krémem, jehož předností je, že není tak tučný jako klasické máslové. A jak na ně? 

Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 160 g másla, 80 g cukru moučky, 80 g mletých ořechů, trochu skořice. Na kávový krém si připravte: 150 g másla, 80 g hladké mouky, 250 ml silné kávy, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr. Na ozdobu: oříšky, loupané mandle nebo hotové zdobení a libovolná poleva

  1. Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte je v chladu odpočinout. Na pomoučeném vále je pak vyválejte na asi 3 mm silný plát a vykrajujte z něj tvary, nejlépe kolečka nebo oválky, které přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při teplotě 150 °C asi 20 minut.
  2. Na krém udělejte z 50 g másla a hladké mouky světlou jíšku, kterou zalijte předem připravenou a vychladlou silnou černou kávou. Promíchejte dohladka a nechte chvíli povařit. Poté nechte vychladnout.
  3. Zbylé máslo utřete s práškovým a vanilkovým cukrem a za stálého míchání je po troškách vmíchávejte do vychladlé kávové kaše.
  4. Upečená kolečka slepujte připraveným krémem a ozdobte čokoládovou nebo rumovou polevou. Polevu pak ozdobte ještě oříškem, mandlí nebo posypejte cukrovým zdobením. 

Náš tip: Podobné išlské dortíčky snadno uděláte podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Gewurzhaus.com.au: What is cassia (or Dutch cinnamon)?
Wikipedia.org: Brabantské vévodství

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více