Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednohubky neodmyslitelně patří k silvestrovským oslavám.
Zdroj: Toprecepty.cz

Jednohubky jsou u nás velmi oblíbenou součástí oslav, pohoštění a recepcí. Každoročně patří také mezi občerstvení, které se podává na silvestrovských oslavách, a to jak oficiálních, tak na těch domácích. Příprava jednohubek je kreativní činnost, která umožňuje nekonečné kombinace chutí a ingrediencí, pár jich vám nabídneme.

Variací je nekonečně

Historie jednohubek v Česku sahá daleko do minulosti, postupně se staly nezbytnou součástí mnoha společenských událostí. V různých regionech můžeme najít specifické lokální varianty, které dbají na dostupnost surovin v dané oblasti. Svou roli může hrát při přípravě jednohubek také sezónnost. V létě využíváme čerstvou zeleninu, zatímco na podzim se mohou objevit varianty s houbami.

Jaké pečivo použít

Základem dobré jednohubky je jednoznačně kvalitní pečivo. Nejlepší variantou je čerstvý rohlík, který ovšem může být problém si na Silvestra koupit. Zvolte tedy buď rohlíky domácí, nebo se spokojte s den starými, určitě budou stále „použitelné“. Pokud chcete mít pokrm křupavý, můžete nakrájené pečivo opéct buď v toustovači nebo nasucho na pánvi.

Jak kombinovat suroviny

Teď už můžete začít vybírat, co si na jednohubku „naložíte“. Nejprve přijde na řadu pomazánka, máslo či nějaký krém. Na něj přidáváme maso, šunku, sýr či zeleninu, zdobit můžeme bylinkami, kaviárem, ořechy nebo populárním hroznovým vínem. Kombinace jsou rozhodně pouze na každém, kdo si drobné pohoštění připravuje, ale existuje několik ověřených tipů, s nimiž nikdy nešlápnete vedle.

Skvěle se k sobě hodí například uzený losos s tvarohovým krémem nebo zakysanou smetanou a koprem, vajíčková pomazánka se šunkou a pažitkou, pečené kuřecí maso s avokádovým krémem a cherry rajčetem nebo sýrové jednohubky s ořechy a medem. Na popularitě získávají i kombinace červené řepy s kozím sýrem, variace pečeného masa či hermelínu s brusinkami.

Klasika i zajímavé nápady

Velmi jednoduché jsou třeba lososové jednohubky podle tohoto receptu,zde se zase dozvíte, jak vytvořit jednohubky z omelety, posloužit může skvěle i bramborák, jak zjistíte v tomto receptu, využijete i mozzarellu a rajčata, jak uvidíte zde.

Jako dekorace slouží perfektně nejen bylinky jako petržel, pažitka či kopr, ale i semínka, ořechy, ovoce a zelenina, nebo kaviár.

Jde to i bez masa či vajec

Smutnit ovšem nemusí ani vegani, protože existuje spousta možností, jak vytvořit jednohubky, určené právě pro ně. Jsou vyrobené bez jakýchkoli živočišných produktů, tedy bez masa, mléka, vajec a medu. Inspirací mohou být třeba avokádové toasty, tedy malé kousky opečeného chleba s avokádovou pomazánkou, které mohou být ozdobené čerstvým koriandrem nebo rajčaty. Počítat sem můžeme i bruschettu, opečené kousky bagety s rajčatovým salátem, čerstvou bazalkou, olivovým olejem, solí a pepřem. Skvěle se dá použít samozřejmě i hummus. Oblíbené jsou také kuličky falafelu, zkombinované na špejli se zeleninou a podávané s tahini dipem.

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu vytvořit šlehanou pomazánku na jednohubky:

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více