Avokádo pro děti: Přidejte do smoothie, těstovin nebo koláče porci zdraví navíc
21. 10. 2022 Životní styl
Exotické avokádo v našich končinách zdomácnělo a sehnat se dá v každém supermarketu po celý rok. V jídelníčku dětí je jen těžko nahraditelným zdrojem kvalitních zdravých tuků už od prvních příkrmů. Jak poznat zralé avokádo a využít jeho nutriční přínos v příkrmech, slaných i sladkých pokrmech?
Proč dávat dětem avokádo?
Podle portálu healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, je avokádo přímo nabité prospěšnými látkami. Vysoký obsah dobře stravitelných a zdravých tuků, které se složením podobají kvalitnímu olivovému oleji, pozitivně ovlivňuje vývoj dětí už od prvních ovocných příkrmů. Z vitamínů je avokádo bohaté na A, B3, B5, B6, B9, C, E a K, z minerálních látek jsou to draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Avokádo není alergen a je dětmi obvykle dobře snášeno.
Pozor! Avokádo je sice velmi zdravé a děti zasytí na dlouhou dobu, kvůli vysokému obsahu vlákniny by se však velmi malým dětem mělo podávat jen po menších porcích.
Mohlo by vás zajímat
Chuť a stravitelnost avokáda určuje jeho zralost
Při koupi avokáda není určující pouze jeho vzhled, na kterém zralost na první pohled nepoznáme. Ani barva nehraje roli, neboť existuje více druhů, které se barevně odlišují.
Klíčové je prozkoumání plodu pohmatem. Je-li slupka tvrdá, avokádo potřebuje dozrát, je-li naopak příliš měkká, je plod přezrálý a zkažený. Ideálně zralé avokádo je na omak měkké a když na něj zlehka zatlačíte, slupka se vrátí do původního tvaru. Koupíte-li nezralé avokádo, dozraje vám doma během pár dnů při pokojové teplotě.
Najdete-li ideální kus, podrobte ho ještě poslední zkoušce – pokuste se odtrhnout stopku. Nejde odtrhnout lehce? Pak ještě avokádo potřebuje dozrát. Pod stopkou se musí objevit zelená nebo nažloutlá dužina, nikoli hnědá, která je známkou přezrálosti.
Optimálně zralé avokádo je po rozkrojení jasně zelené a podél pecky žluté. Má máslovou konzistenci a od slupky a pecky lze snadno oddělit pomocí lžičky.
Příkrmy s avokádem
Avokádo patří mezi ovoce a začínat by se s ním mělo přibližně kolem 7. až 8. měsíce života. Dá se jednoduše rozmačkat vidličkou a přidat do příkrmu nejprve po jedné lžičce. Není jej třeba tepelně upravovat, ale ihned zpracovat do pokrmu, neboť na vzduchu dužina rychle zhnědne. Chuťově se hodí pro kombinaci s banánem, hruškou, jahodami, borůvkami, kiwi, bramborou, mrkví, hráškem, cuketou nebo dýní. Do příkrmu, který obsahuje avokádo, už nemusíte přidávat další tuky navíc.
Avokádo pro děti od 1 roku
Ukončený první rok je v jídelníčku milníkem, po němž už většina potravin není tabu a děti už mají první zoubky, které jim pomohou zpracovat téměř cokoli. Jak zakomponovat avokádo do oblíbených dětských jídel?
Snídaňový koktejl
Smoothie je nejjednodušší způsob, jak ukrýt avokádo před dětmi, které mu nepřišly na chuť. Stačí rozmixovat půl avokáda, půl banánu, 1 hrnek mléka, 1 lžičku citronové šťávy a 1 lžičku medu, výživný sytý koktejl vitamínů a minerálních látek je na světe.
Mohlo by vás zajímat
Avokádová pomazánka
Na pomazánku z avokáda lze použít jako základ smetanový sýr, hustý jogurt nebo tvaroh. Avokádo si dále skvěle rozumí s natvrdo uvařeným vejcem, jarní cibulkou, rajčaty, ředkvičkami, česnekem nebo tuňákem z konzervy. Chystáte-li se pomazánku uložit do lednice na později, vždy dužinu z avokáda ihned po rozmačkání smíchejte s trochou citronové šťávy, která zamezí zhnědnutí.
Pesto nejen na těstoviny
Avokádové pesto obohatí nejen dětmi oblíbené těstoviny, ale můžete jím ochutit také noky, zeleninový salát nebo jej použít místo pomazánky na pečivo.
K bramborám, vejcím i tortille
Avokádo se dá přidat do spousty běžně připravovaných pokrmů. Báječně doplní teplý bramborový salát, do kterého se nadrobno nakrájené avokádo přidá těsně před podáváním, skvěle chutná i jako součást míchaných vajíček, nebo vyzkoušejte tortillu s avokádovou pastou. Výborné je avokádo i v kombinaci s luštěninami, kuskusem a rybou.
Mohlo by vás zajímat
Avokádo nasladko
Máte-li v oblibě dezerty bez zbytečného cukru navíc, avokádový pudink si zamilujete. Sladkou složku zde zastupuje banán a místo klasického mléka lze použít například rýžové, ovesné nebo kokosové. Avokádo může být základem i pro „čokoládový“ koláč vyrobený ze zdravější špaldové mouky a slazený javorovým sirupem.
Zdroje informací:
healthline.com
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami