Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tučný čtvrtek je tu: Oslavit jej můžete šťavnatým a křehoučkým bůčkem pečeným na zelí, chuť a vůni mu dodá pivo
Zdroj: Profimedia

Masopust vrcholí a právě dnes přichází den, který si naši předkové užívali úplně nejvíc – Tučný čtvrtek. V tento den se totiž mohlo hodovat, co hrdlo ráčí, přičemž právě vepřo-knedlo-zelo bylo jedním z nejtradičnějších jídel. A aby bylo dostatečně tučné, jak se sluší a patří, udělejte je nejlépe z bůčku.

Jak si užít konec masopustu?

Největší masopustní oslavy se za starých časů konaly až poslední tři dny masopustního období, navnadit se na ně pak bylo možné již na Tučný čtvrtek neboli „tučňák“, jak se mu také často říká.

Právě tento den byl takovým předvojem konce masopustu zasvěcenému maškarním průvodům a tancovačkám. Tučný čtvrtek patřil hlavně hodování. Cílem bylo dostatečně se nacpat před nadcházejícím čtyřicetidenním půstem, který začínal hned další týden na Popeleční středu a končil až na Velikonoce.

Jak již napovídá název tohoto dne, bylo žádoucí jíst hlavně tučná a masová jídla, což mělo zajistit dostatek sil v během celého roku. Ne nadarmo tak v tento den vrcholily zabijačky, jedly se jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky. To vše se zajídalo koblihami, šiškami nebo božími milostmi smaženými na sádle. Pochoutky se sádlem nebo škvarky byly na Tučný čtvrtek hodně oblíbené. Z hlediska obsahu tuku šlo zkrátka o sázku na jistotu. 

K Tučnému čtvrtku patří vepřové

Na Tučný čtvrtek se lidé často scházeli i v hospodě nebo se navštěvovali. Na oběd se pak při této příležitosti obvykle podávala vepřová pečeně s knedlíkem a zelím – zkrátka tradiční vepřo-knedlo-zelo, které se vydatně zapíjelo pivem. Slavná specialita a takový náš národní pokrm se dá připravit z různých druhů mas. Obvykle se používá libovější, například plec nebo pečeně, chcete-li ale splnit požadavky ohledně tuku, je ideální surovinou vepřový bůček.

Jak na dokonalý pečený bůček?

Předností bůčku je, že je krásně prorostlý tukem, který je nositelem chuti, pečínka je pak díky němu báječně šťavnatá. K dokonalosti přispívá i kůžička na povrchu masa, která se vypeče krásně dokřupava. A jak při pečení bůčku postupovat, aby byl přímo dokonalý?

  • Bůčku prospívá pomalé pečení při nižší teplotě (přibližně 120 °C), díky němuž se maso přímo rozplývá na jazyku. Teprve na konečné dopečení dokřupava a dozlatova pak teplotu zvyšte na cca 200 °C.
  • Vrchní tukovou vrstvu je před pečením třeba nařezat několika zářezy (v pruzích nebo do mřížky), aby se lépe vypékalo sádlo a kůže byly krásně křupavá. Zářezy také zajistí, že se do masa lépe dostane sůl a koření nebo bylinky. Nařezávání vám půjde lépe, když maso předem dáte na 45 minut do mrazáku.  
  • Maso můžete péct v celku nebo nařezat na kostičky velké asi 3-4 cm. Před pečením je maso vhodné nechat marinovat v chladu na soli, případně s česnekem, cibulí a kmínem. 
  • Maso je lepší péct nasucho, nepodlévat je předem vodou, aby se místo pečení nedusilo. Nechte z něj jen vypéct šťávu, kterou pak maso během pečení přelévejte. Jen pokud by se šťáva vypekla příliš rychle, můžete maso lehce podlít horkou vodou. 

Recept na bůček se zelím na pivu

Pokud si chcete užít Tučný čtvrtek stylově, můžete si připravit třeba tento vepřový bůček pečený přímo se zelím podle našeho receptu. A pivem ho můžete rovnou podlít, což mu dodá další chuť. A jak pokrm připravíte? 

Budete potřebovat: pěkný kus vepřového bůčku (asi 1 kg), 500 g kysaného zelí (scezené a propláchnuté), 300 ml světlého nebo tmavého piva, 1 cibuli, špek, hladkou mouku, sladkou papriku, pepř, sůl a kmín. Můžete přidat i česnek. 

  1. V kastrolu nebo pekáčku vyškvařte nakrájený kousek špeku, z bůčku odkrojte kůži a kosti, maso nakrájejte na větší kostky a ty poprašte moukou.
  2. Maso osmahněte na špeku, až se zatáhne, pak maso vyndejte z kastrolu a na tuku osmahněte cibuli. Tu následně podlijte pivem, přípečky rozpusťte a přidejte zelí.
  3. Zelí ochuťte solí, pepřem, paprikou a kmínem, přidejte opečené maso i se šťávou, kterou pustilo a pečte zhruba 40 minut, až je maso dokonale měkké.
  4. Bůček, pořádně potřený třeným česnekem a solí, můžete péct na zelí taky v celku. Stačí jej jen položit na zelí, podlít trochou piva, doplnit cibulí a péct nejdříve pod poklopem a pak odkrytý. 

Náš tip: K bůčku se zelím podávejte nejlépe houskový knedlík, který snadno zvládnete podle našeho video receptu

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více