Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchařská olympiáda skončila pro české týmy velkým úspěchem. Jak senioři, tak junioři získali po dvou stříbrných medailích, Tereza Buchová dokonce svým „řezbářským“ uměním dosáhla až na zlato. Vystoupení našeho nároďáku zhodnotil pro Toprecepty.cz jeho manažer a známý šéfkuchař Tomáš Popp.

Úspěšný nároďák

Česká reprezentace cestovala do Stuttgartu, kde se olympiáda konala, s velkým očekáváním. Zároveň si však uvědomovala sílu soupeřů. S výsledkem ale musí být naši reprezentanti spokojeni. Celkově se totiž české týmy posouvají kupředu k lepším umístěním.

Medailová sklizeň

„I ostatní týmy na sobě pracují, proto je konkurence silná. Z vystoupení národních týmů, tedy juniorského i seniorského, mám radost,“ řekl pro Toprecepty.cz Tomáš Popp.

Připomněl také, že v kategorii regionálních týmů získal Intergast culinary team stříbro, v sekci catering si Aramark team vybojoval bronz a Nestlé tým diplom.

„V kategorii live carving (kuchařská technika, při níž se do jídla vyřezávají různé tvary - pozn.red.) celkově vyhrála Tereza Buchtová. Uspěli i další jednotlivci a týmy. Reprezentace České republiky byla na IKA Culinary Olympics skvělá,“ dodal manažer reprezentace. 

Česká kuchyně jinak

Největší radost mu udělal jeho tým, který podle jeho slov pracoval po technické stránce skvěle, precizně a čistě. „Ocenili to i komisaři. Výborně jsme si vedli při servisu Restaurace národů, kde se podávají tři chody pro 110 osob,“ vysvětlil Popp. 

A na jaké pokrmy naši v soubojích s ostatními státy vsadili? „Uspěli jsme s jídly, která jsou inspirovaná českou kuchyní, ale zpracování a suroviny celoevropské. Například na předkrm jsme připravovali candáta s bylinkovou fáší, pyré z topinambur a petrželovou sedlinou. Protože na předkrmu musí být i mořský plod, zvolili jsme krevetu,“ popsal plzeňský patriot a oblíbený šéfkuchař. 

Víme, kde jsou rezervy

Zároveň přiznal, že všechno nebylo úplně podle představ. „Technicky jsme byli na dobré úrovni, ale letos nám nevyšly úplně všechny komponenty pokrmů. Musíme se vrátit k základům a soustředit se na špičkové provedení, skvělé chutě a textury,“ řekl Popp pro Toprecepty.cz s tím, že vše musí být postavené na dobrých technických základech. 

Prostor pro zlepšení proto vidí, kromě většího soustředění na dokonalé zpracování je to i způsob přípravy. Musíme více trénovat v kuchyních odpovídajících těm olympijským,“ uvědomuje si manažer národního týmu. Že není čas na velké rozkoukávání potvrzují i jeho další slova: „Trénovat začneme hned v dubnu. Generálkou před olympiádou je Světový pohár v Lucembursku v listopadu 2026. Vlítneme na to hned,“ říká s úsměvem Tomáš Popp.

Na práci našeho národního týmu se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Kuchařská reprezentace na olympijských hrách Stuttgart 2024

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: pokud si doma chcete také připravit candáta, zkuste ho podle našeho videoreceptu udělat na másle.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více