Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnatý fofr koláč plný jablek: Na přípravě úžasně vláčného a skořicí vonícího koláče je nejdelší škrábání jablek, hotový je za chvíli
Zdroj: Toprecepty.cz

Dali byste si rádi lahodný koláč plný jablek? Máme pro vás oblíbený recept, který je zcela nenáročný na přípravu. Koláč pak stačí jen pocukrovat, ale máme i další tipy, jak ho ještě vylepšit.

Rychlý jablečný koláč

Rychlému koláči se také říká "fofr" buchta. Ať už koláč nebo buchta, každopádně se jde o moučník, který je neuvěřitelně snadný na přípravu. Prakticky spočívá pouze ve smíchání jednotlivých ingrediencí. Jediné, co je třeba předtím provést, je důkladné rozšlehání vajíček a cukru do pěny. Dezert je vynikající a dobře vypadá.

Jednoduchý jablečný koláč na plech

Jak jsme uvedli, koláč/buchta je velmi jednoduchá na přípravu. Pokud chceme, můžeme si základ z vajec, mouky, prášku do pečiva, jablek, oleje, vody, citronu, skořice a cukru vylepšit o další ingredience.

Do koláče je možné přimíchat i nahrubo nasekané vlašské ořechy. Jablka také báječně ladí s rozinkami, které je lepší propláchnout horkou vodou nebo naložit do rumu. Jablečný koláč může vonět nejen skořicí, ale i vanilkou. Můžete ji přidat prostřednictvím vanilkového cukru, vanilkové esence nebo využít pár zrníček vanilky. 

Pokud bychom chtěli ještě další vylepšení, můžeme koláč nakonec polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo ořechy. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Šťavnatý fofr koláč plný jablek

Na tento fofr koláč budete potřebovat: 1 kg oloupaných jablek, 5 větších vajec (nebo 6 menších), 1 citron (citronová kůra a šťáva), 160 g cukru krupice (dle chuti jablek), 1 rovná lžíce skořice (dle chuti), 100 ml oleje, 100 ml vody, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, máslo na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání plechu.

Jak na to? Oloupaná jablka pokrájejte na menší kostičky či nudličky. Dejte je do mísy a zakapejte citronovou šťávou z jednoho citronu. Troubu předehřejte na 170 °C.

Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte je do pěny. Citronovou kůru nastrouhejte najemno a přidejte ji do pěny spolu se skořicí a olejem. Přilijte vodu a promíchejte. Přisypejte mouku prosátou s práškem do pečiva, dobře promíchejte, přidejte připravená jablka a ode dna dobře promíchejte, aby se kostičky jablek důkladně obalily těstem.

Připravte si větší hluboký plech. Vymažte ho máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto do něj přemístěte. Uhlaďte do roviny a vložte do předehřáté trouby. Pečte dorůžova.

Upečenost jablečného koláče vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Buchtu nechte zchladnout, a pak ji lehce poprašte moučkovým cukrem. 

Náš tip: Připravte si fofr koláč (buchtu) plný jablek podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více