Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Lesněnky v sáčku stávaly dříve 1 Kčs a podle reklamy měly vyléčit rýmu a nachlazení
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Pamatujete na bonbony Lesněnky? Dnes se prodávají v lékárnách, kdysi se daly sehnat i v cukrárnách nebo lahůdkářstvích. Chutnaly po lesních bylinkách a medu a za první republiky byly tak populární, že se k nelibosti jejich vynálezce vyráběly i jejich padělky. 

Bonbony s bylinkami z lesa

Lesněnky byly oblíbené bonbony zelené barvy, které vznikly již v dobách první republiky a podle pamětníků příjemně osvěžily, poměrně pálily, protáhly ucpaný nos a výborně zmírnily kašel. 

Už tehdejší reklamy upozorňovaly na to, že tyto bonbony doporučují lékaři a že cukrovinka pomůže od mnoha sezónních zdravotních neduhů. Až do dnešních dob se dochovala i spousta umělecky ztvárněných plakátů přibližně z třicátých let s obrázkem babky bylinkářky kráčející s košíčkem z lesa.

Z dobových sloganů mohl tehdejší člověk snadno nabýt dojmu že bez Lesněnek nelze přežít zimu. „Kdo si svého zdraví váží, užívá stále lékařsky doporučené medicinální bonbony Lesněnky proti kašli a chřipce,“ hlásal jeden, reklamní meteorologická zpráva pak zase varovala: „Tlaková výše nad Atlantikem. U nás chladno, mlhy, deště, kašel, rýmu. Připravte si Lesněnky.“ 

Vynález od lesníka

Ačkoli se Lesněnky prodávají dodnes, není toho o nich mnoho známo. Jejich tvůrcem ale byl zřejmě bývalý lesník František Šimanovský, který sám na svůj vynález v roce 1910 pěl ódy.

Vyrobené ze vzácných lesních bylin a vynikající svou lahodnou chutí a účinností. Zmírňují kašel, chrapot, činí dech volný, pevný a jemný hlas.“ Bonbony měly úspěch, a proto se brzy začaly napodobovat. To však pan Šimanovský neviděl rád a proto se, jak se dochovalo v dobovém tisku, s plagiátory pustil do boje.

„Nutno však dáti pozor při nákupu, by nebyly zaměňovány s napodobeninami! Pravé původní Lesněnky musí býti označeny hořejší značkou andělem a slovy: Šimanovského býv. lesníka Lesněnky zák. chrán. a plnou adresou Šimanovského. Vše jiné odmítněte," snažil se udržet si zákazníky.

Kopírování jeho bonbonů ho dokonce štvalo natolik, že si v novinách vydal inzerát, v němž upozorňoval na pražské provozovny (lékárny, drogerie, cukráře i lahůdkářské obchody), v nichž bylo možné bonbony sehnat a varoval  před podomními prodejci. „Upozorňuji, že jakýs člověk obchází Prahu a nabízí Lesněnky. V pravdě však je to padělek, jelikož podomní obchod nevedu!

Ve 30. letech ta 50 haléřů, dnes za 40 Kč

Bonbony se prodávaly již od 10 haléřů, balení více kulatých bonbonů ve válečku stálo 50 h to největší v sáčku jednu korunu. Dokonce byly k dostání i v krásných pomalovaných kbelíčcích z lisovaného ocelového plechu.

Ty současné stojí od 25 do 40 Kč (podle velikosti balení) a kromě bylinek chutnají třeba i po eukalyptu a jehličí. Daly by se tak připodobnit k v minulosti podobně populárním bonbonům Beskydkám nebo Větrovkám

Lesněnky v 50. letech

Oblíbenosti Lesněnek později využila i komunistická propaganda mající za cíl burcovat pracující k nadšené práci. V souladu s budovatelskými hesly tak reklama v padesátých letech hlásala: „Roztáčíme kola. Zavedli jsme v závodě povinné cucání Lesněnek. Pracujeme naplno, neznáme kašel, rýmu ani nachlazení. Kdepak Lesněnky!“

To, zda Lesněnky v tomto ohledu pomáhaly, není známé, rozhodně na ně ale dodnes mnoho lidí vzpomíná. A pokud k pamětníkům nepatříte, můžete si tyto mentolové bonbony ochutnat i dnes. 

Náš tip: Máte-li rádi chuť bylinek, vyzkoušejte také tento domácí mátový sirup podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
dobové reklamní letáky z osobní sbírky


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více