Svatovavřinecké z Kobylí připomíná historii osmi století
9. 6. 2016 Tipy a triky
Svatovavřinecké je na území České republiky nejpěstovanější modrou odrůdou a jednou z nejoblíbenějších. Naše země se také může pochlubit tím, že je současně největším pěstitelem na světě. Podle odborných expertíz by měla odrůda pocházet z oblasti Burgundska.
Rubínově zbarvené Svatovavřinecké víno pěstované na jedné z nejstarších viničních tratí vinařství Víno z Kobylí bylo zařazeno do speciální Kolekce Osm Století. Unikátní kolekce upozorňuje na staletou historii, která se mohla psát díky jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a okolí. Kobylské vinice patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, současně se řadí do Mikroregionu Modré Hory. Vína odtud mohou nést originální certifikaci (VOC).
Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 má rubínovou barvu s cihlovými tóny. Ve vůni vyniká lahodnost sušených švestek, na kterou v chuti navazují tóny připomínající povidla. Dochuť je sametově dlouhá. Hrozny byly sbírány ve viniční trati U skalky. Doporučuje se k hovězímu masu či ke zvěřině.
Jaroslav Sapík doporučuje k vínu Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 Hovězí oháňku s dijonskou omáčkou.
Hovězí oháňka
Suroviny:
1200g hovězí oháňky nakrájené na špalíčky
4 ks morkových kostí
sůl
pepř
kořenová zelenina
nové koření
1 cibule
2 stroužky česneku
Postup:
Oháňku dáme vařit s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou.
Morkové kosti zabalíme do alobalu a přidáme do vývaru k oháňce.
Oháňku vaříme tak dlouho až se maso odděluje od kosti. Mezitím než se uvaří maso, si připravíme dijonskou omáčku.
Dijonská omáčka
Suroviny:
1 malá sklenka dijonské hořčice
0,5 litru šlehačky
sůl
bílý pepř
cukr
lžíce másla
1cibule
Postup:
Máslo rozehřejeme, přidáme hořčici, zalijeme šlehačkou a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se spojí hořčice se šlehačkou. Přidáme špetku soli, cukr a bílý mletý pepř. Na talíř dáme kousky oháňky, doprostřed morkovou kost, na kterou nasypeme najemno nakrájenou cibuli a oháňku přelijeme dijonskou omáčkou. Podáváme s tmavým pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak začlenit syrovátku do našeho jídelníčku? Zdravá potravina vzniká při výrobě sýra a hodí se do smoothie i pečiva
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pěstování salátových okurek je hračka: Sázejte s odstupy, nezalévejte studenou vodou a velká sklizeň vás nemine
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 10 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno před 21 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 22 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 23 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno 17. 4. 2024 07:36
Přečtěte si Zobrazit více
Jak z kusu masa vytvořit úhledný balíček pomocí kuchyňského provázku
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Šlehačkové koláčky: Nadýchané jako peříčko a krásně vláčné jsou nejen díky šlehačce, pomáhá i další netradiční ingredience