Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatovavřinecké je na území České republiky nejpěstovanější modrou odrůdou a jednou z nejoblíbenějších. Naše země se také může pochlubit tím, že je současně největším pěstitelem na světě. Podle odborných expertíz by měla odrůda pocházet z oblasti Burgundska.

Rubínově zbarvené Svatovavřinecké víno pěstované na jedné z nejstarších viničních tratí vinařství Víno z Kobylí bylo zařazeno do speciální Kolekce Osm Století. Unikátní kolekce upozorňuje na staletou historii, která se mohla psát díky jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a okolí. Kobylské vinice patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, současně se řadí do Mikroregionu Modré Hory. Vína odtud mohou nést originální certifikaci (VOC).  

Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 má rubínovou barvu s cihlovými tóny. Ve vůni vyniká lahodnost sušených švestek, na kterou v chuti navazují tóny připomínající povidla. Dochuť je sametově dlouhá. Hrozny byly sbírány ve viniční trati U skalky. Doporučuje se k hovězímu masu či ke zvěřině. 

Jaroslav Sapík doporučuje k vínu Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 Hovězí oháňku s dijonskou omáčkou.

Hovězí oháňka

Suroviny:

1200g hovězí oháňky nakrájené na špalíčky

4 ks morkových kostí

sůl

pepř

kořenová zelenina

nové koření

1 cibule

2 stroužky česneku

Postup:

Oháňku dáme vařit s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou.

Morkové kosti zabalíme do alobalu a přidáme do vývaru k oháňce.

Oháňku vaříme tak dlouho až se maso odděluje od kosti. Mezitím než se uvaří maso, si připravíme dijonskou omáčku.

 

Dijonská omáčka

Suroviny:

1 malá sklenka dijonské hořčice

0,5 litru šlehačky

sůl

bílý pepř

cukr

lžíce másla

1cibule

Postup:

Máslo rozehřejeme, přidáme hořčici, zalijeme šlehačkou a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se spojí hořčice se šlehačkou. Přidáme špetku soli, cukr a bílý mletý pepř. Na talíř dáme kousky oháňky, doprostřed morkovou kost, na kterou nasypeme najemno nakrájenou cibuli a oháňku přelijeme dijonskou omáčkou. Podáváme s tmavým pečivem.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více