Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
14. 5. 2024 Vaření
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem si nemusíte dávat jen v hospodě, připravte si je doma. Dovnitř bramborového těsta zabalte na kousky nakrájené uzené maso a uvařte je. Budou se zelím, nebo špenátem?
Na co nezapomenout při přípravě plněných knedlíků
Knedlíky patří k pokladům české kuchyně a ty bramborové plněné uzeným masem nejsou výjimkou. Toto klasické hospodské jídlo si ale můžeme připravit i doma. Syté jídlo chutná dětem i dospělým.
- Vařit uzené či nevařit? Uzené, které musíme vařit, bývá obvykle u pultu s uzeninami (např. žebra, krkovice, koleno nebo jazyk). Tepelně upravené maso bývá často balené v zataveném obalu. Je to téměř bez práce, ale nemá tolik intenzivní chuť.
- Uzené maso můžeme tepelně upravit vařením ve vodě tak, že ho opláchneme, zalijeme studenou vodou, můžeme přidat i nové koření, bobkový list a černý pepř, cibuli a trochu osolit. Po projití varem ztlumíme a vaříme do změknutí masa. Vařit se dá i v páře. Díky tomu bude chuť masa přirozenější. Maso dáme na pařáček v hrnci, kde bude trocha vody a vaříme mírným varem do změknutí. Zbylý vývar pak dále využijeme.
- Abychom dosáhli ještě lepší chuti uzeného, můžeme ho předem osmažit na cibulce. Zvýrazní se tak masová chuť a s cibulkou mnohem lépe chutná.
- S bramborovým těstem pracujeme rychle, protože jinak začne řídnout.
- Když nebudeme jíst knedlíky hned, obalíme je v rozehřátém sádle nebo oleji. Neoschnou a nebudou slepené.
Mohlo by vás zajímat
Jak na smaženou cibulku
Usmažit cibulku dozlatova není nic těžkého. Cibuli je třeba oloupat a nakrájet na tenká kolečka nebo půlkolečka. Zapněte sporák, dejte na něj pánvičku a nechte ji dobře rozehřát. Pak nalijte olej (nebo dejte lžíci sádla), přičemž na jednu cibuli stačí jedna polévková lžíce. Rozehřejte ho, přidejte cibuli a začněte míchat. Cibuli průběžně obracejte. Až bude zlatavá, tak cibulku hned sundejte z pánve, aby nezčernala. Smažení trvá zhruba 7 minut.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/384-200-100.jpg)
Jak připravit bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Na bramborové těsto si připravte: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, vařené uzené maso a cibuli.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Studené oloupejte a nastrouhejte na vál, osolte je. Uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce, posypejte částí mouky a vypracujte těsto.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu na knedlíky. Uzené maso nakrájejte na kostičky. Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverečky 5 x 5 cm, silné 1 cm. Do těsta balte nakrájené uzené maso. Vroucí vodu osolte a vkládejte do ní hotové knedlíky. Vařte, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte. Podávejte se smaženou s cibulkou a bílým zelím nebo se špenátem.
Náš tip: Připravte si bramborové knedlíky plněné uzeným masem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více