Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
14. 5. 2024 Vaření
Jednoduchý a rychlý pokrm je variantou rizota. Kolínkoto z těstovin skvěle chutná a potěší, když spěcháte. Syté jídlo je hotové během pár minut a zvládne ho připravit každý.
Rizoto a podobné varianty
Rizoto připravujeme z rýže, ale lidská nápaditost nabízí i různé verze, ve kterých hrají hlavní roli jiné ingredience. Variantami jsou pak kroupy aneb krupoto, ale také kolínka a kolínkoto.
Je jednoduché, rychlé a překvapivě dobré. Na jídlo z těstovin připravovaných podobně jako rizoto jsou ideální právě kolínka, můžeme využít ale i třeba vrtule. Výhodou kolínkota je to, že výborně chutná nejen čerstvé, ale i ohřáté, třeba druhý den.
Mohlo by vás zajímat
Ochucení kolínkota
V těstovinové verzi, kterou nabízíme níže, se využívá worchester. Worcesterská omáčka je původně anglické tmavé tekuté koření s typickým mírně nakyslým aroma, které doplňuje mírná sladkost a slanost. Jejím základem je fermentovaná sója a směs, která nemá pevnou recepturu, dále obsahuje ocet, melasu, česnek, zázvor, a ančovičky.
Pokud nemáme tuto omáčku rádi, můžeme využít sójovou omáčku. Podobnou službu udělá také libeček a produkty z něj, jako je pesto.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kolínkoto
Na čtyři porce si připravte: 500 g těstovin (kolínka, vřetena), 500 g kuřecího nebo libového vepřového masa, 500 g cibule (stejné váhy jako masa), olej, sůl, mletý pepř, worcestrovou omáčku a petrželovou nať.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na drobné kousky, osolte ho a opepřete. Petrželovou nať nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozpalte olej, a pak do něj vložte maso a nechte ho osmahnout. Když je téměř měkké, přidejte nakrájenou cibuli a dosmažte doměkka. Bohatě zastříkněte worcestrovou omáčkou a vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
Zatímco se maso vaří, připravte si těstoviny, uvařte je v osolené vodě a sceďte je. Ještě horké je pak dobře promíchejte s masem.
Přichystat si můžete i kolínkoto s mletým masem.
Náš tip: Připravte si výborné kolínkoto podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Znojemský nálev dá křupavým okurkám tu nejlepší chuť. Důležitý je voňavý kopr, pikantní křen i další nezbytné ingredience
Na Svatého Martina jen to nejlepší – mladá vína 2024 jsou tu!