Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
19. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Život nepochybně inteligentní a na svou dobu také zřejmě mimořádné vzdělané ženy zničil manžel. Johana, královna Kastilie, několika dalších španělských i italských území, získala přezdívku Šílená. Pokud zrovna nedržela hladovku, na talíři měla úžasné delikatesy.
Manželovovi připravovala nápoje lásky
Osud Johany Šílené nás zavádí do španělské Kastilie první poloviny 16. století. Po smrti matky a starších sourozenců sice usedla na trůn, ale komplikované rodinné vztahy ji připravily o moc. Johana vášnivě milovala svého manžela Filipa Sličného. On ji také, ale jak už napovídá přídomek Sličný, krásnému muži nebyl lhostejný ženský půvab.
S tím se Johana nedokázala vyrovnat a o manželovu přízeň bojovala. Údajně se uchýlila k okultismu a čarodějnictví a předkládala Filipovi lektvary lásky, do kterých přidávala hadí olej. Není nutné zdůrazňovat, že její snaha se minula účinkem. Filip ji prohlásil za blázna a věznil ji.
Mohlo by vás zajímat
Mezinárodní jídelníček
Kuchyně ve Španělsku 16. století kromě středomořského základu v sobě odrážela vlivy středověké Evropy a maurského (arabského) jídelníčku. Tehdejší kuchařské knihy, z nichž nejznámější je Libro de Guisades, kterou sepsal roku 1529 kuchař Rupert de Nola, předkládají recepty na jídla pocházející z území dnešní Itálie a Francie. Z toho je jasné, že španělská kuchyně 16. století byla vskutku mezinárodní.
Mohlo by vás zajímat
Dobladura de carnero aneb Dušené skopové
Johana Šílená porodila šest dětí a její početná rodina měla možnost ochutnávat ty nejlepší pochoutky. Oblíbené bylo skopové maso, obzvlášť pokrm dobladura de carnero. Maso se dusilo s cibulí, směsí koření (šafrán, zázvor, skořice, zrnka granátového jablka)a s mletými lískovými oříšky, omáčka se zahustila rozkvedlanými žloutky.
Z masa se hodně konzumovalo i vepřové. To bylo důležité také pro přípravu slaniny a sádla. Na královském stole nechybělo samozřejmě ani hovězí, často se servíroval i zajíc nebo králík a kuřata či pávi. Většinou se vše peklo, vařilo nebo dusilo společně s pórkem, cibulí a česnekem.
Ve vnitrozemském Toledu, kde převážně Johana žila, nebyly tak běžné mořské plody jako v přímořských oblastech. Ryby byly také většinou sladkovodní.
Mohlo by vás zajímat
Populární cizrna
Pyrenejský poloostrov nabízel a stále nabízí hojnost luštěnin, čerstvého ovoce a zeleniny. Tamní podnebí také umožňovalo pěstování rýže, která byla oblíbenou součástí jídelníčku. Z luštěnin to zase byla především cizrna.
Čerstvá nebo tepelně upravená zelenina byla vždy k dispozici, a to především plátky dušeného lilku a různé druhy tykví.
Mohlo by vás zajímat
Lahodné dezerty
Šťavnaté pomeranče, granátová jablka, citrony, ale i piniové, lískové či vlašské ořechy a mandle na královské tabuli nesměly chybět. Z mandlí se připravovalo velice ceněné mandlové mléko, které pila také Johana Šílená.
V 16. století už byl mnohem dostupnější cukr, který postupně vytlačil do té doby nejrozšířenější sladidlo, tedy med. Královská rodina si mohla pochutnávat na sladkých placičkách s čerstvým ovocem, na stole byly mísy s kandovaným ovocem a bonbóny z mletých ořechů.
Většinu uvedených jídel lahůdek si Johana dopřávala s přestávkami. V období konfliktů s manželem držela hladovku. Když ale Filip poměrně mladý zemřel, nedokázala se s tím vyrovnat.
Náš tip: Možná vám přijde k chuti španělský moučník podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
factinate.com: Unhinged Facts About Joanna Of Castile, Spain's Mad Queen
housewildrose.weebly.com: Spanish Cuisine in the 16th Century
spark.asu.edu: School of Historical, Philosophical and Religious Studies
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami