Šunkofleky: Česká klasika může být lahodnější díky smetaně a vývaru z uzeného masa, důležité je správně uvařit těstoviny
27. 5. 2024 Vaření
Pokud nechcete vymýšlet složitá jídla a najíst se do sytosti, jsou šunkofleky báječnou volbou. Tuto klasiku těstovin zapečených s uzeným masem můžeme ještě trochu vylepšit. Pochutnáte si.
Zapečené těstoviny
Zapečené těstoviny neboli šunkofleky známe jako jedno z jídel, na kterých jsme si pochutnávali v dětství. Tradiční jídlo z dob rakousko-uherské monarchie může být skutečnou dobrotou, když využijeme pár fíglů.
Nejlepší šunkofleky by měly vypadat tak, že budou uvnitř šťavnaté a navrchu bude krustička.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do zapečených těstovin
- Šunkofleky se připravují z uzeného masa (obvykle bůček, žebra). Je dobré, aby uzené maso pocházelo z dobrého zdroje, pak určitě využijeme i vývar. Vývar se nám totiž bude hodit na uvaření těstovin. A výsledný pokrm pak bude voňavější.
- Z těstovin většinou využíváme fleky, mohou to ale být i kolínka, případně mašličky.
- Aby vznikly nejlepší šunkofleky, využijeme smetanu na vaření. Je lepší než mléko a rozmícháme ji s rozklepnutými vajíčky. Těstoviny pak budou krásně vláčné.
- Do směsi můžeme přidat jarní cibulku a na dochucení sáhneme po pepři a soli.
Mohlo by vás zajímat
Na kolik péct šunkofleky
Různé kuchařky pečou šunkofleky na rozdílnou teplotu. Od 170 do 210 °C. Nejobvyklejších je 180 °C a pečení trvá zhruba 20-30 minut. Záleží přitom na vrstvě zapečených těstovin a na tom, jak peče naše trouba.
Míra upečenosti pak závisí na tom, co máme rádi. Někdo je upřednostní "tak akorát" do mírně zlatova, jinému spíše chutnají pěkně křupavé šunkofleky.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Šunkofleky
Pro tři strávníky si připravte: 1-2 uzená žebra (podle velikosti), 250 g těstovin, 3-4 vejce, 200 ml smetany na vaření (nebo mléka), 1 cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, mletý pepř, jarní naťovou cibulku (lze vynechat popř. nahradit normální osmaženou cibulkou) a tuk na vymazání zapékací mísy.
Jak na to? Uzená žebra uvařte v hrnci s oloupanou a rozpůlenou cibulí a kořením. Uvařené maso vyndejte, nechte vychladnout a oberte ho. Ve vývaru uvařte těstoviny tak, aby nebyly příliš měkké.
Zapékací mísu vymažte, vložte do ní těstoviny, přidejte obrané maso a pár lžic uzeného vývaru. Promíchejte. Vložte do trouby a nechte je lehce zapéct na 180 °C. Vejce rozklepněte do misky, přilijte k nim smetanu, přidejte mletý pepř a trochu soli. Rozšlehejte. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, promíchejte s těstovinami a zalijte vejci se smetanou. Šunkofleky pečte dozlatova, povrch můžete posypat i trochou strouhanky nebo uzeným sýrem.
Náš tip: Připravte si babiččiny šunkofleky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více