Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šunkofleky: Česká klasika může být lahodnější díky smetaně a vývaru z uzeného masa, důležité je správně uvařit těstoviny
Zdroj: Toprecepty, mirca75

Pokud nechcete vymýšlet složitá jídla a najíst se do sytosti, jsou šunkofleky báječnou volbou. Tuto klasiku těstovin zapečených s uzeným masem můžeme ještě trochu vylepšit. Pochutnáte si.

Zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny neboli šunkofleky známe jako jedno z jídel, na kterých jsme si pochutnávali v dětství. Tradiční jídlo z dob rakousko-uherské monarchie může být skutečnou dobrotou, když využijeme pár fíglů

Nejlepší šunkofleky by měly vypadat tak, že budou uvnitř šťavnaté a navrchu bude krustička. 

  • Šunkofleky se připravují z uzeného masa (obvykle bůček, žebra). Je dobré, aby uzené maso pocházelo z dobrého zdroje, pak určitě využijeme i vývar. Vývar se nám totiž bude hodit na uvaření těstovin. A výsledný pokrm pak bude voňavější. 
  • Z těstovin většinou využíváme fleky, mohou to ale být i kolínka, případně mašličky.
  • Aby vznikly nejlepší šunkofleky, využijeme smetanu na vaření. Je lepší než mléko a rozmícháme ji s rozklepnutými vajíčky. Těstoviny pak budou krásně vláčné.
  • Do směsi můžeme přidat jarní cibulku a na dochucení sáhneme po pepři a soli.  

Na kolik péct šunkofleky

Různé kuchařky pečou šunkofleky na rozdílnou teplotu. Od 170 do 210 °C. Nejobvyklejších je 180 °C a pečení trvá zhruba 20-30 minut. Záleží přitom na vrstvě zapečených těstovin a na tom, jak peče naše trouba. 

Míra upečenosti pak závisí na tom, co máme rádi. Někdo je upřednostní "tak akorát" do mírně zlatova, jinému spíše chutnají pěkně křupavé šunkofleky. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Šunkofleky

Pro tři strávníky si připravte: 1-2 uzená žebra (podle velikosti), 250 g těstovin, 3-4 vejce, 200 ml smetany na vaření (nebo mléka), 1 cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, mletý pepř, jarní naťovou cibulku (lze vynechat popř. nahradit normální osmaženou cibulkou) a tuk na vymazání zapékací mísy.

Jak na to? Uzená žebra uvařte v hrnci s oloupanou a rozpůlenou cibulí a kořením. Uvařené maso vyndejte, nechte vychladnout a oberte ho. Ve vývaru uvařte těstoviny tak, aby nebyly příliš měkké.

Zapékací mísu vymažte, vložte do ní těstoviny, přidejte obrané maso a pár lžic uzeného vývaru. Promíchejte. Vložte do trouby a nechte je lehce zapéct na 180 °C. Vejce rozklepněte do misky, přilijte k nim smetanu, přidejte mletý pepř a trochu soli.  Rozšlehejte. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, promíchejte s těstovinami a zalijte vejci se smetanou. Šunkofleky pečte dozlatova, povrch můžete posypat i trochou strouhanky nebo uzeným sýrem.

Náš tip: Připravte si babiččiny šunkofleky podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více