Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Další řada populární taneční soutěže StarDance opět nabídne gurmánskou stopu. Mezi dámami, které letos zabojují o vítězství, nebude chybět ani účastnice MasterChef Česko 2020 Ta Thuy Dung alias Chili. Oblíbená kuchařka v rozhovoru pro Toprecepty.cz prozradila, co musela kvůli soutěži obětovat, proč si nechávala čas na rozhodnutí, zda do taneční show půjde, i jak vnímá reakce některých hejtrů.

Televizní zkušenost výhodou?

Chili pozvánka do StarDance podle jejích slov šokovala. Nechtěla však jednat zbrkle, proto si přijetí zajímavé nabídky nechala dobře projít hlavou. Má zkušenosti s televizními soutěžemi už z MasterChef Česko 2020, kde skončila ve finálové šestce, o dva roky později na sebe upozornila v Survivoru, v němž vybojovala čtvrté místo a ukázala se i v SuperStar, kterou však z osobních důvodů opustila velmi brzy. 

V našem rozhovoru jsme s Chili probrali, jak vnímá kritiku za své působení v televizních show, proč je pro ni důležité ve StarDance dojít co nejdále i jaký bude mít taneční soutěž dopad na její práci.

Nemilých překvapení bude dost

Chili, prezentovala jste se jako kuchařka, zpěvačka, teď se představíte jako tanečnice. V jakém oboru se cítíte „doma“?
Mě baví různorodost mé práce, to, že si mohu přeběhnout z jednoho oboru do úplně jiného. I proto, když se mě lidé ptají, čemu se věnuji, tak říkám, že jsem takový kreativní desetibojař (smích). Nicméně jádrem mého života je především tvůrčí práce. Miluju třeba tvůrčí psaní a hlavně propojování lidí a oborů.

Nyní vás čeká nová výzva. S kondicí mít problém díky hraní amerického fotbalu asi nebudete, s rytmem díky zpěvu také ne. Co by vás tedy mohlo při tanci nemile překvapit?
Myslím, že toho bude spousta. Člověk si soutěž nějak představuje, ale neví, co neví, takže určitě počítám s tím, že těch překvapení bude hodně. Nejsem profesionální tanečník, ale věřím, že bude stejné jako u jiných sportů. Určitě tam bude mnohem víc aspektů než jen rytmus nebo fyzická kondice.

Rozhodně bude náročné ovládnout technické aspekty, správné držení těla, prostorovou orientaci a další nuance, které si jako laik nedokáži ani představit. Když máte tohle vše ovládnout najednou a do toho se ještě napojit na svého partnera, je tam dost věcí, které můžete pokazit (smích).

Je tam tedy hodně neznámých. Jaká však byla první reakce, když vás Česká televize oslovila?
Bylo to ohromné překvapení. Říkala jsem si: Proč já? Samozřejmě je to obrovská prestiž. Legrační je, že jeden člen našeho týmu už od začátku roku nemluvil o ničem jiném, než že by bylo skvělé, kdyby mě pozvali do StarDance. Vždy jsem se tomu smála a přišlo mi to naprosto nereálné.

Hejtry neřeším

Jak jste se tu překvapivou zprávu dozvěděla?
Bylo to jedno odpoledne během natáčení, když mi můj manažer oznámil, že jsme dostali pozvánku do soutěže. Všichni jásali, ale já jsem byla spíš v šoku. Přemýšlela jsem celkem dlouho, než jsem se pro účast definitivně rozhodla.

Nechtěla jsem se nechat unést počátečním nadšením a opravdu si rozmyslet, co to pro mě znamená z hlediska závazků, časové investice, překážek nebo potenciálního dopadu na fyzické i psychické zdraví. Mé „ano“ tedy padlo až po opravdu důkladném přemýšlení.

Na sociální sítě jste natočila video, ve kterém se prezentujete jako „vymetačka“ reality show. Opravdu vám někdo předhazuje, že se účastníte televizních pořadů?
Samozřejmě. Spoustu lidí. Je pravda, že jsem byla ve více show,  a tak si to tak někteří lidé mohou interpretovat. Je to ale jako kdyby vyčítali herci, že hraje ve více filmech nebo moderátorovi, že moderuje několik pořadů.

Je to směšné a je vlastně i těžké si to brát osobně, protože to není ani kritika, která by mi řekla něco o mých dovednostech, hodnotách nebo kvalitě mojí práce.

Berete si tuto „kritiku“ nějak víc, nebo nad ní jen mávnete rukou?
Názory lidí, kteří vyvozují závěry o mých úmyslech, aniž by měli potřebu hledat odpověď nebo pátrat po kontextu, by mě opravdu neměly ovlivňovat víc, než se maximálně při styku s nimi sarkasticky ušklíbnu.

I kdyby se někdo rozhodl, že jeho projektem bude se dostat do všech reality show, které tady v Čechách jsou, tak ať. Když nebude ničím zajímavý, asi se mu to nepodaří. Když ano, tak mě pak bude zajímat, čím.

Nejsem idiot, abych ho odsoudila na základě toho, kde se objeví. Je vtipné, že ve Vietnamu by lidi ani nenapadlo někoho kritizovat za to, že chodí do hodně televizních reality show, tahle zvláštní nepřejícnost je nám cizí.

Soutěživost a zábava se nevylučují

Vraťme se zpět k příjemnějšímu tématu, tedy StarDance. V jakých tancích se cítíte silná a kde naopak vidíte své slabiny?
Myslím, že lepší po mě budou spíše rychlejší a živější styly jako je chacha. Bojím se standardu, ale věřím svému partnerovi, že mě povede.

Máte už nějakou představu, kolik času vám zaberou tréninky? Omezí to třeba nějak i vaše vaření?
Zcela určitě. Je to velmi intenzivní. Jde o čtyřhodinové tréninky minimálně pětkrát týdně a během vysílání to určitě bude ještě intenzivnější.

Jste hodně soutěživá, nebo budete brát StarDance jako zábavu?
Ano, ale soutěživost se přece nemusí vylučovat se zábavou. Samozřejmě si to jdu užít, ale zároveň příprava na soutěž rozhodně není jenom zábava. Jde o obrovský závazek, který pro mě bude fyzicky i psychicky nesmírně náročný.

Některé mé pracovní povinnosti tak musí na chvíli pryč. Větší stres to bude i pro můj tým a moje blízké, jejichž podporu budu potřebovat. Na takhle obsáhlém projektu pracuje obrovské množství lidí, aby vše klapalo tak, jak má.

Nepřijde mi tedy zodpovědné, abych k tomu přistupovala, že to je jenom čistá zábava a cílem není dojít co nejdál.

Úplatky pro tanečního partnera

Jdete tedy zabojovat o dobré umístění a dáte do toho všechno…
Mně osobně nebaví koukat na někoho, kdo jde do soutěže s tím, že je mu jedno kam dojde a jde si to užít. Je to zvláštní mindset (nastavení mysli - pozn.red.), který je u nás nějakým zvláštním způsobem oslavovaný.

Soutěživost tady v Čechách nemáme rádi, protože to bereme jako přehrocenost a máme tendenci fandit flegmatikům. Když někdo jde do soutěže a řekne nahlas, že chce jednoznačně vyhrát, hned si všichni říkají: „panebože, ten je přehrocenej“.

Já si zase říkám, když jdeš do soutěže, která ti zabere tolik času a námahy, proč bys neměl aspoň aspirovat na to, abys došel co nejdál?

Zkusíte porotce uplatit nějakým doma připraveným jídlem?
Spíš se budu snažit uplácet jídlem svého tanečního partnera , aby na mě byl hodný (smích).

Říkala jste, že budete muset omezit některé pracovní závazky. Kde se nyní prezentujete jako kuchařka nejvíc?
Zatím funguji primárně online. Více než vaření mě začínají zajímat spíše jiné oblasti spojené s jídlem, jako je kvalita potravin, půdy nebo práce farmářů. Zároveň si myslím, že v dnešní digitální éře už nepotřebujeme další recepty a hotové informace, ale spíš protokoly, které by nám pomohly se v té změti zorientovat, jíst víc vědomě a kultivovat svůj vkus a návyky.

Náš tip: Pokud se chcete potkat s Chili osobně, zavítejte na letošní Apetit piknik. Ale ještě předtím můžete nahlédnout do soukromí známé kuchařky v naší fotogalerii:

 

Náš tip: Perfektní vietnamskou polévku si podle našeho video receptu můžete připravit i doma:

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Mezinárodní den falafelu

Mezinárodní den falafelu

Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více