Vrstvené bramboráky s kyselým zelím a uzeným masem: Uzené mu dodá grády a nastrouhané brambory musí pustit vodu
1. 7. 2024 Vaření
Milujete křupavoučké bramboráky? A zkoušeli jste už vrstvené bramboráky s kyselým zelím a uzeným masem? Přichystejte si výborné syté jídlo k obědu a potěšte strávníky.
Bramboráky na tisíc a jeden způsob
Bramboráky jsou v našich krajích velmi oblíbené. Co kraj, co domácnost, to téměř jedna varianta. Záleží na ingrediencích, které dáme dovnitř, ale také na tom, co dáme k bramborákům. Zatímco pro jednoho je cibule v těstu nezbytností, pro jiného je to nepředstavitelná překážka v jídle. Podobně je to se slaninou a dalšími surovinami, kterými si chuťově dolaďujeme tuto dobrotu.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší bramborák
Základem bramboráku jsou strouhané brambory, vejce a koření. Další ingredience včetně přesného složení koření záleží na chuti kuchaře a strávníků.
- Do těsta nemusíme dávat mouku, pokud jsou brambory hodně škrobové (varný typ C), protože tím se zahustí.
- Bramboráky krásně provoní utřený česnek.
- Základem koření bývá majoránka, pepř, mletý kmín a sůl.
- Brambory mají tendenci tmavnout. Pokud tomu chceme zabránit, kápneme do směsi trochu citronové šťávy.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Vrstvené bramboráky s kyselým zelím a uzeným masem
Pro čtyři strávníky si připravte: 1 kg nastrouhaných brambor, 400 g uzeného bůčku (nebo žeber, 300 g kyselého zelí, 1 vejce, 1 dcl mléka, 4-6 stroužků česneku, 1 cibuli, asi 150 g hladké mouky, majoránku, pepř, sůl, olej (nebo sádlo) a pažitku.
Jak na to? Uzené maso uvařte ve vodě (z vývaru můžeme udělat polévku). Zelí poduste a ochuťte tak, jak jste zvyklí. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle či robotu. Chvilku je nechte stát, aby pustily vodu. Tu vylijte a ještě brambory trochu ručně vymačkejte. Přidejte vejce, mléko, česnek, nakrájenou cibulku, mouku, polovinu překrájeného zelí. Maso rozpulte a polovinu nakrájejte na menší kostky a také přidejte.
Osolte, opepřete, ochuťte majoránkou, nasekanou pažitkou a dobře rukama promíchejte. Na pánev dejte tuk a rozpalte ho. Na horkém tuku smažte dozlatova placky o síle asi půl centimetru.
Usmažené placky odkládejte na papírovou utěrku, která z bramboráků odsaje přebytečný tuk. Ještě teplé bramboráky proložte připraveným zbytkem zelí a zbytkem uzeného masa a servírujte na talíř. Můžete obložit zeleninou.
Náš tip: Bramboráky si také můžete připravit podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynálezce hromosvodu Prokop Diviš měl na talíři pečené knedlíky s dušenou kapustou, v době půstu pak i šneky a žáby
Strava starověkých Řeků se nelišila od té dnešní středomořské. Prim hrály olivy, ryby a víno, dezerty se připravovaly i z fazolí
16 receptů na masopustní pokrmy: Víte, co se vaří a peče v době masopustu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 4 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno 5. 10. 2024 08:43